Op deze leuke gezinscamping kan je kind eindeloos spelen en jij écht ontspannen - lees hier meer

9 december 2020

Coronaproof feestdagen: in contact blijven met opa en oma

Ineens ga je nadenken over coronaproof feestdagen. Raambezoek, een rondje videobellen: we kijken er niet meer raar van op. Maar ja… met de feestdagen wil je misschien weer wat nieuws. Want hoe kom je de maand december met de feestdagen coronaproof door? Wij gingen samen met Monuta op zoek naar manieren om tijdens deze speciale dagen echt contact te maken en ook juist nu mooie herinneringen te maken.

Coronaproof bijkletsen

Je wilt het liefst met de hele familie rond de kersttafel zitten. Als opa en oma in de risicogroep vallen, dan moet je dat dit jaar op een andere manier oplossen. Wellicht heb je iets aan deze inspiratie:

Opa en oma als penvrienden: je kinderen missen opa en oma, en zij hun kleinkind(eren).  Nu we elkaar minder of niet in het echt kunnen zien en spreken, is het tijd om de ouderwetse penvrienden in het leven te roepen. Laat de kinderen opschrijven waar ze mee bezig zijn, waar ze over nadenken, wat ze missen aan opa en oma en hoe ze zich voelen. Opa en oma kunnen dan weer een brief terug schrijven. Niet alleen fijn voor nu, maar ook leuk om te bewaren voor later. Juist omdat we dat eigenlijk nooit meer doen.

Kletspot: Misschien ken je ze al, kletspotten. Een verzameling kaartjes met vragen die jij of je gesprekspartner moet beantwoorden. Dit geeft hele andere gesprekken dan ‘hoe was het op school?’ en ‘hoe gaat het?’. Je leert weer nieuwe dingen over elkaar. Het is een leuke manier om het natafelen tijdens een kerstdiner na te bootsen. Je kunt de vragen zelf maken en op papier beantwoorden, door de telefoon erover kletsen of natuurlijk op 1,5 meter afstand.

Schrijf een brief: de maand december is de tijd om stil te staan bij het jaar, bij je zegeningen en dingen waar je dankbaar voor bent. Dit doen we veel voor onszelf. Maar wat als we dat dit jaar nou eens uitspreken of uitschrijven? Wat is er zo leuk aan opa en oma? Als je kind nog niet zelf kan schrijven, kun jij het voor hem opschrijven. Vraag ook aan opa en oma om een brief te schrijven. Welke eigenschappen vinden opa en oma mooi aan hun (klein)kinderen? Bijzonder om dit eens uit te spreken en op te schrijven, en ze te bewaren om volgend jaar, hopelijk zonder corona, er nog eens bij te pakken.

Ouderwetse gezelligheid

Met een beetje hulp van de moderne technieken voeg je ouderwetse gezelligheid toe aan deze bijzondere decembermaand.

Samen een spelletje spelen. Mochten opa en oma veel online te vinden zijn, kun je samen een online game doen. Minder moderne opa of overgrootoma? Dan is een ouderwets spel met een nieuwerwetse verbinding een idee. Zorg voor een stabiele videoverbinding en allebei hetzelfde spel, bijvoorbeeld mens erger je niet. Gooi met de dobbelsteen en laat hardop weten wat je gegooid hebt. Zo kan je tegenspeler aan de andere kant van de lijn daar ook jouw poppetje vooruit zetten. Zo spelen jullie toch samen! Ook spellen als Galgje (met pen en papier), Scrabble en Rummikub zijn geschikt voor deze coronaproof spelletjesmiddag. Een lekkere kop warme chocolademelk erbij en het komt toch nog een beetje in de buurt van de warme feestdagen zoals je die voor je zag.

Voorlezen nieuwe stijl. Het liefst laat je de kinderen lekker op schoot kruipen bij opa en oma. Nog even geduld… Maar het voorlezen hoeven de kinderen niet te missen. Stuur een prachtig boek naar opa en oma, waaruit ze elke week een hoofdstuk voorlezen over de telefoon of tijdens het videobellen.

Aan de knutsel. Samen iets maken, met je handen in de klei of een DIY-pakket uitproberen. Het schept een band als je dezelfde ervaring kunt delen. Dit kun je veilig op 1,5 meter afstand doen met ieder zijn eigen knutselpakket of met behulp van Facetime ieder in zijn eigen huis. Denk ook aan een kerstkrans maken, ‘samen’ de boom optuigen of kerstversieringen maken. Ben je op zoek naar kerstknutsels als voorbeeld? Op Pinterest vind je volop inspiratie!

Feestdagen op afstand

Een beperkt aantal mensen over de vloer, afstand houden, mondkapjes en eindeloos je handen wassen: het wordt een decembermaand die we nooit gaan vergeten. Hoe doe je de ‘normale’ dingen die jullie altijd doen tijdens de feestdagen maar dan volgens de corona-regels?

Samen koken. Tijdens de feestdagen hebben veel gezinnen tradities. Iedereen kookt een gerecht, een thema-menu, gourmetten, noem het maar op. Probeer deze tradities ook nu voort te zetten. Zorgt oma altijd voor de stoofperen? Vraag of ze nu voor de verschillende huishoudens de peertjes wil verzorgen. Ben jij chef bijgerechten? Kijk of je ze voor iedereen kunt maken, zodat ze alleen nog in de oven hoeven of koud gegeten kunnen worden. Spreek een tijd af en begin allemaal tegelijkertijd aan dezelfde kerstmaaltijd. Eet met elkaar via Facetime. Je kunt ook allemaal hetzelfde koken, waarbij je ervaringen en foto’s deelt via de Whatsapp. Een maaltijd langsbrengen bij opa en oma kan natuurlijk ook altijd. Een beetje ontzorgen waar dat kan!

Deel familierecepten. Bijna elke familie heeft ze wel: de familierecepten en tradities. Voor de een klinkt aardappelschotel bij de kerst heel gek, voor de ander is het geen kerst zonder. Maakt oom Dirk elk jaar de kerstkalkoen? Laat hem zijn recept uitschrijven en met iedereen delen. Ga met je eigen huishouden of in kleine groepjes, welke toegestaan zijn volgens het RIVM, op 1,5 meter aan de slag. Zo deel je toch de ervaring.

Samen er het beste van maken

Het is niet leuk, we zijn met zijn allen coronamoe en willen niets liever dan ‘terug naar normaal’. Maar zolang we daar nog niet zijn, kunnen we er wel het beste van maken. Hopelijk kunnen we er volgend jaar op terugkijken als een hele rare decembermaand. Niemand weet of en wanneer dat is. Net als dat je niet weet of er een later is. En voor de momenten dat er geen later is, kun je terecht bij onze kennispartner Monuta. Er komt een dag dat je zou willen dat je nog even kon videobellen. Als de dag komt dat je afscheid moet nemen van mensen die je lief zijn, helpt Monuta je met dit afscheid. Zij nemen zoveel mogelijk zorgen uit handen. Bekijk eens de verschillende mogelijkheden.

 

Dit artikel is samen met onze kennispartner Monuta geschreven.