Op deze leuke gezinscamping kan je kind eindeloos spelen en jij écht ontspannen - lees hier meer

14 maart 2019 door Naomi Dessaur

Praten over seksualiteit is een must!

Een sterke basis in de seksuele opvoeding van kinderen heeft positieve effecten op de ontwikkeling. Naomi Dessaur zal voor Ouders Online diverse thema's behandelen op het gebied van seksuele opvoeding, met concrete tips en oefeningen in de praktijk. 

Helaas wordt er binnen het gezin te weinig openlijk over seksualiteit en de seksuele opvoeding gepraat, met alle gevolgen van dien. Kinderen krijgen bijvoorbeeld het idee dat ze er nooit vragen over mogen stellen en ontwikkelen schaamte op het gebied van relaties, intimiteit, seksualiteit en het eigen lijf, omdat ze voelen dat er een taboe omheen ligt. Ze zijn er niet op voorbereid als er iets gebeurt rondom seksualiteit wat onprettig is. Ook zoeken kinderen die niet openlijk over seksualiteit durven te praten, de informatie over seksuele voorlichting vaker online op, waardoor ze informatie krijgen die niet altijd klopt met de realiteit.

Als er een omgeving gecreëerd wordt waarin het kind zich veilig voelt om thema’s zoals seksualiteit open te bespreken, zal het kind sneller herkennen wanneer een situatie niet oké is, en waardoor een kind dus ook sneller aan de bel trekt. We kunnen dan spreken over ‘seksueel bewustzijn’.

Een goede seksuele vorming en opvoeding is niet zonder positief effect. Jongeren blijken hierdoor bijvoorbeeld de eerste keer langer uit te stellen, een positievere seksuele beeldvorming en beleving te kennen, minder bedpartners te hebben, verminderd risicogedrag te vertonen, meer plezier te beleven aan seks en hebben minder kans ooit slachtoffer te worden van seksueel misbruik dan kinderen en jongeren die weinig tot geen seksuele opvoeding kregen. We leren onze kinderen wel fietsen en beschermen ze tegen de zon, maar we leren ze niet, te weinig of te laat, over de eerste keer in bed liggen met een vriendje, veranderingen in hun lijf en twijfels over seksuele geaardheid. Daarbij is het leren herkennen van de eigen grens en die van de ander cruciaal.

Naomi maakt bespreekbaar

Naomi DessaurIk woon samen met mijn man Stijn en onze twee jonge dochters van nu 3 en 5 jaar oud in Voorburg. We werken allebei met veel plezier en dragen samen zorg voor onze kinderen en het huishouden. We zijn een modern gezin. Het veilig en gezond groot brengen van onze meiden zien wij als onze belangrijkste taak. We helpen en ondersteunen ze bij hun fysieke, mentale en emotionele ontwikkeling. We geven ze de ruimte die nodig is om zich te ontwikkelen tot gezonde, zelfstandige en onafhankelijke vrouwen.

Mijn professionele loopbaan kreeg rond mijn achttiende jaar een concretere vorm. Naast mijn studie maatschappelijk werk en dienstverlening was ik vrijwilliger bij de kindertelefoon. Daar sprak ik wekelijks met kinderen die in lastige en soms hele onveilige situaties verkeerden. Na mijn studie startte ik mijn loopbaan bij Bureau Jeugdzorg waar ik als maatschappelijk werker met kinderen in zorgelijke situaties te maken kreeg. Situaties van onveilige kinderen die vaak te maken hadden met geweld, raakten mij enorm en mijn missie werd steeds duidelijker: bijdragen aan een veilige wereld voor kinderen, waarin lastige zaken ook bespreekbaar kunnen zijn.

Gratis cursus kinderen&seksualiteit

Het begon met een droom, maar afgelopen oktober heb ik een platform gelanceerd voor ouders om hen te ondersteunen bij het praten met hun kinderen over seksualiteit. Ik bied ouders een gratis e-book met tien tips om met je kind te praten over seksualiteit en een online mini cursus van drie video’s over kinderen en seksualiteit aan.

Dit is de eerste (online) cursus op dit gebied. Ik heb deze cursus ontwikkeld en bedacht omdat ik het belangrijk vind dat ouders vanaf jonge leeftijd met hun kinderen praten over seksualiteit, intimiteit en relaties. Ouders kunnen hier al mee aan de slag voordat het kind kan praten, door het geslacht te benoemen en met je partner te praten over deze thema’s. Zo leren kinderen dat ze de ruimte krijgen om vragen te stellen over seksualiteit, wanneer het makkelijk is, maar ook wanneer het ingewikkeld wordt. Dat alleen zij zelf de baas zijn over hun eigen lichaam en grenzen leren herkennen, en weten wat ze kunnen doen als een grens overschreden wordt.

Door mijn platform leer ik je hoe alledaagse momenten gebruikt kunnen worden om seksualiteit aan de orde te stellen en dat bespreekbaarheid de sleutel is voor een zo veilig en gezond mogelijke jeugd. We kunnen onze kinderen écht een beschermjas meegeven door ze weerbaarder te maken en te leren dat over alles gesproken kan worden. Over de leuke en minder leuke dingen. Met 'Naomi maakt bespreekbaar' help ik ouders om op een leuke en open manier te praten met kinderen over seksualiteit, intimiteit, het eigen lijf, relaties, lichaamsintegriteit. Praat jij met ons mee? 

We hebben jou nodig!

De komende tijd zal ik regelmatig op Ouders Online vragen beantwoorden van ouders die gaan over het bespreekbaar maken van dit thema bij hun kinderen (0-18 jaar oud) en het bieden van een seksuele opvoeding. Heb je vragen? Stel ze hieronder of mail ons! en wie weet geef ik er binnenkort antwoord op.