Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
5 november 2012 door Henk Boeke
Het leukste opvoedboek van 2012 is 'Een kinderhand is gauw gevuld' van de historisch pedagoog Bas Levering. Aan de hand van 52 opvoedingsclichés vertelt hij wat wel werkt en wat niet.
Een kinderhand is gauw gevuld
en 51 andere opvoedingsclichés
door: Bas Levering
uitg.: SWP, 2012
ISBN 9789088503696
prijs: EUR 15,90
Online bestellen
"Een standaardfeestje buiten de deur kost tegenwoordig zo'n 500 euro. Een 'high tea' voor 4- tot 10-jarigen 1000, een 'topmodel party' en een 'pirate party' zelfs 1500 euro," vertelt Bas Levering in zijn nieuwste boek Een kinderhand is gauw gevuld (en 51 andere opvoedingsclichés).
De moderne kinderhand lijkt dus helemaal niet zo makkelijk meer gevuld te zijn als vroeger, waardoor die oude gemeenplaats weinig betekenis meer lijkt te hebben. Maar dat is maar schijn, legt Levering uit. Het kan natuurlijk best simpeler en goedkoper; voor de kinderen maakt het niet uit, als het maar leuk is. Nee, het zijn de ouders die zich gek hebben laten maken.
Eigenlijk zijn de clichés die Levering behandelt, vooral een opstapje om leuke en leerzame dingen over opgroeien en opvoeden te vertellen. Zo vormt 'De appel valt niet ver van de boom' (oftewel: dit kind heeft veel eigenschappen van z'n vader of moeder geërfd) een handige aanleiding om in te gaan op de onbedwingbare neiging van veel mensen om op zoek te gaan naar hun roots. Van bejaarden die hun stamboom gaan uitzoeken, tot geadopteerde pubers die hun biologische ouders willen ontmoeten. Waarna vanzelf het onderwerp 'identiteit' aan de orde komt.
Heel veel opvoedingsclichés blijken linksom of rechtsom nog steeds van toepassing te zijn, maar lang niet allemaal natuurlijk. Echt niet meer van deze tijd is bijvoorbeeld 'Wie zijn kind liefheeft, kastijdt het'. En niet alleen omdat het slaan van kinderen tegenwoordig bij wet verboden is, maar ook omdat moderne Nederlandse ouders überhaupt een hekel hebben aan straffen in het algemeen en lichamelijk straffen in het bijzonder. Dat neemt echter niet weg dat ook deze spreuk tot belangrijke inzichten leidt.
Levering constateert dat er nog steeds ouders zijn die het onzin vinden dat 'de corrigerende tik' niet meer mag. Zelf zijn ze er immers niet slechter van geworden (zeggen ze) toen er in hun eigen jeugd wel eens klappen vielen. Waarna Levering uitlegt welke opvoedstijlen er bestaan, en wat die precies teweegbrengen bij een kind.
Maar dan komt de aap uit de mouw: elk systeem kent winners en losers. Oftewel: pedagogische methodes zijn nooit algemeen profijtelijk voor iedereen. Bij de een werkt dit beter en bij de ander dat. "De wereld wil universele recepten, maar de pedagoog weet dat hij naar het individuele kind moet kijken," aldus Levering.
Levering weet verschrikkelijk veel, en kan dat in kort bestek én met veel humor en relativering overbrengen. Een kinderhand is gauw gevuld is veruit het leukste opvoedboek van 2012.
schreef dit artikel mede namens Justine Pardoen. Samen waren zij Ouders Online, tot 1 september 2018. Henk als eindredacteur, en Justine als hoofdredacteur.