Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
12 juli 2024
Zowel konijnen als cavia’s hebben dagelijks behoefte aan hooi. Dit gedroogd gras is lang houdbaar en bevat voldoende voedingsstoffen en vezels. Wat is het beste hooi voor je konijn of cavia? Deze dieren hebben zeker voorkeuren. En let op, want hooi kan beschimmeld raken. Daarnaast is hooi soms stoffig of bevat het schadelijke planten.
Wat is hooi precies? Hooi is gedroogd gras, daarom heeft het altijd een groenachtige kleur. Dit hangt ook een beetje van het moment van oogsten af. Zijn de grassen wat bruiner gekleurd, dan zal het hooi ook een bruine kleur hebben. Daarnaast zal ouder hooi ook wat verkleuren.
Waarom voer je een konijn of cavia hooi? Deze dieren leven grotendeels van grassen en planten. Dit is natuurlijke voeding, iets wat ze dus ook in het wild eten. Het meest ideaal zou zijn dat je konijn of cavia de hele dag door kan grazen. Helaas is dit voor velen niet mogelijk. Daarom is er een goed alternatief: hooi.
Hooi is ruwvoer en draagt bij aan een goede darmwerking. Zonder hooi zal het konijn of cavia al snel darmproblemen krijgen. Bovendien mist het ook belangrijke voedingsstoffen. Geef het dier daarom dagelijks een ruime hoeveelheid hooi.
Hooi is in verschillende kwaliteiten verkrijgbaar. Helaas zie je dit niet altijd aan de buitenkant. Toch zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten.
Soms zitten er onkruiden of schadelijke planten tussen het hooi. Dit zie je vooral wanneer het hooi afkomstig is van bermgras.
Hoe weet je nu wat het beste hooi voor je konijn is? Sommige mensen kopen grootverpakkingen hooi bij de boer of een manege. Dit heeft een gewicht van 20 kg. Voordeel hiervan is dat je vers hooi in huis haalt. Nadeel is de grote hoeveelheid. Heb je één tot drie konijnen, dan doe je veel te lang met een grote baal hooi. Wanneer dit te lang blijft liggen dan ontstaat er al snel schimmel of wordt het erg stoffig.
Wil je toch hooi direct van de boer? Weidehooi is altijd lekker fris, hier doe je het konijn zeker een plezier mee. Je kunt ook kleinere pakjes hooi kopen. Deze hebben een gewicht van 3 of 4 kilo. Tegenwoordig bestel je dit weidehooi gewoon online. Het mooie is dat ook dit hooi rechtstreeks van de boerderij komt.
Zoek je het beste hooi voor je konijn? Andere aanraders zijn de merken Versela-Laga, Happy Home en Divro. Let op want dit hooi kan wel al wat ouder zijn.
Heeft een cavia ander hooi nodig dan een konijn? Nee, de basis blijft hetzelfde. Ook cavia’s moeten dagelijks voldoende hooi tot hun beschikking hebben. Daarnaast is het voor een cavia heel belangrijk dat hij voldoende groente en fruit krijgt. Dit komt omdat cavia’s zelf geen vitamine C aan kunnen maken, dit moeten ze dus uit de voeding halen.
Als beste hooi voor cavia wordt ook wel het hooi met kruiden aangeraden. Dit hooi bevat verschillende soorten kruiden maar bijvoorbeeld ook tomaat, peterselie of kamille. Dit soort dingen is ontzettend goed voor de darmflora van je knaagdier. Daarnaast smullen cavia’s hier echt van.
Kruidenhooi is wel wat duurder geprijsd dan normaal hooi. Heb je hier het budget niet voor, dan zou je regelmatig af kunnen wisselen. Geef het kruidenhooi gemengd door het normale kooi, dat scheelt weer aan kosten.
Vooral fouragebedrijven verkopen regelmatig bermhooi. Dit hooi wordt verkregen vanuit bermgras. Op zich is dit hooi redelijk goedkoop, maar vaak van een slechte kwaliteit. Er zijn verschillende redenen waarom je nooit bermhooi aan je konijn of cavia moet voeren.
Ten eerste bevat bermhooi schadelijke stoffen, afkomstig uit de uitlaatgassen van auto’s. Daarnaast groeit er heel wat onkruid in de berm. Sommige van deze planten zijn slecht of soms zelfs zeer giftig voor dieren. In de natuur zal een konijn of cavia deze giftige planten herkennen. Maar wanneer het eenmaal gedroogd is dan smaakt dit vrijwel hetzelfde als het hooi. Hierdoor kan het konijn vergiftigd raken.
Vraag is hoeveel hooi je dagelijks aan je konijn of cavia moet geven. Het antwoord is eenvoudig: geef onbeperkt hooi. Al het overige voer waaronder biks (brokjes) moet je beperkt geven. Hoeveel hooi eet een konijn per dag? Je zal merken dat dit per dag verschilt. Over het algemeen is dit een flinke pluk per dag. Dit geldt ook voor cavia’s.
Hooi bestaat uit gedroogd gras. Bijna alles wat gedroogd is kun je zeer lang bewaren. Wanneer je hooi droog opslaat dan blijft het een jaar lang fris. Maar let op, hooi kan ook bederven. Dit gebeurt wanneer er vocht of ongedierte bijkomt. Door het vocht ontstaan er schimmels. Hooi met schimmels moet je nooit aan een konijn of cavia voeren maar direct weggooien.
Zitten er muizen tussen het hooi? De uitwerpselen van muizen bevatten virussen en bacteriën. Wanneer je konijn of cavia dit binnenkrijgt kan het (ernstig) ziek worden. Het zal niet zo snel zorgen dat je lieve huisdier doodgaat, maar ook ziektes voorkom je graag. Dus ja, hooi kan bederven.
Een vraag die ik onlangs voorbij zag komen: kan een mens hooi eten? In principe zou je het kunnen eten want zowel hooi als gras zijn niet giftig. Het probleem is echter dat ons lichaam dit ruwvoer moeilijk kan verteren. Onze darmen kunnen er niet mee omgaan waardoor gras en hooi er onverteerd weer uitkomt.
Dit betekent dat het lichaam dus ook geen voedingsstoffen uit gras of hooi kan halen. Zou je veel gras of hooi eten dan kun je hier zelfs verstopping, darmklachten of maagproblemen van krijgen. Dus op de vraag of een mens hooi kan eten: ja het is niet giftig maar je lichaam kan het niet verteren.