Op deze leuke gezinscamping kan je kind eindeloos spelen en jij écht ontspannen - lees hier meer

4 maart 2022

Tweedehands kinderkleding en babykleding: tips en tricks

Tweedehands kinderkleding of babykleding alleen maar oude meuk en totaal niet hip? Think again! Tegenwoordig is tweedehands super trendy: goed voor het milieu en goed voor je portemonnee. Als je weet waar je moet zijn kun je de mooiste en leukste baby- en minder(merk)kleding goedkoop scoren. Hier wat handige tips en trucs om de leukste tweedehands kinderkleding en babykleding te kopen.

 

Waarom tweedehands kinder- en babykleding kopen? 

Waarom niet? Want waarom zou je altijd maar nieuwe kinder- en babykleding kopen? Niet groeien kinderen er vaak al uit voor het versleten is, het is ook veel duurzamer. De kledingindustrie is ontzettend belastend voor het milieu en hoe meer we telkens nieuw kopen, hoe minder goed we bezig zijn. Zeker als het gaat om babykleding is het eigenlijk onzin om alles nieuw aan te schaffen. Veel ouders moeten met groot verdriet kleertjes weer opruimen die nooit gedragen zijn, omdat de baby er in een paar maanden is uitgegroeid. Hetzelfde geldt eigenlijk ook voor kinderkleding, dat is toch zonde? Dus waarom zouden we elkaar niet helpen en het van elkaar overnemen? Zo hoeft er niks nieuws gemaakt te worden en krijgt die kleding achterin de kast een tweede kans.

Tips om tweedehands kinderkleding en babykleding te kopen

Er zijn een aantal plekken waar je terecht kunt voor veel tweedehands kinderkleding en babykleding, denk aan de kringloopwinkels, de markt bij jou in de buurt, kofferbakuitverkopen of breng eens een bezoekje aan de IJ-hallen in Amsterdam. Als je nog een beginner bent in tweedehands kleding shoppen, dan zijn er een paar belangrijke tips om rekening mee te houden. Volg je ze op dan word ook jij een professionele ‘tweedehands shopper’ en scoor je met gemak de leukste outfits voor een heel klein prijsje.

  • Kom wat later op een tweedehandsmarkt: soms is het goed om juist wat later te komen bij een tweedehandsmarkt omdat ze soms zo graag van de kleding af willen dat ze het gratis weggeven of voor een heel laag prijsje. Enige nadeel is dat je dan wel het risico loopt dat de leukste dingen al weg zijn.
  • Check de stof, snit en labels: het is heel belangrijk om altijd goed de stof, snit en het label te checken op vlekken, naden die los zitten of gaatjes. Aan de stof, snit en het label kun je ook zien of het een beetje een kwaliteitsproduct is. Misschien zie je dit in het begin nog niet zo, maar hoe vaker je het doet, hoe meer getraind je wordt. Bekijk ook waar het item gemaakt is, producten uit Europa hebben in de regel een betere kwaliteit dan producten uit China. Als je het milieu echt belangrijk vindt, koop je liever ook geen kleding gemaakt van synthetische stoffen. Deze laten namelijk kleine plastic deeltjes achter die via je wasmachine in de zee terecht komen. Stoffen van katoen, bamboe, wol, linnen en andere natuurlijke materialen zijn beter. Op het etiket staat altijd vermeld van welke stoffen het gemaakt is.
  • Trek er wat tijd voor uit: verwacht niet dat je binnen een paar minuten buiten staat met de mooiste tweedehands kinder- of babykleding, want voor de mooiste items moet je werken. Ga gestructureerd alle rekken af en ga ook door de ‘oude troep’ heen. Soms zitten de echte beauty’s verstopt tussen verkleedkleding en oude jassen.
  • Koop niet alleen iets omdat het goedkoop is: mocht je een fijne site, topwinkel of -kraampje hebben gevonden met leuke tweedehands kinderkleding en babykleding, probeer dan niet helemaal los te gaan. Je zal niet de eerste zijn die stapels kleding koopt waarvan je even later al niet meer weet waarom je ze hebt gekocht. De verleiding alles in te slaan omdat het zo goedkoop is, is dus mega groot. Maar ook al is het maar een paar euro, als het verdwijnt in de kast is het nog steeds weggegooid geld. Soms helpt het om van tevoren met jezelf af te spreken waarnaar je uitsluitend op zoek gaat. Heeft de kleine nieuwe shirtjes voor de zomer nodig? Een winterjas? Of concentreer je jezelf op spijkerbroeken?
  • Bekijk regelmatig het aanbod op dezelfde plekken: het aanbod in winkels, op markten of bijvoorbeeld op marktplaats kan heel erg wisselen. Neem daarom geregeld een kijkje in dezelfde winkel, vaak kom je dan in één keer wel hetgeen tegen waar je naar op zoek was! Tevens leer je zo de winkel een beetje kennen en weet je een beetje in welke rekken vaak de mooiere kleding hangt. Of weet je welke online verkopers kleding in jouw smaak aanbieden. 
  • Denk aan het seizoen en de kledingmaat: in kringloopwinkels houden ze geen rekening met het seizoen, dus moet je daar zelf op letten. Vergeet ook de groeispurtjes van je kind niet! Een baby die in de winter maat 62 heeft, kan in de zomer al met gemak maat 68 hebben. Vooral t/m maat 74-80 gaat het heel snel en doe je maar een of twee seizoenen met dezelfde maat. Vanaf maatje 86 gaat kleding wat meer seizoenen mee.
  • Maak een selectie van winkels en websites: tegenwoordig komen er steeds meer tweedehandswinkels bij. Niet elke winkel heeft een goed aanbod tweedehands kinderkleding of babykleding. Dit moet je dus echt ontdekken. Ga daarom een aantal winkels langs en bekijk per winkel het aanbod. Bezoek ze allemaal minimaal twee keer want het assortiment kan heel erg wisselen. De ene keer kunnen ze veel meer leuke kleding hebben dan een andere keer. Soms kan het uitmaken in welke buurt de winkel is gevestigd, in de regel verkopen de winkels in duurdere wijken of steden wat betere kwaliteit en wat meer merkkleding. Bekijk in de kringloopapp welke winkels bij jou in de buurt zijn. Ook kun je op websites als marktplaats en Vinted verkopers volgen die jouw smaak aanbieden of bij wie eerder goede ervaringen hebt opgedaan. 
  • Ga op de juiste dagen voor extra mooie kleding: op sommige momenten in het jaar hebben kringloopwinkels een extra mooi of groot aanbod. Dat is vaak na een vrijmarkt, rommelmarkt, aan het begin van een nieuw seizoen of na de feestdagen.

Waar kun je tweedehands kinderkleding online kopen? 

Heb je geen zin om winkels of marktkraampjes af te struinen op zoek naar die paar mooie items, dan kun je natuurlijk ook vanuit je luie stoel op zoek naar de mooiste tweedehands kinderkleding en babykleding. Natuurlijk kent iedereen Marktplaats, maar er zijn meer plekken waar je leuke tweedehands kinderkleding online kunt scoren denk aan:

  • Vinted: app en website waar je zowel kleding kunt kopen als verkopen. Werkt met een kopersbescherming. 
  • Facebook marketplace of speciale groepen voor tweedehands kinderkleding. Deze vind je als je hierop zoekt in Facebook.
  • Website unitedwardrobe.com, hier vind je tal van tweedehands kinderkleding en babykleding waaronder ook merkkleding.
  • Instagram: zoek op instagram eens bij accounts op ‘kastjevan’ en je komt diverse accounts tegen van personen die veel kinderkleding erop zetten. Het fijne is dat als iemand jouw smaak heeft én zijn of haar kind net een of twee kledingmaten groter heeft dan jouw kind, je waarschijnlijk vaker kleding van hetzelfde gezin over kunt nemen. Daarnaast heb je nog #instagramkoopjeshoekkids en #tweedehandskinderkleding. Ook kun je zoeken op hashtags van de kledingmaat waar jouw kind in zit, zoals #maat56 of #maat62. Er zullen er trouwens wel meer zijn, dus tips zijn altijd welkom!

Belangrijke tips als je tweedehands kinderkleding en babykleding online koopt

Er kleven voor- en nadelen aan tweedehands kinderkleding en babykleding online kopen. Voordeel is dat het minder tijd kost en je op elk moment van de dag even snel het nieuwe aanbod kunt checken. Tevens zijn sommige websites en apps internationaal waardoor je jouw kansen op topstukken vergroot. Het nadeel is alleen dat je de kleding niet zelf kunt controleren, je opgelicht kunt worden en je moet verzendkosten betalen. Om jouw online shopervaring naar tweedehandstoppertjes zo aangenaam mogelijk te maken, onderstaand wat belangrijke tips:

  • Check de verkoper: wil je niet opgelicht worden, doe dan even research naar de verkoper. Klik bijvoorbeeld op de naam om te kijken of die persoon een profiel heeft met foto’s (als je via Facebook koopt) of kijk of de persoon reviews heeft van andere kopers. Je kunt ook altijd nog de naam even googelen om te kijken of de persoon wel bestaat.
  • Vraag om track and trace: vraag altijd om een track and trace als de verkoper het pakje verzendt zodat je weet of het überhaupt verzonden wordt en zo kun je jouw item in de gaten houden.
  • Check of het echt wel zo goedkoop is: het is altijd goed om even te checken of het nu wel echt zo goedkoop is. Soms worden kledingstukken uit vorige seizoenen al heel goedkoop aangeboden in de sale. Het zou zonde zijn als je voor een tweedehands item hetzelfde betaalt als een nieuw item!
  • Vraag om een foto van het label: vooral bij merkkleding is het belangrijk dat je vraagt om een foto van het label, zo kun je checken of het echt is of een namaak (let op het land waar het is gemaakt of bekijk de wasinstructies).
  • Vraag naar gebreken: sommige verkopers zijn niet zo eerlijk en geven aan dat het ‘zo goed als nieuw’ is terwijl er vlekken of gaatjes in zitten. Vraag daarom altijd of er gebreken zijn en of de verkoper daar een foto van wilt maken zodat je het zelf kunt beoordelen. Natuurlijk moet je nog steeds een beetje vertrouwen hebben, maar je verkleint zo wel de kans op onaangename verrassingen.

Tweedehands merkkleding voor je kind

Wil je graag jouw kind of baby laten shinen in merkkleding, maar heb je geen zin om daar de hoofdprijs voor te betalen, ook dan is tweedehands shoppen je antwoord. Het voordeel van tweedehands merkkleding voor je kind, is dat het vaak nog in goede staat is, want in de regel hebben goede merken ook een betere kwaliteit en pasvorm dan goedkopere merken.

Ben je fan van een bepaald merk, dan zal je misschien online sneller je slag slaan dan in stenen winkels of tweedehandsmarkten. Het aanbod is immers groter en daarnaast kun je makkelijker zoeken op een specifiek merk. Op onder andere Marktplaats, Vinted, Facebook, en United Wardrobe kun je veel merkkleding voor je kind vinden.

Ben jij een fanatiek shopper van tweedehands kinderkleding en babykleding en heb jij nog handige tips, dan horen we die heel graag!