Op deze leuke gezinscamping kan je kind eindeloos spelen en jij écht ontspannen - lees hier meer

26 juni 2020

Milieubewust met kinderen

Duurzaamheid, ecologie en recycling: om de aarde in balans te houden en ervoor te zorgen dat ze niet uitgeput raakt, is er actie nodig. Hoe betrek je jouw kind hierbij? Lees hier onze tips voor milieubewuste keuzes in jullie gezin en thuis mét leuke kinderboekentips over duurzaamheid en het milieu.

Veel bedrijven houden zich al bezig met hun footprint en ook steeds meer ouders zijn bewust van de wereld die ze willen achterlaten voor hun kinderen. Wat kun je doen om je eigen voetafdruk te verminderen en hoe betrek je je kinderen bij het zorgen voor het milieu? Lees er hier alles over.

Footprint bedrijfsleven

Een CO2 footprint is een term die veel gebruikt wordt in het bedrijfsleven. Bedrijven hebben namelijk veel impact op het milieu, denk aan energiekosten, brandstofuitstoot en materialen. De stichting Klimaatvriendelijk Aanbesteden & Ondernemen (SKAO) heeft als doel om de CO2-uitstoot van bedrijven te reduceren en om op die manier een klimaatneutraal bedrijfsleven te realiseren. Hiervoor hebben zij bijvoorbeeld een CO2-Prestatieladder in het leven geroepen. En met de gratis CO2-calculator van het Klimaatplein.com kunnen bedrijven berekenen wat hun uitstoot precies is. Bedrijven krijgen dan direct inzicht in hoeveel bomen en windmolens er nodig zijn om dit te compenseren.

Maar hoe zit dat met gezinnen en hun footprint?

Gezinnen en hun voetafdruk

Uiteraard hebben ook huishoudens en gezinnen impact op het milieu. Kijk maar eens naar wat je allemaal nodig hebt als gezin: een huis, gas, elektriciteit, kleding en luiers, eten, drinken en wellicht een auto. En dit zijn alleen nog maar de basisbehoeften. Daar komen vaak nog dingen bij als op (vlieg)vakantie gaan, speelgoed voor verjaardagen, feestdagen en andere extra’s. Hoe groter het gezin is, hoe meer er wordt verbruikt. Op de website van Milieu Centraal kun je bekijken hoeveel jullie als gezin verbruiken aan energie en lezen hoe je dit verbruik omlaag kunt krijgen. Goed voor het milieu én het scheelt jou weer geld!

Milieubewust met kinderen

Hoe betrek je je kinderen bij het omgaan met het milieu? Hoe kun je ze leren welke impact ons leven heeft op de aarde? Hoe leer je ze met respect om te gaan met de natuur en de wereld? En wat kun je thuis doen om dit te stimuleren?

Afval scheiden

Afval scheiden is een klusje waar je kind je vast graag bij helpt. Waar hoort het plastic? Wat doen we met het oud papier? Je kunt je kind ook uitleggen waarom het belangrijk is dat afval gescheiden wordt en wat ermee gebeurt. In veel gemeenten worden er speciale bakken geleverd voor GFT-, plastic- en restafval. Sommige huishoudens krijgen zelfs een papierbak. Wordt het afval niet bij je thuis opgehaald? Dan staan er bij jou in de buurt waarschijnlijk grote containers waar je glas, papier en plastic in kunt doen. Vorig jaar deed 50% van de Nederlandse huishoudens hun afval scheiden. Dit jaar wil de overheid dit verhogen naar 75%. Je leest er hier alles over.

Eten en drinken

Ook in het eten en drinken kun je als gezin bewuste keuzes maken. Geef je kind bijvoorbeeld geen pakjes drinken mee naar school, maar een herbruikbare fles met water. Beter voor het milieu én gezonder voor je kind. Hetzelfde geldt voor voorgepakte koekjes of andere kleine zakjes waar veel kinderproducten in verpakt worden. Een grote verpakking zorgt voor minder plastic en zo kun je een koekje of iets anders lekkers in het broodtrommeltje of een los bakje doen. Ook kun je ervoor kiezen om minder vlees op het menu te zetten. Vlees en zuivel zorgen voor veel CO2-uitstoot. Om precies te zijn bespaar je als volwassene 130 liter water, 76 kilometer autorijden en 770 gram dierenvlees als je een week geen vlees eet. Best bizar als je erover nadenkt, toch?

Ook doen jij en je kind misschien weleens boodschappen op de markt: een hele duurzame manier om aan eten te komen. Niet alleen worden er vaak lokale producten verkocht (minder vervoersverbruik), neem je je eigen tas mee (minder plasticverbruik) en gaan jullie misschien op de fiets (minder verbruik van de auto). Ander bijkomend voordeel is dat je de lokale boeren of ondernemers steunt. Doe je toch tussendoor boodschappen in de supermarkt? Kijk dan welke groente en fruit uit Nederland komen (leuk taakje voor je kind!). Door seizoensgroente en -fruit te kopen belast je het milieu een stuk minder dan die mango uit Brazilië in je mandje te leggen.

Vervoer

Pak eens wat vaker samen de fiets, in plaats van de auto. Dat scheelt weer benzinegeld en – uitstoot. Daarnaast is bewegen in de buitenlucht natuurlijk heel gezond! Leg je kind gerust uit waarom je ervoor kiest om met de fiets te gaan. 

Speelgoed

Speelgoed is natuurlijk onvermijdelijk als je kinderen hebt. Maar je hoeft het niet altijd nieuw te kopen. Ga bijvoorbeeld eens naar de kringloop met je kind om tweedehands speelgoed uit te zoeken. Of kies bewust voor houten speelgoed in plaats van plastic speelgoed. Ook leuk om samen te doen: het speelgoed waar je kind mee is uitgespeeld, uitzoeken en naar de kringloop of het goede doel brengen. Zo maken jullie er weer iemand anders blij mee. Heb je om je heen veel gezinnen wonen of heb je een grote vriendenkring met kinderen? Maak een groepsapp aan met elkaar waarin jullie speelgoed tijdelijk kunnen ruilen met elkaar. Kinderen raken snel ergens op uitgekeken. Door telkens het speelgoed met elkaar te laten rouleren, blijft het 'oude' speelgoed steeds weer leuk. En dit geldt natuurlijk ook voor kinderen van andere leeftijden: heb je een peuter in huis? Leen het babyspeelgoed dan uit aan de buurvrouw die een baby van een paar maanden oud heeft. Heb je een vriendin met een kleuter? Vraag aan haar of zij nog leuk peuterspeelgoed heeft dat jullie mogen lenen. Beter voor het milieu én je portemonnee. 

Tips voor milieubewuste keuzes in huis

Daarnaast kun je natuurlijk ook bewuste keuzes maken in het huishouden. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Op lagere temperaturen wassen.
  • De was buiten te drogen hangen.
  • Overstappen op 100% groene energie.
  • Wassen en schoonmaken met ecologische middelen.
  • Regenwater opvangen in een regenton en daar bijvoorbeeld de planten mee water geven.
  • Leer je kind dat hij niet altijd het toilet hoeft door te spoelen met de grote knop, of leer hem (als die er is) dat je ook de stopknop kunt gebruiken zodat er minder water wordt gebruikt.
  • Gebruik maken van navulverpakkingen.
  • Koop geen plastic rietjes! Kinderen zijn dol op rietjes maar ze zijn zo belastend voor het milieu. Je koopt tegenwoordig mooie aluminium rietjes zoals deze of duurzame bamboerietjes.
  • Lampen en apparatuur uitschakelen als je ze niet gebruikt.
  • De verwarming lager zetten en korter douchen.
  • Gooi zo min mogelijk eten weg. Blijft er avondeten over? Maak er weer een lekkere lunch van de volgende dag! Leer je kind ook waarom eten weggooien zonde en belastend is. Natuurlijk zal een eigenwijze peuter dit niet begrijpen, maar dat kan wel als hij al wat ouder is.
  • Koop samen (biologische) plantjes voor in de tuin. Koop vooral planten met bloemen zodat de bijen en vlinders ook weer meer leefruimte krijgen.

Natuurlijk lukt dit niet allemaal in een keer en dat hoeft ook helemaal niet. Het is al heel mooi als je je kinderen bewust maakt van simpele handelingen als afval scheiden en troep in de prullenbak gooien, in plaats van op straat. En die paar avondjes minder vlees eten, hebben ze vaak niet eens in de gaten.

Kinderboeken over het milieu

Boeken zijn de ideale manier om kinderen iets te leren over het milieu en klimaat. We geven je wat tips!

Boekenserie De Klimaatjes

"Hallo, wij zijn de Klimaatjes! Wij zijn allerbeste maatjes. In deze serie beleven we elke keer een nieuw avontuur waarin we jullie op eigen en vaak grappige wijze laten zien hoe jij zelf je leefwereld fijn kunt houden." De boekenserie is voor kinderen vanaf 5 jaar en echt een leuke en toegankelijke serie om je kind mee te nemen de veranderingen op aarde. Je bestelt hem hier.

Waar is de zeester?

"In dit prachtig geïllustreerde prentenboek van de succesvolle illustrator Barroux gaan we op zoek naar de zeester, de inktvis en de clownvis. Kun jij ze vinden tussen alle planten en het prachtige koraal? Maar wat is dat? De zee wordt steeds meer door de mensen vervuild en de vissen kunnen nergens meer naar toe. Wat nu?" Een mooi boek voor kleuters waarbij ze op een creatieve en vrolijke manier na gaan denken over hoe we omgaan met onze planeet. Je bestelt hem hier.

Meer weten over afval en recycling

Is de interesse van je kind gewekt over afval scheiden en het hergebruiken van materialen? Super goed! Lees dan vooral dit boek eens samen. "Wat gebeurt er met afval als je het weggooit? Open dit boek en ontdek het onder de flapjes. Volg het afval op een reis door een gigantische sorteermachine en alle andere stappen in het recycleproces. En ontdek hoe afval wordt omgezet in nieuwe en nuttige producten." Je bestelt hem hier.

Palmen op de Noordpool

"Iedereen heeft het over klimaatverandering. Maar bijna niemand snapt het. Jij wel, als je dit boek hebt gelezen. In Palmen op de Noordpool vertelt Marc ter Horst je alles over klimaatverandering. Het is een verhaal vol vulkanen, mammoeten en stoommachines. Met smeltende gletsjers, verwoestende orkanen en gniffelende inktvissen. En met dappere wetenschappers die diep in ijs boren om te laten zien dat klimaatverandering van alle tijden is, maar dat de opwarming van nu toch echt een ander verhaal is. Palmen op de Noordpool is een belangrijk boek over jou en je toekomst, maar ook een grappig boek vol verrassende informatie." Voor kinderen vanaf 10 jaar maar waarschijnlijk leer je er zelf ook nog ontzettend veel van! Je bestelt hem hier.