Op deze leuke gezinscamping kan je kind eindeloos spelen en jij écht ontspannen - lees hier meer

23 november 2018 door Marike de Valk

Is jouw relatie babyproof?

Het lijkt allemaal wel bekend. Iedere nieuwe ouder krijgt regelmatig te horen dat er veel verandert, als er een baby komt. Het is geen nieuwtje, dat het krijgen van een baby niet allemaal rozengeur en maneschijn is. Dat er zeer waarschijnlijk veel slapeloze nachten gaan komen, waar je wellicht minder goed tegen kunt dan je dacht. En dat je hele leven door zo’n klein wezentje op z’n kop gezet zal worden. Het lijkt echter minder bekend welke invloed dit alles op je relatie heeft.

En die invloed is behoorlijk groot. Als relatietherapeut - ik geef relatietherapie samen met mijn collega Wilfried Sluys - hoor ik daar veel verhalen over. Een standaard vraag in relatietherapie luidt namelijk: ''Wanneer zijn de problemen tussen jullie begonnen?" En in heel veel gevallen is het antwoord na enig nadenken: ’’Eigenlijk vanaf dat we kinderen hebben!’’

Als je daar bij stil staat, is dat behoorlijk schokkend. Kinderen krijgen is dus niet alleen een bron van vreugde, maar ook een bron van veel relatieproblemen...

Is jouw relatie babyproof?

Het zou goed zijn om voordat je aan kinderen begint, jezelf de vraag te stellen: "Is onze relatie babyproof? Is onze relatie goed genoeg om gezinsuitbreiding en alles wat daarbij komt kijken, te kunnen dragen? Kunnen we het aan om zo’n hummeltje op de wereld te zetten?’’

Je hebt namelijk behoorlijk wat relationele en communicatieve vaardigheden nodig om samen kinderen te krijgen en op te voeden.  Wellicht meer dan je in eerste instantie bedenkt.

Wat máákt een relatie dan eigenlijk goed en dus babyproof? Op mijn website staat een relatietest die gebaseerd is op 4 gebieden, die alle vier in je relatie voldoende aan bod zouden moeten komen. Die gebieden zijn:

  • Dagelijks contact en praktische zaken
  • Intimiteit en seksualiteit
  • Samen zijn/team zijn
  • Voldoende tijd en aandacht voor jezelf

In een goede relatie scoren al die vier gebieden een ruime voldoende. Als je die test doet, kun je zien hoe jullie ervoor staan en waar je nog aan zou kunnen werken. Ook staat er een link naar een pagina met meer informatie over deze vier gebieden.

Verwachtingen en uitgangspunten

Naast de check of je relatie babyproof is, is het ook verstandig om van tevoren samen verwachtingen en uitgangspunten te bespreken. Hoe zie je de opvoeding? Hoe wil je vader en hoe wil je moeder zijn? Hoe denken jullie over de taakverdeling met betrekking tot het runnen van jullie gezin en opvoeding? Hoe wil je omgaan met opa’s en oma’s? Met familie en vrienden?  

Je verwachtingen en uitgangspunten worden vaak bepaald door hoe jezelf bent opgegroeid en opgevoed. Wat wil je daarvan overnemen? En wat absoluut niet?

Als je hier van tevoren samen goed over kunt praten – met respect voor ieders mening en ervaring – leg je een stevige basis voor alle gesprekken, die je later ongetwijfeld samen moet gaan voeren.

Een netwerk als vangnet

Tenslotte is het heel belangrijk om als jonge ouders een netwerk te hebben, met mensen op wie je een beroep kunt doen als het je allemaal even teveel wordt. Opa’s en oma’s, ooms en tantes, buren, vrienden… het helpt enorm als je af en toe even je baby kunt laten logeren om zelf een nachtje bij te tanken. Of om even op te passen.

Wie staan er om jullie heen? Wie wil je meer bij jullie situatie betrekken, zodat zo’n hulpvraag zometeen niet uit de lucht komt vallen?

Relatieproblemen liggen op de loer zodra  één van de vier gebieden onvoldoende aan bod komt of als allerlei verwachtingen en uitgangspunten onvoldoende zijn uitgesproken.

In Amerika krijgt volgens het onderzoek van John en Julie Gottman tweederde van alle jonge stellen door de komst van een baby te maken met relatieproblemen.  Ik weet niet hoe die cijfers in Nederland liggen, maar ik denk niet erg anders. Bij homoseksuele/lesbische stellenkomen daar nog andere problemen bij omdat ze te maken krijgen met donorvaders of draagmoeders en soms ook diens families.

Ouders die het samen goed hebben

Reden genoeg om aandacht te besteden aan wat het krijgen en hebben van kinderen met je relatie doet.  In mijn volgende artikelen op Ouders Online zullen al deze thema’s aan de orde komen. Ik hoop dat het lezen ervan jullie er toe aanzet om stil te staan bij je relatie. Want het beste wat je je kind kunt geven is ouders, die het samen goed hebben.

Bron:

Gottman, J. (2008) And baby makes three