2 februari 2013

Ouders vinden gehoorzaamheid niet zo belangrijk

De maatschappij roept om een strengere opvoeding maar ouders streven niet naar gehoorzaamheid bij hun kind. Dat blijkt uit een enquête van het dagblad Trouw.

De maatschappij roept om een strengere opvoeding – van de politiek tot de buurvrouw – maar ouders streven niet naar gehoorzaamheid bij hun kind. Dat blijkt uit een enquête van het dagblad Trouw, gepubliceerd op 25 januari 2013.

Het aantal deelnemers was overigens beperkt. Slechts 788 abonnees deden mee, wat niet bepaald veel is. Meestal worden onderzoeken pas serieus genomen als er meer dan 1.000 mensen aan deelnemen. Anderzijds is onze eigen ervaring bij enquêtes dat er na 500 reacties meestal weinig verschuivingen meer optreden.

Terug naar de enquête. Ouders zien een kritisch, mondig, en zelfbewust kind als opvoedingsideaal, maar 61% van de ondervraagden vindt dat (andere) kinderen "door veel ouders te vrij worden gelaten". Over hun eigen kinderen en hun eigen manier van opvoeden zijn de meeste Trouw-lezers wel tevreden.

'Eerlijkheid' staat op nummer 1 in de Trouw top-10 van opvoedingsidealen. Hoewel de politiek de laatste jaren hamert op betere schoolprestaties en hogere scores voor rekenen en taal, eindigt 'ijverig' niet hoog in het onderzoek.

In 1983, net na de anti-autoritaire jaren '70, hield het blad Ouders van Nu een gelijksoortige enquête (onder ruim 2.000 lezers), met ongeveer dezelfde vragen. Toen wilden de ouders ook al liever een mondig en zelfstandig kind dan een gehoorzaam, bescheiden of ijverig kind.

Thuis zijn ouders dus niet zo streng voor hun kinderen, maar buitenshuis willen ze dat men wél streng optreedt. Dat bleek uit een recent onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) naar ouderbetrokkenheid. Ouders verwachten vooral dat de school van hun kind stevige regels stelt (en handhaaft). Als hun eigen kind straf krijgt, is hun steun minder uitgesproken, zo blijkt.

Bron: