Op deze leuke gezinscamping kan je kind eindeloos spelen en jij écht ontspannen - lees hier meer

23 juli 2019

Veilig de natuur in

Veilig de natuur in: hoe doe je dat? In de zomermaanden ben je meer buiten met je gezin. Net als jullie, zijn er in de zomer ook meer dieren actief in de buitenlucht. Met welke beestjes moet je rekening houden? En hoe zorg je ervoor dat jullie veilig de natuur ingaan? Lees onze tips hier!

De natuur is een geweldige plek voor kinderen om te spelen. Lekker in bomen klimmen, rotzooien tussen de struiken en spelen in zee. Maar ook in de meest prachtige bossen kun je gevaarlijke beestjes tegenkomen natuurlijk. 

Kijk uit met deze dieren

Wie kom je zoal tegen in de natuur? We zetten de meest voorkomende -overlast veroorzakende- dieren en insecten voor je op een rijtje:

  • Kwallen

Heerlijk een dagje naar het strand! Naast dat je je kinderen op een zonnige dag goed in moet smeren, is het ook verstandig om te letten op kwallen. Deze dieren dobberen rond in de zee en soms vind je ze ook op het strand. Leuk weetje: Kwallen bestaan voor maar liefst 95% uit water! Kwallen zijn geen agressieve dieren, maar als je te dichtbij komt, dan kun je gebeten worden. Zo’n kwallenbeet kan een pijnlijke reactie veroorzaken. Je krijgt dan last van jeuk, een rode zwelling en het kan ook pijn doen.

Wat kun je doen?

  • Ga eerst op onderzoek uit op de plek van bestemming. Liggen er kwallen op het strand? Drijven ze in zee? Vraag eventueel iemand van de plaatselijke strandbrigade over hoe het ervoor staat met kwallen die dag.
  • Vertel je kinderen over kwallen, laat zien hoe ze eruitzien en vraag ze om ook alert te zijn tijdens het zwemmen.
  • Ben je gebeten? Blijf rustig en maak de plek zo snel mogelijk schoon in zee. Behandel de beet vervolgens met heet water (zo heet als dragelijk is). Een hot- of een coldpack gebruiken kan ook. Is er een EHBO-post in de buurt? Vraag hen dan om hulp. Meer info over wat te doen bij een kwallenbeet vind je op: www.rodekruis.nl.

Tip: download de gratis EHBO-app.

  • Teken

Als jullie gaan wandelen en het bos of de duinen ingaan, is het verstandig om alert te zijn op teken. Deze kleine, zwarte beestjes lijken op spinnetjes en kunnen de ziekte van Lyme overdragen op mensen. Ze zoeken graag plekjes op die warm zijn, denk aan knieholtes, oksels, liezen, achter je oren en zelfs tussen je billen. Het is dan ook belangrijk om jezelf, je kinderen en eventuele huisdieren te controleren op teken na een bezoek aan de natuur. Teken zijn vaak erg klein en zien eruit als een klein, zwart stipje op de huid; goed kijken dus.

Wat kun je doen?

  • Pas je kleding aan. Trek een lange broek en shirt met lange mouwen aan, draag sokken over je broek, dichte schoenen en blijf zoveel mogelijk op de wandelpaden lopen.
  • Controleer je hele gezin goed na afloop van een bezoek aan de natuur.
  • Teek gevonden? Verwijder hem zo snel mogelijk met een fijne pincet of de gratis tekenpas van Landschap Noord-Holland (ook verkrijgbaar voor Utrecht en Zuid-Holland) en reinig de plek met alcohol. Noteer de datum en plaats waar je de teek hebt gevonden in je agenda. Houd je lichaam na die tijd goed in de gaten op vage klachten, een rode kring of een langdurig grieperig gevoel. Meer info over teken vind je hier: www.tekenradar.nl.
  • Wespensteek

In de zomermaanden zijn er weer volop wespen aanwezig. Op zich doen deze nuttige beestjes niets, behalve als ze zich bedreigd voelen. Als wespen te weinig voedsel vinden in de natuur, zijn ze vaak een stuk agressiever. Een wespensteek kan best pijnlijk zijn. Vaak treden er na de steek verschijnselen op als roodheid, zwelling en een stekende, branderige, pijn.

Bij een bijensteek kunnen trouwens dezelfde verschijnselen optreden. Een groot verschil is dat de bij direct sterft na een steek en wespen blijven leven. Een bij zal dus alleen steken in een noodsituatie.

Wat kun je doen?

  • Probeer bijen en wespen niet te irriteren. Zoemt er een wesp om je heen? Blijf dan rustig zitten totdat hij wegvliegt. Als je hem wegslaat, is de kans groter dat hij agressief wordt en je steekt.
  • Ben je gestoken in je neus, hals, mond, keel of tong of ben je meerdere keren gestoken door een wesp? Neem dan direct contact op met de huisarts.
  • Na een bijen- of wespensteek is het belangrijk dat de angel zo snel mogelijk wordt verwijderd. Dit doe je door hem krachtig uit te zuigen en weer uit te spugen. Koel de plek daarna met een coldpack, water of een ijsklontje.

Let ook op..

De eikenprocessierups. De laatste tijd is deze rups erg veel in het nieuws geweest. Hij komt voor in eikenbomen en het grootste gevaar zit hem in de brandhaartjes die allerlei vervelende klachten kunnen veroorzaken. Denk aan een jeukende huid, oogklachten, hoesten en een gevoel van benauwdheid. Meer informatie over deze rups vind je hier.

Laat deze beestjes je er vooral niet van weerhouden om met je kinderen de natuur in te gaan. Wees alert, pas je kleding aan en controleer jezelf en je gezin na een bezoek aan de natuur. Vertel (de wat oudere) kinderen gerust over teken, kwallen en andere dieren die je buiten kunt tegenkomen; ze leren er veel van.

Veilige tijd in de natuur!

Lees ook: