Op deze leuke gezinscamping kan je kind eindeloos spelen en jij écht ontspannen - lees hier meer

Bedtijden kinderen per leeftijd: van 2 tot en met 18 jaar

Benieuwd naar de gemiddelde bedtijden van kinderen per leeftijd? Wij hebben de beste bedtijd voor kinderen voor je op- en uitgezocht. Voor kinderen kinderen van 2 tot en met pubers van 18 jaar. 

Bedtijden baby, dreumes en peuters (0-3 jaar)

Baby’s hebben vaak geen vaste bedtijden. Zij doen overdag nog meerdere dutjes die qua tijd kunnen verschillen en ook nog eens per kind kunnen verschillen. Het ene kind heeft wel vaste tijden, het andere kind niet. Daarnaast kan het goed voorkomen dat de tijden van de dutjes nogal eens verschuiven. Flexibiliteit is dus geen overbodige luxe... Er komt steeds meer ritme in de slaapjes naarmate je baby ouder wordt.

Bedtijd dreumes vanaf 1,5 jaar

Als kinderen ouder zijn dan 1,5 jaar, dan hebben ze vaak genoeg aan één lang middagdutje. Deze is meestal rond dezelfde tijd, en begint meestal tussen 12.00 en 13.00 uur. Hoe lang het dutje is, is afhankelijk van je kind. Het ene kind ligt maar een uurtje op één oor en het andere kind kan 2 tot 3 uur in dromenland bivakkeren. De wakkertijd is ongeveer 4 uur, dus je dreumes zal waarschijnlijk tussen 18.00 en 20.00 weer naar bed willen voor een goede nacht slaap.

Bedtijd peuters en kleuters - van 2 tot 4 jaar

Hoe het ideale slaapschema eruit ziet, verschilt per kind. Peuters van 2 jaar hebben dagelijks ongeveer 13 uur slaap nodig hebben (inclusief het middagdutje), kinderen van 3 jaar ongeveer 12,5 uur en rond de 4 jaar slaapt je kind ongeveer 11,5 uur per dag.

De bedtijden van peuters hangt af van de tijd dat je peuter in de ochtend wakker wordt. Als je een wakkertijd aanhoudt van 4 á 4,5 uur, kan je berekenen hoe laat het weer tijd is voor het middagdutje. Meestal is dit tussen 12.30 en 13.30 uur. Het belangrijkste is dat je goed kijk naar wat je kind nodig heeft. Sommige kinderen doen het heel goed op een vast ritme, andere kinderen niet en die moet je gewoon naar bed brengen als ze moe zijn. Het kan ook zijn dat je peuter besluit niet te willen slapen, omdat er nog zoveel te beleven valt overdag en hij niets wilt missen. Dan zul je meer structuur en ritme moeten doorvoeren thuis, zodat je peuter toch aan voldoende slaapuren komt. Ze hebben hun slaap namelijk wel hard nodig! Je kunt er vanuit gaan dat zolang je kind vrolijk en energiek is, ’s morgens makkelijk wakker wordt en zelfstandig in slaap valt, hij/zij genoeg slaap heeft gehad. Wil je toch een richtlijn? De meeste peuters gaan tussen 19.00 en 20.00 uur naar bed en beginnen hun dag tussen de 06.00 en 08.00 uur.

Wil je meer lezen over het slaapritme van baby's en hoe lang ze tussen de slaapjes over het algemeen wakker zijn? Lees dan ons artikel over hoe je een baby zelf in slaap leert vallen en de blog over een baby met reflux die een vast slaapritme kreeg van slaapcoach Chantal.

Bedtijden voor basisschoolkinderen: blijf flexibel

Vanaf het moment dat je kind naar de basisschool gaat, komt er een ritme zonder middagdutje. Het is dan goed om naar vaste bedtijden per leeftijd te gaan. Maar ook hier geldt: het verschilt per kind. Op school is het niet gepast dat je kind even een dutje doet tijdens de les, maar het kan best zijn dat je kind af en toe nog wat extra slaap nodig heeft in de vorm van een (laat) middagdutje of een keer extra vroeg naar bed. Dat merk je vanzelf. 

In het begin kan het naar school gaan best een overstap zijn voor sommige kinderen. In één keer moeten ze de hele dag wakker blijven en ze krijgen ook nog eens veel prikkels over zich heen. Is je kind doodmoe na een schooldag? Schuif de bedtijd wat naar voren of laat je kind even rusten na school. Na een tijdje is je kind waarschijnlijk wat meer gewend en kun je de bedtijd weer naar zijn normale tijd schuiven. 

Net zoals toen je kind een baby was, is het goed te letten op de vermoeidheidssignalen. Die blijven ongeveer hetzelfde: gapen, in de ogen wrijven, ogen op half 7, prikkelbaar of juist overactief. Merk je deze signalen op, dan is het tijd voor een duidelijk en vast avondritme, met bijbehorende bedtijden. 

Bedtijden per leeftijd: 4,5,6,7,8,9,10,11 en 12 jaar

Om je een richtlijn te geven, geven we je de gemiddelde bedtijden van Nederlandse basisschoolkinderen:

Bedtijd 4 tot 6 jaar: ongeveer 18.30 – 19.15 uur

Bedtijd 7 en 8 jaar: ongeveer 19.00 – 20.00 uur

Bedtijd 9 en 10 jaar: ongeveer 19.30 – 20.30 uur

Bedtijd 11 en 12 jaar: ongeveer 20.00 – 21.00 uur

Pubers: niet in en uit bed te krijgen... 

En dan heb je in één keer een tiener in huis en wordt die bedtijd (weer) een strijd. Helaas kun je een puber minder makkelijk optillen en terug in bed leggen. Een goede onderhandeling is soms echt nodig, want veel pubers willen ’s avonds niet naar bed en ’s ochtends niet uit bed. En dat kan soms best frustreren, want pubers hebben juist veel slaap nodig. Veel meer dan volwassenen. Als je kind tussen de 12 en 18 jaar is, is het nog belangrijk dat hij 8 tot 10 uur slaapt per etmaal. Sommigen meer, sommigen minder. Vanaf 18 jaar is 8 uur slaap voldoende, maar tegen die tijd moet je kind het echt maar zelf weten. Toch?

Bedtijden per leeftijd pubers 12 tot 18 jaar

Een richtlijn van bedtijden per leeftijd voor pubers is:

Vanaf 12 tot 15 jaar oud: zo rond 21.00 uur en 21.30 uur

Vanaf 15 tot 17 jaar: rond 21.30 en 22.00 uur

Vanaf 17 jaar: tussen de 22.00 en 23.00 uur

Bedtijden voor kinderen in het weekend

Hoe zit het eigenlijk met de bedtijden voor kinderen in het weekend? Is het verstandig om je kind wat langer op te laten blijven? Het antwoord is waarschijnlijk teleurstellend: eigenlijk niet, vooral niet bij jonge kinderen. Je kunt de tijd best met een kwartiertje oprekken, maar langer wordt afgeraden omdat je kind dan helemaal uit het ritme gaat. Waarschijnlijk ken je dat ook van jezelf, die maandagen zijn altijd een verschrikking omdat je uit je ritme bent door het weekend. Dus nee, geen latere bedtijden op de vrijdag of zaterdag en daarom reden genoeg om de ‘weekend gezelligheid’ gewoon lekker vroeg te beginnen.

Wanneer je kind ongeveer 12 jaar is, kan het minder kwaad om wat soepeler te zijn met de bedtijden in het weekend. Een half uurtje langer op laten blijven is best oké. Vanaf 15 jaar kan een uurtje later naar bed prima.