Vlooienbeet mens: herkennen, risico en behandeling

6 september 2024

Vlooienbeet mens: herkennen, risico en behandeling

Niets zo vervelend als een vlooienbeet (mens). Je voelt het direct als een pijnlijke prik, maar je kunt er ook op een later moment flink last van hebben. Vaak worden mensen door een kattenvlo gebeten, minder vaak door een hondenvlo of mensenvlo. Ontdek het verschil tussen de verschillende vlooien en hoe je een vlooienplaag voorkomt.

Vlooien vaak niet zichtbaar

Huisdiereigenaren weten er alles van: vlooien. Deze insecten kunnen in het voorjaar en de zomermaanden een ware plaag vormen. Het vervelende is dat je vlooien niet altijd ziet. Het grootste gedeelte van de vlooienpopulatie (99%) bevindt zich namelijk in het tapijt of achter naden en in kieren.

Vaak is dit in de vorm van vlooieneitjes, larven en nimfen. In slechts 20 tot 40 dagen tijd ontwikkelen vlooieneitjes zich tot volwassen exemplaren. Mocht je dus 1 vlo op je huisdier aantreffen dan zitten er nog 99 ergens in huis verstopt.

Kattenvlo, hondenvlo, zandvlooi en mensenvlo

De kattenvlo is de meest voorkomende soort. Deze komt in 98 procent van de gevallen voor en leeft van het bloed van katten, honden, knaagdieren of andere zoogdieren. De hondenvlo komt veel minder vaak voor, deze soort is iets groter gebouwd. In West-Europa is de hondenvlo nagenoeg uitgestorven.

De mensenvlo komt niet alleen op mensen maar ook op veel andere zoogdieren en vogels voor. Deze vlo wordt voornamelijk in Noord- en Zuid-Amerika en het Caribische gebied aangetroffen. Hygiëne speelt een belangrijke rol, waardoor de mensenvlo voornamelijk bij mensen met een slechte persoonlijke verzorging voorkomt.

De rattenvlo is een beruchte vlo en was van de 14e tot eind 19e eeuw ongewild vanwege het overbrengen van de pest (infectieziekten). Dan is er nog de zandvlo, die alleen in tropische gebieden voorkomt.

In alle gevallen wordt de vlo tussen de 1 – 2 mm lang en heeft een afgeplat lichaam. Dankzij dit hyperslanke lichaam kan de vlo moeiteloos tussen haren lopen. Vlooien lopen of springen, maar kunnen niet vliegen.

Vlooienbeet bij de mens herkennen

Kattenvlooien, de meest voorkomende soort, leven alleen van het bloed van bepaalde zoogdieren. De kattenvlo kan niet van mensenbloed leven, maar zal bij een gebrek aan dierlijke gastheren het wel proberen. Wie een vlooienplaag in huis heeft en de huisdieren verwijdert, vraagt om problemen. De vlo zal namelijk de mens bespringen en deze bijten.

Hoe ziet een vlooienbeet bij de mens er uit? Allereerst voel je het heel duidelijk als een pijnlijk prikje. Je hebt dan ook direct de neiging om de vlo weg te slaan. De beet van een vlo is zichtbaar als een rode vlek met in het midden een rood puntje. Dit is de plek waar de vlo gebeten heeft.

Vlooienbeten kunnen gemakkelijk verward worden met muggensteken of bedwantsenbeten. Belangrijkste verschil is dat vlooienbeten vaak op de onderbenen of voeten voorkomen, maar ook in huidplooien. Vlooien blijven niet op mensen (of huisdieren) zitten. Ze bijten hun prooi, zuigen het bloed op en zijn weer verdwenen.

Vlooienbeet allergie bij mensen

Honden en katten kunnen erg allergisch op een vlooienbeet reageren. Dit uit zich door veelvuldig krabben, tot bloedens toe. Sommige mensen reageren ook allergisch op vlooienbeten. Er ontstaat een heftige jeuk, zwelling en soms ook pijn. Bij een ernstige allergische reactie treden er symptomen als misselijkheid, zwelling van de lippen en benauwdheid op.

Het risico van vlooienbeten

Vlooien dragen soms een ziekte met zich mee. Dit was tot de late 19e eeuw de pest. Tegenwoordig brengen vlooien zelden ziekten over, waarbij het dan om de kattenkrabziekte of tyfus gaat. Krijg je na een vlooienbeet last van pijn, overmatige roodheid of gezwollen klieren? Dan is het raadzaam om direct een arts te waarschuwen.

Vlooien in huis bestrijden

De gemakkelijkste manier om vlooien te bestrijden is het gebruikmaken van bestrijdingsmiddelen. Voor hond en kat zijn diverse middelen verkrijgbaar zoals een vlooienband of pipetjes.

Ook is het belangrijk om de omgeving vlovrij te maken. Dit doe je met een speciale insectenspray (omgevingsspray). Dit middel doodt niet alleen vlooien maar alle insecten in huis.

Het is belangrijk om de bestrijding regelmatig te herhalen, net zolang totdat alle vlooien weg zijn. Het kan tot enkele weken duren voordat het huis vlovrij is. Preventieve bestrijding bestaat uit het toedienen van vlowerende middelen aan hond of kat. Dankzij deze middelen krijgen volwassen vlooien niet de kans zich voort te planten.