Op deze leuke gezinscamping kan je kind eindeloos spelen en jij écht ontspannen - lees hier meer

6 februari 2014 door Henk Boeke

Boodschappen doen met kinderen

Boodschappen doen met kleine kinderen, hoe doe je dat? Hoe maak je het leuk en hoe voorkom je gejengel?

Onder het motto 'Gezellige boodschappen' publiceerde de Family Factory, een netwerk van ouders, tips om samen boodschappen te doen met je kind:

  • Spreek regels af met je kind. Zoals: 'rustig lopen in de winkel' of 'dicht bij papa of mama blijven'.
  • Geef je kind een eigen boodschappenlijstje, eventueel met plaatjes. Je kind vindt het geweldig als het betrokken wordt bij grote-mensendingen.
  • Neem ook een boodschappenlijstje voor jezelf mee. Als het rustig is, zou je een wedstrijdje kunnen doen: wie heeft als eerste alle boodschappen van zijn lijstje? Zo ben je lekker snel klaar en is je kind ook blij.
  • Vertel je kind van te voren of het een pak koekjes mag uitkiezen, het toetje voor vanavond, of misschien vandaag wel helemaal niets. Hou je daar ook aan.
  • Bepaal of het überhaupt wel handig is om je kind mee te nemen naar de winkel. Misschien kun je met de buren afspreken dat je eens per week op elkaars kinderen past, terwijl de ander in alle rust boodschappen kan doen. En dat ene pak melk dat je nog nodig hebt, haal je gezellig met je kind.

"Zo wordt boodschappen doen een uitje waar je allebei naar uitziet!" juicht de Family Factory. Optimistische mensen daar... ;-)

Nog meer tips

Onze Zuiderburen verkondigen al net zo'n blijde boodschap. "Vanaf nu gaan jullie weer lekker ontspannen shoppen!" belooft Baby.be. Hun tips:

  • Vertrek ’s morgens. Peuters worden humeuriger naarmate de dag vordert.
  • Ga naar de wc vóór je vertrekt. Vergeet ook niet te checken of je nog voldoende luiers en vochtige doekjes bij je hebt.
  • Zet 's zomers een koelbox (met bevroren koelelementen) in de auto. Dan hoef je niet te stressen om je spullen op tijd in de koelkast te krijgen.
  • Vertel je kind vooraf waar jullie naartoe gaan, wat jullie daar gaan doen, en wat je van je kind verwacht.
  • Neem tussendoortjes mee voor als je lang onderweg denkt te zijn. Kies dingen die je kind zelf gemakkelijk kan vasthouden, en kan eten zonder te knoeien. Zoals: ontbijtkoek, muesli-repen, en voorgesneden stukken fruit of groenten (zoals komkommer en wortel). Vergeet ook niet een flesje of een drinkbeker met water in je tas te stoppen.
  • Neem vochtige doekjes mee. Om vuile snoetjes, neusjes, handjes en billetjes te poetsen.
  • Toon begrip als je kind toch gaat zeuren. Voor zeurgedrag is er maar één remedie: afleiden. Het is wel belangrijk dat je voor jezelf uitmaakt wat wel kan en wat niet, want toch toegeven nadat je eerst "nee" hebt gezegd, is vragen om problemen.
  • Laat knuffels, speelgoedjes en boekjes thuis of in de auto. Zo raken ze niet kwijt in de winkel, en voorkom je dat je kind steeds méér wil meenemen. Zonder speeltjes en knuffeltjes praat je ook meer, en heeft je kind de kans om de mensen en de omgeving te bestuderen. Doe hoogstens één speeltje in je tas voor noodgevallen.
  • Laat je kind in de kinderwagen of de winkelkar zitten als je haast hebt, of als het erg druk is (waardoor je je kind weinig aandacht kunt geven). Leg duidelijk uit waaróm je kind niet los kan rondlopen. Ben je lang onderweg, las dan wel wandelpauzes in.
  • Afleiden, afleiden, afleiden, als zich een crisissituatie voordoet. ['Werkt ook bij vaders', grappen de tipgevers van Baby.be.] Negeer het negatieve gedrag van jengelende en zeurende peuters zo veel mogelijk. Dat werkt echt het beste. Leid ze af door ze te laten helpen met zoeken en kiezen. Geef hen positieve aandacht. En beloon goed gedrag (met complimentjes, etc.).
  • Laat je kind meehelpen. Samen zoeken en kiezen. Samen de boodschappenmand dragen. Boodschappenlijstje vasthouden. Boodschappen in een karretje leggen. Zelf een karretje duwen. Dat vinden ze allemaal geweldig!

Tomeloos grijpen en graaien

Opa's en oma's beklagen zich regelmatig over 'het onopgevoede gedrag' van de huidige generatie kinderen. "Vroeger konden ouders toch ook gemakkelijk boodschappen doen met hun kinderen? Waarom zou dat nu niet meer kunnen?" Oftewel: waar hebben we al die ingewikkelde tips eigenlijk voor nodig?

Het antwoord is simpel: omdat er vroeger nog geen supermarkten waren die geoptimaliseerd zijn voor tomeloos grijpen en graaien, en omdat juist de kindermarketing zich de laatste tijd zo sterk ontwikkeld heeft. Denk aan al die vrolijk gekleurde verpakkingen met al die personages uit tv-series. Die zijn domweg onweerstaanbaar voor kleine kinderen.

In kleinschalige buurt- en dorpswinkels, waar de slager een plakje worst geeft en de bakker een krentenbolletje, is het een stuk gemakkelijker winkelen met kleine kinderen. Daar heb je al die tips dus helemaal niet voor nodig.

En nog even een hart onder de riem: voel je beslist geen loser als al die pedagogisch verantwoorde tips niet helpen. Zelf hebben we het op een gegeven moment gewoon opgegeven, om onze kinderen nog mee te nemen met boodschappen doen. Vooral het wachten bij de kassa was dodelijk.

Reacties welkom

Heeft u zelf nog handige tips? Deel ze (hieronder) met ons en uw collega-ouders!