Brr.. Koud! Check onze hacks om je kind lekker warm én gezond te houden

1 januari 2000 door Diederik Bosman

Wanneer krijgt een baby de eerste DTKP prik?

Wanneer krijgt een baby de eerste DTKP prik? Onze dochter wordt op 8 weken ingeënt, maar hoor van veel mensen dat 3 maanden wordt geadviseerd. Wat is nou waar?

Antwoord

Als een kindje geboren wordt heeft het de eerste maanden afweerstoffen van de moeder meegekregen. Dit voorkomt dat het kindje direct na de geboorte bijvoorbeeld de mazelen krijgt.

Antistoffen aanmaken

Deze van de moeder meegekregen afweerstoffen verdwijnen na verloop van tijd en dan breekt de tijd aan waarin het kind zelf afweerstoffen moet gaan maken. Deze afweerstoffen, ook wel antistoffen genoemd, kan een kind maken door hetzij de infectie door te maken dan wel door gevaccineerd te worden.

Effect vacccinaties

Voorwaarde voor het maken van deze afweerstoffen is dat er geen antistoffen van de moeder in het lichaam van het kind zijn. Dit betekent voor vaccinaties dat zij pas na het verdwijnen van de door de moeder meegegeven afweerstoffen effect zullen hebben. Wanneer dit precies is weten we nog steeds niet, maar dit ligt waarschijnlijk voor D(ifterie)T(etanus)K(inkhoest)P(olio) om en nabij de 3 maanden.

Wat we wel weten dat de afweerstof-productie van het kind na 3 maanden nog steeds niet optimaal is daarom wordt deze prik een aantal keren herhaald zodat de afweerstof-productie uiteindelijk zeker goed is.

Beter iets dan niets

Je kunt je dan daarbij afvragen waarom dan niet gewacht wordt met vaccinaties totdat de afweerproductie van het kind wel optimaal is. Het antwoord op deze vraag is dat het voor ernstige ziektes als Polio en Difterie het altijd beter is om in plaats van geen afweerstoffen, in ieder geval een beetje afweer te hebben: iets is beter dan niets in dergelijke gevallen.

Moraal is dat 3 maanden wellicht beter is maar vaccinatie bij 8 weken geen slechte zaak is. Te meer daar nog steeds niet exact bekend is wat de meest optimale tijd voor vaccinaties lijkt te zijn.

Lees ook: