Brr.. Koud! Check onze hacks om je kind lekker warm én gezond te houden

Samen douchen met je baby: fijne tips

Samen douchen kan een fijn moment zijn: je wordt niet alleen allebei schoon, maar hebt ook huid-op-huid contact. En baby's worden vaak rustig van het warme water. De eerste keer onder de douche stappen met je baby kan best een beetje spannend zijn: zo pak je het aan.

Wanneer ga je voor de eerste keer samen douchen?

Eigenlijk kan je na een paar dagen je kindje al in bad doen, of onder de douche. De meeste ouders vinden het fijn om dit in de kraamweek te doen, omdat de kraamhulp er dan bij kan zijn voor hulp en ondersteuning. Maar er zijn ook ouders die er liever nog even mee wachten, het is niet zo dat je baby al gewassen moet worden in de eerste week na de geboorte.

Let er als kraamvrouw wel op dat je voldoende herstelt bent van je bevalling, als je samen wilt gaan douchen. Ben je nog snel duizelig of instabiel, dan kun je er beter nog even mee wachten.

Hoe vaak mag je je baby wassen?

Het is niet verstandig om je baby iedere dag in bad of onder de douche te doen. Een babyhuidje is namelijk nog erg dun en droogt sneller uit. Een, max twee, keer per week is meer dan genoeg. Als je baby veel spuugt, kan je tussendoor ook het lijfje schoonmaken met een washandje.

Veiligheid in de badkamer

Als je samen met je baby gaat douchen, wil je dit natuurlijk zo veilig mogelijk doen. Als je een gladde douchevloer hebt, is het handig om een antislipmat neer te leggen.

Een badkamerkrukje in de douchecabine neerzetten is ook een optie, of ga met je baby op de grond zitten. Let er in dat geval wel op dat je weer goed op kunt staan, zonder dat je uitglijdt.

En ben je bang dat je kleintje uit je handen glibbert? Dan kun je een shower glove gebruiken. Deze lange washand bedekt ongeveer je hele onderarm en wordt stroef als hij nat is. Daardoor heb je meer grip op je baby tijdens het douchen.

Alles klaarleggen

Ook is het handig om van tevoren alvast wat spulletjes klaar te leggen. Denk aan het aankleedkussen, een badcape, hydrofieldoek en natuurlijk een luier, billendoekjes en schone kleren. Vergeet ook voor jezelf niet om een handdoek, badjas en kleding klaar te leggen. Leg het aankleedkussen op de grond, zodat je je baby hier veilig op neer kan leggen als je jezelf uit- of aankleedt.

De eerste keren is het fijn als je partner of de kraamhulp erbij is, zodat die de baby kan overpakken vanuit de douche. Zo kan je zelf nog even verder douchen, terwijl de ander je kindje alvast afdroogt en lekker warm aankleedt. Het is voor jouw lichaam namelijk ook belangrijk om warm te blijven in de kraamtijd.

Houd je baby goed warm

In sommige huizen kan de badkamer een koude ruimte zijn. Dan is het wel zo fijn om voor het douchen de verwarming aan te zetten, zodat het rond de 20 graden wordt. Hierdoor blijft je baby goed warm, ook bij het afdrogen. 

Niet te heet en niet te hard

Zet de douche alvast aan voordat jullie eronder stappen, zodat je baby niet in aanraking komt met het koude water. Stel de temperatuur in op ongeveer 37 graden: een aangename temperatuur voor je kindje.

Sommige douchestralen zijn erg hard, voel even hoe hard de straal is en zet de douche eventueel half open. 

Vergeet geen foto te maken

Samen douchen is een bijzonder moment, vraag gerust aan de kraamhulp of je partner om foto's te maken. Het is fijn om er later op terug te kunnen kijken. Geniet ervan!

Lees ook: