11 november 2020 door Amy Sprikkelman

Kleine op komst? Pas je verzekeringen aan!

Het is vaak het laatste waar je als (toekomstige) ouders over na denkt: alle verzekeringen die eens goed onder de loep genomen moeten worden door de komst van een baby. Wat is belangrijk om te weten? Amy van Independer vertelt je er alles over.

Een kindje krijgen is de grootste verandering in je leven. Ook financieel. Maar wat kost een kindje nu precies? En welke verzekeringen moet je aanpassen bij de geboorte van je kind?

Meer of minder werken?

Op de vraag wat een kindje kost is eigenlijk geen vast antwoord. Gemiddeld kost een kind 17% van het besteedbare inkomen per maand. Ben je een alleenstaande ouder? Dan is dit 24%. Met het besteedbare inkomen bedoelen we de optelsom van je maandelijks inkomsten en eventuele toeslagen.

Naast een babyuitzet en de bergen luiers kost de zorg van je kindje ook tijd, waardoor je minder kan (maar vooral ook minder wilt!) werken. Het gevolg hiervan is dat je maandelijkse inkomsten dalen en je vaste lasten stijgen. Dan gaat de kleine vaak ook nog een aantal uur per week naar de kinderopvang en dat kost geld. Hier krijg je gelukkig een gedeelte van terug via de kinderopvangtoeslag. Dat is onder andere afhankelijk van de hoogte van je inkomen en het aantal dagen opvang. Maar is een dagje minder werken en voor je kindje zorgen niet voordeliger dan wat extra uren bij de kinderopvang? Via de kinderopvangtool bereken je eenvoudig wat de verhoudingen in de kosten zijn tussen een dagje meer of minder werken en zorgen voor je kind.

Denk aan de zorgverzekering

Tussen de beschuit met muisjes en alle knuffelsessies met de kleine door denk je natuurlijk niet als eerst aan je verzekeringen. Toch ben je verplicht je zoon of dochter bij te schrijven op de zorgverzekering. Dit kun je het beste doen bij de polis van de ouder met de meest aanvullende dekking. Voor kinderen tot 18 jaar betaal je geen premie, ook niet voor de aanvullende verzekering. Doe dit binnen vier maanden, want dan gaat de verzekering in vanaf de geboortedatum. Zo weet je zeker dat alle medische kosten tussen de bevalling en het moment van aanmelden vergoed worden door de verzekeraar. Als je dit na vier maanden doet kan het zijn dat je hier zelf voor opdraait.

Ben je zwanger of heb je een kinderwens? Kijk dan tijdig naar wat je basisverzekering tijdens je zwangerschap dekt. Dan kun je je verzekering nog naar wens veranderen of aanvullen. Niet alle vergoedingen worden vanuit de basisverzekering vergoed. Kom je er later achter dat je zwanger bent? Bij sommige verzekeraars mag je je pakket tussentijds wijzigen.

En de rest van de verzekeringen…

Zodra je een kindje krijgt, staat je huis ook een stuk voller, denk aan de box, ledikant en een splinternieuwe commode. Maar wellicht heb je nog wel andere aankopen gedaan, zoals een nieuw fototoestel om alle mooie momenten mee vast te leggen. De waarde van je inboedel neemt dus flink toe. Kijk eens kritisch naar je inboedelverzekering om ervoor te zorgen dat je niet onderverzekerd bent.

Het is ook handig om je kind bij te laten schrijven op je aansprakelijkheidsverzekering. Hiermee worden kosten van schade die je kind veroorzaakt vergoed. Toch fijn als die dure lamp bij oma omver gaat.

En wat dacht je van een spaarrekening voor je kind? Bij elke bank kun je die openen. Je kunt er dan voor kiezen dit geld te laten vastzetten tot 18 jaar. Bij sommige banken kun je het spaargeld onder bepaalde voorwaarde ook tussentijds opnemen. In die 18 jaar kun je een mooi bedrag bij elkaar sparen voor bijvoorbeeld de studie of rijlessen van je zoon of dochter

Energierekening omhoog

Schrik trouwens ook niet van je energierekening. Door alle wasjes met babykleren, badjes en het huis warm houden, kunnen de kosten voor het gas, water en licht flink stijgen. Maar misschien kan je besparen op je doorlopende reisverzekering. Waarschijnlijk maak je de komende tijd geen grote reizen. Die werelddekking is dan overbodig en dat scheelt weer in de premie.

Een kind heeft financieel dus ook een behoorlijke impact op je leven en het is aan te raden om je financiën vooraf eens goed onder de loep te nemen.

TIP

Meer weten over besparen op je vaste lasten? Lees dan vooral verder op deze pagina.