Op deze leuke gezinscamping kan je kind eindeloos spelen en jij écht ontspannen - lees hier meer

Wil je kind niet naar bed? Handige tips voor een eerdere bedtijd

Ken je dat moment? De strijd om je kleintje in bed te krijgen, terwijl de avond langzaam wegtikt? Van "ik wil niet naar bed", "ik ben niet moe" tot "ik ga niet slapen!". Het is een frustratie in veel gezinnen. Gelukkig zijn er handige trucjes voor een ontspannen bedtijd zodat je je kind sneller in bed krijgt. Het avondritueel is niet zomaar een routine; het is dé sleutel tot een goede nachtrust, voor jullie allebei. En wat doe je als je kind nog vol energie lijkt te zitten? Hoe zorg je ervoor dat de overgang van een actieve dag naar een rustige nacht soepel verloopt? Met een avondritueel en een paar praktische tips kun je ervoor zorgen dat je kind sneller in slaap valt. Ontdek hier hoe.

Waarom is de overgang van volle dag naar ruststand zo belangrijk?

De overgang van drukke dag naar rustige nacht helpt niet alleen bij een goede nachtrust, maar ook bij het laten groeien en het welzijn van je kind. Voldoende slaap (en de juiste kwaliteit ervan) zorgt ervoor dat je kind zich beter voelt en lekker in zijn vel zit. Tijdens deze overgang van een actieve dag naar de slaapmodus, maakt het lichaam van je kind een slaaphormoon genaamd melatonine aan. Het lichaam heeft tijd nodig om dit hormoon aan te maken. Daarom is het belangrijk dat kinderen al ruim voor hun bedtijd naar een rustigere fase gaan. Zo zal er meer slaaphormoon aangemaakt worden waardoor je kind makkelijker in slaap valt. 

De invloed van een vast avondritueel

Wil je kind niet naar bed? Is hij continu tijd aan het rekken? Smoesjes aan het verzinnen om niet naar bed te hoeven? Onderschat de impact van een avondritueel niet. Een vast avondritueel geeft je kind een veilig en vertrouwd gevoel. Steeds hetzelfde doen, van bijvoorbeeld een warm bad tot voorlezen, helpt echt om van een drukke dag naar een rustige nacht over te schakelen. Maak het avondritueel vooral ook leuk en interactief. Het gaat niet alleen om naar bed gaan, maar ook om samen plezier te hebben en de dag goed af te sluiten. Maak samen het tandenpoetsen leuk door een kort, grappig liedje te zingen. Je kunt zelfs een tandenpoets-tune bedenken met je kind! Of voeg wat magie toe door samen sterren te tellen voordat je het licht uitdoet. Zeker weten dat je kind een stuk meer zal meewerken tijdens het naar bed gaan.

Een ontspannen slaapomgeving

En dan heb je nog de slaapomgeving, die speelt een belangrijke rol bij kinderen die niet naar bed willen gaan en er alles aan doen om tijd te rekken. Een comfy bed, een zacht kussen en een goed matras maken een groot verschil. Als je hier aandacht aan besteedt, wordt de slaapkamer een fijne plek waar je kind zich veilig voelt om in slaap te vallen. Een matras dat goed bij hun lichaam past, inclusief genoeg ondersteuning, zorgt ervoor dat je kind kan ontspannen. Dit matras komt uit beste uit de test. Een geschikt kussen draagt direct bij aan een goede slaaphouding. Zorg ervoor dat het kussen niet te hoog of te laag is, zodat de nek en rug goed worden ondersteund. Kijk ook eens of de slaapkamer een aangename temperatuur heeft. Een comfortabele temperatuur bevordert een ongestoorde nachtrust. Te koud of te warm verstoren de slaap. Geef je kind daarnaast de ruimte om hun favoriete dekens en knuffels toe te voegen voor extra comfort. De omgeving heeft veel invloed op je kind en zorgt ervoor dat je zoon of dochter moeiteloos in een ruststand komt. 

De overgang van energieke kinderen naar slaapmodus

Deze tips kun je meteen toepassen vanavond, zodat je kind van een energieke dag overgaat naar een ontspannen stand om in slaap te vallen.

Speel met het licht: Dim de lichten in huis geleidelijk terwijl de avond vordert. Dit helpt het lichaam van je kind om melatonine aan te maken. Dit is het slaaphormoon dat hen ondersteunt om in slaap te vallen.

Schermvrije tijd: Laat schermtijd minstens een uur voor het slapengaan achterwege. Het blauwe licht van schermen kan de productie van melatonine verstoren, waardoor het moeilijker wordt om in slaap te vallen.

Ontspanningsoefeningen: Creëer een rustige sfeer door samen ontspanningsoefeningen te doen. Dit kan een meditatie zijn, een ademhalingsoefening of een kort verhaaltje voor het slapengaan. Misschien vind je het fijn om een dankbaarheidsritueel te bedenken en kun je samen stilstaan bij de dingen waar je blij van werd en waar je dankbaar voor was. Of toch nog heel even samen te stoeien om de spanning los te laten. Ontdek wat werkt voor jullie om met een glimlach de dag samen goed af te sluiten.

Zo wordt het inslapen lastiger…

Van zware maaltijden eten voor de nacht, fel licht en langdurig schermgebruik; deze momenten verstoren het proces om in slaap te kunnen vallen. En hoe gezellig de tijd ook is, het is voor iedereen goed om voldoende rust te pakken. De impact van slaaptekort op je leven is namelijk erg intens. Hieronder nog drie activiteiten die je beter kunt vermijden voordat jullie beginnen aan de avondroutine.

Spannende afleveringen en games: Probeer ervoor te zorgen dat de tv-programma’s en games van je kind niet te spannend zijn vlak voor het slapengaan. Dit soort activiteiten kunnen de hersenen wakker houden en het moeilijk maken om in slaap te vallen.

Verrassingselementen: Zorg ervoor dat het avondritueel elke avond ongeveer hetzelfde is. Dit helpt je kind te begrijpen dat het bijna tijd is om naar bed te gaan, en het maakt het makkelijker voor hen om te ontspannen.

Moeilijke gesprekken: Probeer te voorkomen dat je ingewikkelde of zware gesprekken hebt vlak voor het slapengaan. Die dingen kunnen je kind bezighouden en het moeilijk maken voor hen om te ontspannen voor het slapengaan.

Het idee is om de avond rustig en voorspelbaar te maken, zodat je kind zich klaar voelt om te gaan slapen. Door een kalme routine, gezellige momenten en het vermijden van onnodige prikkels, geef je je kind de perfecte start voor een goede nachtrust.