Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
De zomervakantie is bijna voorbij en de schoolbel staat op het punt om weer te rinkelen. Terug naar school gaan, kan zorgen voor verschillende emoties en gevoelens. Sommige kinderen hebben er zin in, voor andere basisschoolkinderen kan de zomervakantie niet lang genoeg duren en is de overgang even wennen. Misschien krijgt je kind een nieuwe juf of meester, komen er nieuwe klasgenootjes of gaat je kind naar een ander lokaal. Allemaal veranderingen en indrukken die je kind gaat verwerken tijdens de eerste weken na de zomervakantie. In dit artikel delen we handige tips om je kind voor te bereiden op het einde van de zomervakantie om weer naar school te gaan.
De overgang van de zomervakantie naar een vast schoolschema kan wat tijd kosten. Begin een paar dagen voor het schooljaar begint met het langzaam aanpassen van de slaaptijden en het instellen van een vaste routine. Dit helpt je kind om aan het nieuwe ritme te wennen en 's ochtends klaar te zijn voor school en een beetje op tijd in bed te liggen. Voldoende slaap is essentieel om je te kunnen concentreren en te beschikken over genoeg energie om alle indrukken en lessen te verwerken.
Ga gezellig naar de winkel en laat je kind zelf kiezen wat ze nodig hebben, zoals schriften, pennen, kleurpotloden en een rugzak. Het maakt hen trots om de benodigde items te kopen en het is leuk om te ontdekken waar hun voorkeur naar uitgaat en welke stijl zij kiezen. Ze kunnen hun schoolspullen ook nog persoonlijk maken, bijvoorbeeld door hun naam op de rugzak te schrijven of stickers erop te plakken. Zo krijgen ze extra zin in het nieuwe schooljaar en start jouw kind vol positieve energie. En vergeet niet om ook een handige lunchbox en waterfles in de tas te stoppen, zodat je kind goed voorbereid naar school gaat en voldoende kan eten en drinken. En als extra tip: laat je kind ook betrokken zijn bij het kiezen van hun lunch, zodat ze enthousiast zijn over wat er in hun broodtrommel zit!
Naast het kopen van nieuwe schoolspullen, is het ook slim om even te checken of je kind nog goed past in de kleding en schoenen. Soms maken ze in de zomervakantie een flinke groeispurt door. Vergeet dus niet om even te kijken of alles nog past voordat de school begint. Dit geldt ook voor hun gymkleding en gymschoenen. Je wilt natuurlijk niet dat ze in hun gymspullen staan die eigenlijk te klein zijn geworden!
De basisschool is niet alleen om te leren. Het is ook waar je kind vrienden kan maken en leert hoe je goed met anderen omgaat. Ze leren hoe ze kunnen delen, samenwerken en aardig zijn. Dit is belangrijk voor hun groei en zelfvertrouwen. Op school ontmoeten ze allerlei kinderen, met verschillende karakters en achtergronden. Jij kunt als ouder helpen. Moedig je kind aan om nieuwe vrienden te maken en anderen vriendelijk te behandelen. Leer hen te luisteren, praten en ruzies op te lossen. Zo kunnen ze goede relaties opbouwen. Praat samen over vriendschap en samenwerken.
Door je kind te stimuleren om sociale vaardigheden te leren, wordt niet alleen hun tijd op school fijner, maar krijgen ze ook meer zelfvertrouwen. Ze voelen zich zekerder in nieuwe situaties en kunnen langdurige vriendschappen opbouwen. Dit zijn belangrijke lessen voor het leven, die hen helpen om goed met anderen om te gaan en met een positieve houding naar de basisschool te gaan.
Hoewel school belangrijk is, moet er ook tijd zijn voor ontspanning en plezier. Plan na schooltijd momenten waarop je kind kan spelen, creatief kan zijn en genieten van vrije tijd. Denk aan spelen met vriendjes, samen ontspannen of zelfstandig knutselen, bouwen of buiten spelen. Een goede balans tussen school en vrije tijd bevordert hun welzijn.
David: "Een vaste routine is echt een redder. Het helpt om de ochtenden soepel te laten verlopen zonder chaos."
Michael: "Mijn tip is om met je kinderen te praten over hun verwachtingen en zorgen voor het nieuwe schooljaar. Luisteren helpt echt om ze gerust te stellen."
Sophie: "Ik merkte dat een week voor school begint, we geleidelijk het slaapritme weer aanpasten. Zo wordt het vroeg opstaan minder zwaar."
Olivia: "Ik bereid een paar lekkere en gezonde snacks voor, zodat mijn kind na schooltijd iets lekkers heeft om naar uit te kijken. Wij maken er een gewoonte van om elke dag na schooltijd samen te zitten en te praten over wat er die dag is gebeurd. Het helpt om te weten wat er in hun hoofd omgaat."
Thomas: "Wij doen een 'proefrit' naar school voordat het schooljaar begint. Zo raakt mijn kind weer vertrouwd met de route en de omgeving."
Alex: "Wij doen een 'terugblik' op de leuke momenten van de zomervakantie en maken plannen voor leuke dingen om naar uit te kijken tijdens het schooljaar."
Emily: "Wij maken samen een kalender met belangrijke data zoals schoolactiviteiten en afspraken. Zo weten we wat er gaat komen en kunnen we ons daarop voorbereiden. Een weekplanner geeft duidelijkheid en maakt de afspraken overzichtelijk voor iedereen."
Na de eerste paar schooldagen kan het zijn dat je kind allerlei emoties en gevoelens heeft. Ze hebben zoveel nieuwe dingen meegemaakt, geleerd en indrukken opgedaan. Wees geduldig en luister naar wat ze te zeggen hebben. Misschien is je kind enthousiast en blij, maar het kan ook zijn dat hij of zij wat terughoudender is of zich overweldigd voelt. Geef de ruimte om gevoelens te uiten en benadruk dat het normaal is om verschillende emoties te ervaren bij nieuwe ervaringen. Het is een kans om jouw kind te laten weten dat jij er bent, ongeacht hoe ze zich voelen.
Onthoud dat deze overgang een proces is en dat elk kind zijn eigen tempo heeft. Wees geduldig en ondersteunend terwijl je kind zich aanpast aan de nieuwe omgeving en routine. Geef hen het vertrouwen dat ze nodig hebben om te groeien en te ontwikkelen en geniet met elkaar van het nieuwe schooljaar!