Op deze leuke gezinscamping kan je kind eindeloos spelen en jij écht ontspannen - lees hier meer

Krentenbaard bij kinderen

Krentenbaard is een veelvoorkomende huidinfectie (ontsteking) bij kinderen welke vaak rond de mond of neus zichtbaar is. Het wordt veroorzaakt door een bacterie en is erg besmettelijk.

Kinderen kunnen krentenbaard krijgen door te spelen met besmet speelgoed of het spelen met een ander kind dat krentenbaard heeft. 

In dit artikel zullen we meer vertellen over de herkenning, behandeling en preventie van krentenbaard bij kinderen. We bespreken ook hoe je je kind kunt beschermen tegen deze vervelende infectie, want als ouder wil je natuurlijk voorkomen dat je kind krentenbaard krijgt.

Wat is krentenbaard?

Krentenbaard is een besmettelijke huidinfectie die vaak voorkomt bij jonge kinderen, maar ook volwassenen kunnen het krijgen. Het wordt veroorzaakt door een bacterie genaamd Staphylococcus aureus, die in wondjes op de huid kan komen.

Krentenbaard wordt ook wel impetigo genoemd en komt vooral voor rond de neus en mond, maar kan ook op andere plekken op het lichaam zitten.

Krentenbaard is erg besmettelijk en kan via direct contact met de huid of bijvoorbeeld speelgoed worden overgedragen. Als iemand besmet raakt met de bacterie, kunnen op de huid wondjes ontstaan waaruit gele pus komt.

Deze wondjes kunnen in sommige gevallen samenvloeien en grote blaren vormen. Dit kan best schrikken zijn om te zien, maar onthoud dat dit weer wegtrekt. Na enkele dagen ontstaan er gele korstjes op de wondjes en uiteindelijk geneest de huid vanzelf.

Hoe vaak komt krentenbaard voor?

Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) schat dat jaarlijks ongeveer 100.000 mensen in Nederland krentenbaard krijgen. Vooral jonge kinderen zijn vatbaar voor deze besmettelijke infectie, omdat hun afweersysteem nog niet volledig ontwikkeld is. Ook kinderen met een slechte afweer lopen meer risico om krentenbaard te krijgen.

Hoe begint krentenbaard?

Krentenbaard begint meestal met kleine rode bultjes op de huid, meestal rond de neus of mond van een kind. Deze bultjes kunnen zich snel verspreiden en vormen uiteindelijk kleine blaasjes gevuld met gele pus.

Na een paar dagen barsten de blaasjes open. Op de huid komen wondjes hierdoor. Deze wondjes kunnen zich verspreiden naar andere plekken op het gezicht en het lichaam van het kind. 

Hoe krijg je krentenbaard?

Krentenbaard is een besmettelijke huidinfectie die veroorzaakt wordt door een bacterie genaamd Staphylococcus aureus of Streptococcus pyogenes.

Deze bacteriën kunnen zich verspreiden via direct contact met een besmet persoon, maar ook via besmette voorwerpen kan je besmet raken, zoals bijvoorbeeld speelgoed. Krentenbaard komt het meest voor bij jonge kinderen en baby's, maar ook volwassenen kunnen het krijgen.

Het is belangrijk om de wondjes droog te houden, wondjes die nat worden, bijvoorbeeld door water of zweet, kunnen veranderen in blaren of gele korstjes veroorzaken. Probeer ook te voorkomen dat je kind eraan gaat krabben. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan omdat kinderen er vaak niet bij nadenken. Smeer daarom de vingers in met vaseline zodat je kind de wondjes niet kan openkrabben, en zorg voor zo kort mogelijke nagels.

Wat zijn de symptomen van krentenbaard?

Krentenbaard is een besmettelijke huidinfectie die vooral bij kinderen voorkomt, maar ook volwassenen kunnen het krijgen. De infectie wordt veroorzaakt door een bacterie en kan op elk deel van het lichaam voorkomen, maar zit meestal op het gezicht rond de neus en mond.

Symptomen van krentenbaard zijn meestal bultjes of blaasjes gevuld met gele pus die na verloop van tijd openbarsten en korstjes vormen. Deze kunnen erg jeuken en soms pijnlijk zijn.

Het is niet altijd duidelijk te zien. Wat echt kenmerkend is voor krentenbaar is een huid die kapot is, rood is, vochtig is en gele of bruine korsten heeft. Soms zijn er ook bultjes zichtbaar.

Soms blijft de infectie oppervlakkig, maar het kan ook dieper in de huid komen en ontstekingen veroorzaken met donkere plekken of een donkere huid als gevolg.

In het kort een lijstje met symptomen van krentenbaard:

  • Vaak verschijnt krentenbaard in het gezicht op plekjes waar de huid al wat beschadigd is. Bijvoorbeeld op de plek waar een schaafwondje zat, een krabplekje of eczeem.
  • Het ziet eruit als een wondje of rood plekje. Soms verschijnen er ook blaasjes met pus.
  • De plekjes kunnen in elkaar overlopen en uitbreiden.
  • Wanneer er blaasjes zijn, kunnen deze gaan indrogen en ontstaan er gele korstjes.
  • De huidaandoening kan behoorlijk jeuken.

Hoe ziet krentenbaard eruit in het beginstadium?

Krentenbaard, ook wel impetigo genoemd, begint meestal met kleine rode vlekjes op de huid die zich snel ontwikkelen tot kleine blaasjes die met vocht gevuld zijn. Deze blaasjes kunnen op elk deel van het lichaam voorkomen, maar in het beginstadium van krentenbaard zitten ze vaak rond de mond en neus van het kind.

De blaasjes kunnen jeuken en na een paar dagen kunnen ze openbarsten en korstjes vormen. Het is belangrijk om niet aan de korstjes te krabben, omdat dit de verspreiding van de bacterie kan bevorderen.

In sommige gevallen kan de huid rondom de blaasjes donker worden en kunnen er kleine donkere plekken ontstaan. Deze zullen vanzelf weer wegtrekken.

Hoe lang duurt krentenbaard bij kinderen?

Hoe lang krentenbaard duurt bij kinderen hangt af van hoe snel het wordt behandeld en hoe goed de wondjes genezen. Normaal gesproken duurt krentenbaard ongeveer 1 tot 2 weken.

Het is belangrijk om je kind regelmatig te controleren op nieuwe wondjes en deze goed schoon te houden om verdere verspreiding te voorkomen.

Als de ontsteking zich blijft verspreiden of als je kind kort na de behandeling opnieuw tekenen van krentenbaard vertoont, is het verstandig om contact op te nemen met een huisarts.

Het is ook belangrijk om de nagels kort te houden en je kind uit te leggen waarom het belangrijk is om niet te krabben of te wrijven aan de wondjes. Lukt dit niet goed? Smeer de vingers in met vaseline zodat de wondjes niet opengaan of doe dunne handschoentjes aan bij je kind. Je kunt open wondjes ook tijdelijk even afdekken met een gaasje.

Het gebruik van een nat verband en crèmes kan ook helpen bij het verminderen van de pijn, jeuk en het bevorderen van het genezingsproces.

Behandeling krentenbaard bij kinderen

Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen is ervoor zorgen dat het kind niet krabt aan de wondjes, omdat dit de verspreiding kan vergroten. Handen wassen en het gebruik van schone handdoeken en beddengoed zijn ook belangrijk om besmetting te voorkomen. 

Je wil natuurlijk dat de krentenbaard zo snel mogelijk wegtrekt, vooral als je kind blijft krabben.

Andere tips om de jeuk te verlichten:

  • Smeer zinkzalf op de plekjes
  • Smeer vaseline op de nagels zodat je kind de wondjes niet kan openkrabben
  • Maak een havermoutbadje, dit werkt verzachtend en verkoelend voor de huid
  • De huisarts kan een antibioticazalf voorschrijven
  • Probeer de plekjes te koelen, bijvoorbeeld met een coldpack
  • Doe lange kleding aan over armen en benen zodat je kind er niet zo eenvoudig bij kan.

Als jouw kind regelmatig krentenbaard heeft of als de infectie ernstiger is, kan de huisarts ook medicatie  zoals antibiotica voorschrijven. Bij hevige pijn kan ook paracetamol of ibuprofen worden gegeven.

De preventie van krentenbaard

Krentenbaard is een besmettelijke huidaandoening die wordt veroorzaakt door de Staphylococcus aureus bacterie. Het is belangrijk om de verspreiding van krentenbaard te voorkomen door goede hygiënemaatregelen te nemen. Hieronder vind je enkele tips om krentenbaard te voorkomen:

  1. Handen wassen: was regelmatig je handen met gewone zeep en warm water. Dit helpt de verspreiding van bacteriën te voorkomen.
  2. Vermijd contact met iemand die krentenbaard heeft: krentenbaard is heel besmettelijk, dus vermijd contact met iemand die deze aandoening heeft. Vooral kinderen lopen risico om krentenbaard te krijgen, dus houd ze uit de buurt van andere kinderen die besmet zijn. Leg het aan broertjes en zusjes uit.
  3. Houd wondjes schoon: wondjes komen vaak voor en kunnen krentenbaard veroorzaken. Zorg er dus voor dat deze schoon blijven en dat je ze regelmatig behandelt totdat ze genezen zijn.
  4. Gebruik een schone handdoek: gebruik altijd je eigen handdoek en was je kind regelmatig om besmetting te voorkomen. 
  5. Voorkom krabben: krab niet aan de huid rondom een wondje of blaasje, dit kan de infectie verergeren.
  6. Vermijd delen van persoonlijke items: de bacterie kan worden overgedragen via persoonlijke spullen zoals handdoeken, kleding en speelgoed. Vermijd het delen van deze items met andere kinderen tot de krentenbaard over is.
  7. Maak deurklinken goed schoon. Deze worden vaak aangeraakt en daardoor is er meer kans op besmetting.

Veel succes, hopelijk zijn jullie er snel vanaf!

Lees ook: