Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
1 september 2022
Het is iets wat geen enkele ouder wil horen vanuit school: je kind heeft luizen. Toch komen luizen, vooral op de basisschool, relatief veel voor. Eén op de tien kinderen krijgt te maken met luizen. Hoofdluis is niet gevaarlijk, maar het is wel heel vervelend. De beestjes kriebelen enorm en luizen zijn erg vervelend om te bestrijden. In dit artikel vertellen we je precies hoe je luizen kunt herkennen én kunt bestrijden.
Op de meeste scholen wordt na elke vakantie een luizencheck gedaan. Luizenmoeders en -vaders gaan aan de slag om alle kinderen in de klas te controleren op luizen. Als er bij iemand luizen worden aangetroffen, worden de school en de ouders ingelicht. Je hoeft echter niet de controle op school af te wachten om jouw zoon of dochter te controleren op luizen. Het is zelfs heel verstandig om jouw kind regelmatig zelf te controleren op luizen of neten. Maar hoe doe je dit?
Kinderen met hoofdluizen hebben kleine insectjes of eitjes in hun haar. Hieraan kun je de aanwezigheid van luizen herkennen. De luizen zijn kleine bruine of grijze beestjes van zo’n 3 millimeter groot. Op de hoofdhuid voeden ze zich met bloed en vermenigvuldigen ze zich. De eitjes van de luizen, ook wel neten genoemd, herken je aan de grijs-witte kleur. Ze zitten aan het haar vastgeplakt en komen na ongeveer een week uit. Onbehandeld kunnen luizen zich dus in rap tempo vermenigvuldigen.
Nu je weet hoe luizen en neten eruitzien, is het makkelijker om luizen in het haar te herkennen. Je kunt natuurlijk afwachten tot jouw kind jeuk krijgt, maar dan is het vaak al te laat. Het is beter om er vroeg bij te zijn. Dit zijn enkele handige tips voor het controleren op hoofdluis:
Heb je zelf luizen gevonden in het haar van jouw zoon of dochter of is er een luis of neet aangetroffen tijdens de controle op school? Dan is het belangrijk dat je direct actie onderneemt. Luizen zijn namelijk erg vervelend, maar ook heel besmettelijk. Gezinsleden, klasgenoten en vriendjes hebben een grote kans om ook luizen te krijgen. De beestjes kunnen namelijk eenvoudig overlopen naar iemand anders via haarcontact. Met deze tips maak je snel korte metten met luizen en neten. Bekijk ook zeker het instructiefilmpje van het RIVM voor praktische tips.
Het is niet meer nodig om alle kleding, het beddengoed en knuffels op 60 graden te wassen of het huis van top tot teen schoon te maken. Uit onderzoek is gebleken dat de kans op besmetting via deze wegen minimaal is en dat al het poetsen en wassen maar weinig effect heeft. Dat scheelt gelukkig dus weer een heleboel werk!
Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Als ouder ga je tenslotte liever niet weken in de weer met luizenshampoo en kammetjes. Maar hoe voorkom je dat jouw zoon of dochter besmet wordt met luizen?