Jeugdhulp: hulp voor kinderen én ouders

18 februari 2025

Jeugdhulp: hulp voor kinderen én ouders

Als ouder wil je natuurlijk het beste voor je kinderen. Toch kan het zo zijn dat je soms wat extra hulp kunt gebruiken bij de opvoeding en ontwikkeling. Jeugdhulp biedt daarom ondersteuning aan kinderen, jongeren én hun ouders bij diverse uitdagingen. Dat kan uiteenlopen van gedragsproblemen en ontwikkelingsstoornissen tot moeilijke thuissituaties. In dit artikel leggen we uit wat jeugdhulp inhoudt en hoe je als ouders de juiste ondersteuning kunt vinden.

Wat is jeugdhulp?

Jeugdhulp omvat alle vormen van hulp en ondersteuning voor kinderen en jongeren tot 18 jaar. In sommige gevallen kan de jeugdhulp doorlopen tot 23 jaar. Jeugdhulp kan vrijwillige hulp zijn, die zelf wordt aangevraagd, maar ook hulp die door de gemeente wordt opgelegd in geval van ernstige problemen. Jeugdhulp kan worden ingezet voor verschillende dingen, denk aan:

  • Ondersteuning bij opvoeding
  • Psychische problematiek en gedragsproblemen
  • Ontwikkelingsstoornissen, zoals ADHD en autisme
  • Gezinsproblematiek en scheiding
  • Opvang en begeleiding

Hoe krijg je de hulp?

Jeugdhulp wordt geregeld via de gemeente. Ouders kunnen zelf een hulpvraag indienen en bijvoorbeeld worden doorverwezen via de huisarts, de school of het consultatiebureau. De gemeente beoordeelt vervolgens de situatie en bepaalt welke hulp nodig is. Voor deze hulp betaal je als ouders overigens geen eigen bijdrage. 

De rol van Plushome

Plushome is een organisatie, die gezinnen met jeugdhulp ondersteunt bij diverse vraagstukken. Zij bieden het liefst hulp aan huis, zodat kinderen in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven en er beter gekeken kan worden naar waar de behoefte ligt. De hulp die Plushome kan bieden is bijvoorbeeld opvoed coaching, praktische hulp bij de dagelijkse routine of ondersteuning bij ouders in scheiding 

Twijfels

Veel ouders ervaren onzekerheid of schaamte bij het inschakelen van jeugdhulp. De twijfel voor het inschakelen van de hulp is heel normaal. Tegelijkertijd is hulp vragen heel normaal en kan het jou, je kind en dus je gehele zin veel helpen als er iemand een tijdje met je meedenkt en meeloopt.

Tips voor ouders

  1. Wees open: Heb je ergens zorgen over? Praat dan vooral met je huisarts, school of andere ouders over mogelijke oplossingen of hulp.
  2. Zoek ervaringen: Ervaringen van andere ouders kunnen helpen om beter inzicht te krijgen in wat jeugdhulp is en voor jullie kan betekenen.
  3. Werk samen: De hulp van jeugdhulp is bedoeld om de zelfredzaamheid te vergroten en uiteindelijk overbodig te zijn. Door in te zetten op een goede samenwerking haal je er het meeste uit.