Op deze leuke gezinscamping kan je kind eindeloos spelen en jij écht ontspannen - lees hier meer

5 april 2016 door Debbie Spelt

28. Hutten bouwen!

Debbie Spelt is speelgoed-specialist. Voor haar webshop test ze dagelijks nieuw speelgoed. Wat deugt wel en wat deugt niet? Lees hier haar bevindingen.

In deze aflevering vertelt Debbie met aanstekelijk enthousiasme over twee hutten-bouw-pakketten.

Welk kind wil er nou geen hut bouwen? Ik weet van mijzelf dat ik graag onder de tafel zat. Mijn moeder haalde dan een stapeltje lakens en tafelkleden, die ik met wasknijpers aan elkaar maakte. Vervolgens bivakkeerde ik uren in mijn zelfgebouwde hut onder de tafel. Ik speelde er winkeltje, en ik ging er 'slapen' met al mijn knuffels.

Ik koos ook altijd voor de tafel omdat dat een stevige basis was. Andere bouwsels waren gedoemd tot instorten, of mijn moeder vond het niet zo'n geweldig idee als ik alle kussens van de bank haalde om de zithoek om te toveren tot chaos.

Hadden we in die tijd maar PL-UG of Fantasy Forts gehad... (bedacht ik me, toen ik deze leuke huttenbouw-sets tegenkwam). Het zijn twee totaal verschillende producten maar je bouwt er de leukste hutten mee. Het lijkt me ook erg leuk om ze te combineren; dan maak je er helemaal een groot feest van.

Natuurlijk hebben we ze uitgeprobeerd, en uitgebreid getest. Gelukkig heeft dochter Lynn (7 jaar) dezelfde hut- en tent-genen als ik.

PL-UG

Eerst gingen we met PL-UG aan de slag. Dat pakket biedt alle tools om een hut of een tent te bouwen. Zoals: een zuignap, een tafelklem, een lakengrijper en bouwstokken.

Vertwijfeld keek Lynn mij aan; moest ze dáár een tent mee maken? Ook de buurkindjes stonden vragend toe te kijken. Waarop mama dus het goede voorbeeld moest geven. (Het allerleukste van Speelgoedvrouw is dat je zelf mag blijven spelen.)

Ik ging helemaal los. Zuignappen op het erkerraam, een sprei in de haken, en een stoel als eindpunt, terwijl de kinderen allemaal aanvullende eisen loslieten. "Hier mama, hier nog dichtmaken, anders wordt het geen echte hut!" En: "Hier moet nog een laken, anders is het geen echte tent!" De kinderen hebben er uren in gespeeld.

Omdat de hut gebouwd was in de keuken, mocht hij niet blijven staan. De kinderen hebben 'm zelf weer afgebroken, om daarna een eigen versie in de speelkamer te bouwen. Dat viel nog niet mee, maar ze waren ontzettend creatief, wat wel grappig was om te zien. De tools werden niet altijd gebruikt zoals ze bedoeld waren, maar er ontstond beslist een tent die de moeite waard was. (Met nog wel steeds mijn lakens en mijn tafelkleed.)

Fantasy Forts

Daarna probeerden we Fantasy Forts. Yeah, weer lekker bouwen! Dit keer hoefde ik eigenlijk niets te doen. Alleen het klittenband op het juiste formaat knippen, en daar ging het bouwteam.

Met de 16 kartonnen platen maakten ze in no time een heus fort. Snel en gemakkelijk, met het bijgeleverde klittenband. Zonder hulp van mama.

Ik vond het leuk om te zien hoe enthousiast ze ermee aan de slag gingen. En het zag er mooi uit! Mooier dan onze PL-UG verzinsels. Hoewel we daar weer wat meer lol aan beleefden.

Conclusie

Beide huttenbouwsystemen zijn goedgekeurd. Met dit verschil:

  • PL-UG is vooral geschikt voor kinderen met eigen initiatief en inbeeldingsvermogen;
  • Fantasy Forts is juist leuk voor kinderen die snel eindresultaat willen hebben.

Besproken producten

PL-UG Tent kit
prijzen: vanaf € 19,95 (basisset)
Meer informatie en online bestellen

Fantasy Forts, bouw je hut van karton
prijs: € 29,95
Meer informatie en online bestellen.