Op deze leuke gezinscamping kan je kind eindeloos spelen en jij écht ontspannen - lees hier meer

17 juni 2020

Thuiswerken en voor de kinderen zorgen: zo doe je dat

Het leven in Nederland is veranderd: onze routines en planningen zijn veranderd. Toch gaat het leven tijdens de coronacrisis door. De meeste mensen werken nu thuis en behalve het missen van je collega’s, je dagelijkse routine en misschien wat productiviteit, gaat dit op zich prima. 

Als je thuis ook nog kinderen hebt rondlopen, dan wordt het een ander verhaal. De scholen zijn weer open maar toch kan het een puzzel blijven, bijvoorbeeld als jullie verkouden zijn en je kind daardoor niet naar school mag. Gelukkig mogen verkouden kinderen onder de 6 jaar gewoon naar de opvang en school. Maar zijn jullie aan het hoesten of heeft iemand koorts? Dan zijn jullie helaas verplicht om binnen te blijven. Hoe werk je thuis én zorg je voor de kinderen? Het is een cliché, maar als de kinderen happy zijn, dan zijn wij als ouders dat ook. Het tevreden houden van de kinderen is dan ook de sleutel tot succesvol thuiswerken. Hoe je dat doet? Dat lees je hier!

Structuur

Routine is niet alleen belangrijk voor jou, maar ook voor de kinderen. Het afgaan van je wekker bijvoorbeeld, is een signaal dat je dag begint. Je weet wat je te wachten staat en daar functioneer je op. Zo doen kinderen dat ook. Houd dus elke dag dezelfde routine aan, of ze nu naar school gaan die dag of niet. 

Breng ook structuur in de dag. De wekker zet je elke dag op dezelfde tijd. Vervolgens een half uurtje televisie kijken gevolgd door het ontbijt. Aankleden en naar school. Is het geen schooldag? Ga dan aankleden en daarna een opstart-activiteit doen. Je probeert ervoor te zorgen dat de kinderen bezig zijn, terwijl je werkt. Dit klinkt heel simpel maar dat is het natuurlijk niet. Elk kind is anders. 

Doe wat voor jou en je gezin werkt en bovenal: voel je niet schuldig. Je doet wat je kunt en je roeit met de riemen die je hebt. Stel aan niemand te hoge eisen, vooral niet aan jezelf.

Maak een dagschema

Het hebben van een plan of een schema geeft je rust. Het hebben van een schema betekent niet dat je dit 100% van de tijd moet volgen, want dit veroorzaakt ook weer stress. Het is een richtlijn die je volgt. Hoe jij dit schema invult, hangt niet alleen af van het schoolschema van je kinderen, maar ook van jouw werkgever. Kun jij je uren zelf indelen, of zit je vast aan kantooruren? Kun je minder uren werken? Wat voor werk je doet, is natuurlijk ook erg belangrijk. Als je veel moet bellen wordt het moeilijker dan wanneer je veel op de computer werkt.

Je werkplek

Zodra je een routine gevonden hebt, en je dag structuur heeft, is het belangrijk dat je een vaste werkplek hebt. Idealiter is dit natuurlijk een kamer in huis weg van de kinderen, weg van afleiding. Dit is opnieuw afhankelijk van de kinderen. Zijn je kinderen wat ouder, dan is het wat makkelijker om je af te zonderen. Ga experimenten, kijk waar jij je het meest prettig voelt, waar je het minst wordt afgeleid. Leidt jouw nieuwe plek tot frustratie, dan is dit niet de juiste plaats om te werken.

Is dit de keukentafel? Prima, waarom niet. Is dit aan het bureau in de kamer van de kinderen, perfect. Jouw laptop werkt overal, of je nu in de huiskamer, keuken of op een slaapkamer zit. Een vaste werkplek is ideaal, maar als dit niet haalbaar is, ga je op de meest ideale plaats van dat moment zitten.

Je werkplek inrichten

Als je een plek hebt gevonden om te werken, denk dan aan aan hoe je deze het beste inricht. Zorg ervoor dat het simpel blijft: afleiding heb je genoeg. Werk je aan de keukentafel dan kun je ook deze inrichten. Misschien niet zo effectief als bijvoorbeeld een daarvoor bestemd bureau, maar als jij je prettig voelt, ben je meteen een stuk productiever.

Bureau

Werk je met een computer, laptop of tablet dan zul je een bureau nodig hebben, of in ieder geval een tafel waar je aan kunt zitten. Probeer een goede stoel te vinden: dit is belangrijk om rugklachten te voorkomen. Mijn bureau staat bijvoorbeeld bij het raam. Op deze manier kan ik het raam open doen om  frisse lucht binnen te laten komen.

Opgeruimd staat netjes

Zorg ervoor dat je werkplek opgeruimd is en netjes oogt. Chaos op en rond je werkplek betekent vaak chaos in je hoofd. Het is geen overbodige luxe om te investeren in een klein ladeblok om zo meer rust te creëren. Als de kinderen thuis zijn, kun je ze belangrijke levenslessen leren, terwijl ze je meteen helpen. Sorteer speelgoed, laat je kinderen speelgoed uitzoeken wat misschien later naar het goede doel kan. Leg ze uit dat niet alle kinderen veel speelgoed hebben. Afhankelijk van de leeftijd van je kinderen kunnen ze ook andere klusjes doen, zoals helpen met afwassen of ramen wassen.

Je kinderen bezighouden

Leg de lat niet te hoog. Besteed maximaal drie uur per dag aan schoolwerk, maar meer ook niet. De uren dat ze niet met school bezig zijn, kun je ze misschien een opdracht geven. Denk bijvoorbeeld aan lego: dit is leerzaam en wordt vaak als leuk ervaren. 

Er is ook niets mis met een film kijken. Laat ze een film kiezen op Netflix, doe de gordijnen dicht en geef ze een bakje popcorn. Om ervoor te zorgen dat jij geen last van het geluid hebt, gebruik je oordopjes met noise cancelling. Hierdoor worden achtergrondgeluiden geblokkeerd en kun jij je concentreren op je werk, terwijl de kinderen net doen alsof ze in de bioscoop zitten.

Andere ideeën 

Heb je tijd over in je schema, dan kun je natuurlijk ook andere dingen inplannen. Dit is ook weer afhankelijk van de leeftijd van je kinderen en van wat ze leuk vinden. Denk bijvoorbeeld aan samen een cake bakken, keuken-experimenten of tuinieren. Elke dag tijd inplannen om voor te lezen is ook goed. Zijn je kinderen al wat ouder? Plan dan een vast moment in dat ze zelf lezen

Conclusie

Hopelijk hebben deze tips je op weg geholpen. Het belangrijkste is het welzijn van iedereen in huis: gebruik een planner of een schema als richtlijn en zie wat de dag je brengt. Heb je huiswerk voor je kinderen gepland, maar zijn ze niet in de mood en levert het alleen maar frustratie op? Laat ze dan iets anders kiezen. 

Op die manier kun jij je beter focussen op je werk en is iedereen aan het einde van de dag tevreden. Vergeet niet dat er tijdens een crisis als deze, ook leuke herinneringen gemaakt kunnen worden. Herinneringen zijn voor altijd, huiswerk niet.