Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
1 augustus 2022
Tijdens de zwangerschap verandert het vrouwelijk lichaam enorm. Omdat we ons hierop voorbereiden, kunnen we er ook beter rekening mee houden. Maar ook na de bevalling gebeurt er nog veel onder invloed van hormonen. Zo kun je bijvoorbeeld last krijgen van stuwing: een vol en eventueel pijnlijk gevoel aan de borsten. Meestal krijg je hier voor het eerst mee te maken tijdens de kraamweek. De melkproductie komt dan op gang en dit kan voor een onaangenaam gevoel zorgen en zelfs leiden tot verhoging. Maar wat kun je doen om het ongemak weg te nemen en het vervelende gevoel van stuwing te verminderen?
Je hebt het woord stuwing vast wel eens gehoord of voorbij zien komen in een babyboek, maar wat betekent het nu eigenlijk? Stuwing is een ander woord voor het volle en gespannen gevoel in de borsten na de geboorte. In de kraamweek, meestal een paar dagen na de bevalling, begint de melkproductie. Dit proces is natuurlijk al gestart tijdens de zwangerschap, maar wanneer jouw baby er is, komt de echte melkproductie geleidelijk aan op gang. Wanneer het colostrum, de eerste babyvoeding uit de borsten, wordt vervangen door moedermelk merk je dit duidelijk aan de borsten. Deze worden groter en voelen voller aan.
Het doorkomen van moedermelk is een goed teken. Het betekent dat jouw lichaam de melk voor jouw baby goed aanmaakt. Maar dit proces is niet altijd even prettig. De stuwing kan pijnlijk en hinderlijk zijn en zorgen voor een gespannen gevoel in één of beide borsten, een kloppende pijn, temperatuurverhogingen en pijnlijke zwellingen. Blijf ook zeker niet te lang doorlopen met deze klachten om een borstontsteking te voorkomen.
De klachten van stuwing kunnen erg vervelend zijn, maar zijn geen reden tot zorg. Gespannen, volle en pijnlijke borsten komen vaak voor in deze periode. Meestal verdwijnen de klachten vanzelf wanneer de melkproductie goed op gang is gekomen en jouw kind goed drinkt. Het kan echter wel zo zijn dat je nog last ervaart van stuwing wanneer een voeding wordt overgeslagen of wanneer je het aantal drinkmomenten probeert af te bouwen. Gelukkig is er veel dat je zelf kunt doen om de stuwing te verminderen.
Verreweg de meest eenvoudige manier om de klachten van stuwing te verminderen is door vaak voeding te geven. Tijdens het voeden neemt de druk op de borsten direct af. Lukt het voeden niet zo goed? Probeer dan zeker verschillende houdingen uit. We weten echter dat borstvoeding niet voor iedereen is weggelegd. Als je, om welke reden dan ook geen borstvoeding geeft, is het aanleggen van jouw baby niet altijd een optie.
Als je de druk van de borsten snel wilt verminderen is afkolven een efficiënte methode. Door te kolven, verminder je de pijnklachten en de spanning direct. Deze afgekolfde melk kun je bewaren voor jouw baby. Geef je geen borstvoeding of gekolfde voeding? Dan kun je kolven tot de ergste druk is verminderd. Meestal neemt de druk vanzelf af als je jouw baby niet aanlegt en verdwijnt de prikkel om nieuwe melk aan te maken vanzelf. Kolven kan dan uitkomst bieden wanneer de druk te hoog oploopt.
Volle en gespannen borsten kunnen erg vervelend aanvoelen. Een strakke beha kan, hoe gek het ook klinkt, verlichting brengen. Een beha biedt namelijk steun aan de zware borsten en kan tegendruk bieden. Ervaar zelf of je een strakke beha prettig vindt tijdens stuwing.
De druk op de borsten kun je ook verlichten door onder een warme douche de borsten te masseren. Zo ontspan je de borsten en verlicht je de ergste druk. Het warme water kan helpen tegen de pijn om de borsten los te maken. Doe dit het liefst vlak voor een voeding.
Pijnlijke borsten zijn erg vervelend, door te koelen kan je de pijn verzachten. De kou zorgt voor minder zwelling en als je direct na de voeding koelt, wordt de melkproductie wat geremd. Het zal een hele verademing zijn! Ideaal zijn deze coldpacks die je direct uit de vriezer op je borsten kunt leggen.
Koude koolbladeren zijn al eeuwenlang een redmiddel bij stuwing en borstontstekingen. Je kunt de gekoelde en gekneusde bladeren van witte of groene kool in de beha of onder een shirt dragen en zo de klachten draaglijker maken. Koolbladeren hebben een kalmerende en ontstekingsremmende werking en dragen zo bij aan directe verlichting van de klachten.
Stuwing kan voor veel ongemak zorgen, maar trekt gelukkig binnen enkele dagen vanzelf weer weg. Maak het jezelf zo comfortabel mogelijk en zorg dat de kraamhulp en/of je partner je kunnen ondersteunen deze dagen. Hopelijk kun je gauw weer genieten van het voeden en deze heerlijke tijd met je kleine baby!