Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
25 mei 2015 door Paulien Dresscher
Maandelijks de beste, leukste en mooiste apps uit het Cinekid AppLab. Telkens op basis van één thema.
Deze maand: drie prachtige verhalen-apps voor verschillende leeftijden.
Verhalen zijn zo oud als de mensheid zelf, en spelen een belangrijke rol in de manier waarop we betekenis geven aan ons bestaan. Schrijvend, zingend, pratend, toneelspelend of dansend vertellen mensen elkaar over hun emoties, geschiedenis en identiteit. Door middel van verhalen kun je de wereld beter begrijpen.
Voor kinderen zijn verhalen onmisbaar. Ze ondersteunen het leren, spelen en opgroeien. Maar de tijd staat niet stil, en naarmate de techniek vordert, verandert ook de manier waarop verhalen verteld kunnen worden. Vooral de komst van aanraakschermen bracht nieuwe mogelijkheden, die ook nog eens heel toegankelijk zijn voor kleine kinderen. Door te vegen, te tikken, te slepen, te zoomen en te scrollen kun je een verhaal nu aanraken en besturen. Gewoon door vegend of tikkend te bladeren (bij recht-toe-recht-aan vertellingen) of door zelf te bepalen hoe het verhaal verder moet (bij interactieve vertellingen met meerdere verhaallijnen).
Verhalen kunnen nu ook verrijkt worden met animaties, stukjes muziek of een voorleesstem, en soms kun je zelf informatie toevoegen. Nog spannender wordt het als verhalen niet meer automatisch van A naar B gaan. Zo kun je dan spelenderwijs zelf je weg kiezen door de gebeurtenissen, en je eigen verhaal maken. (Net als bij een game. Alleen staat bij een verhalen-app het verhaal meer centraal en bij een game meer het spel-element.)
Deze maand bespreken we drie bijzondere apps die ieder op hun eigen manier kinderen betrekken bij het verhaal.
Uit Noa's Sterren:
"Midden in de nacht vliegt er een elfje tussen de sterren. Een klunzig elfje, want ze laat alle sterren uit de lucht vallen! Wat nu? Gelukkig is er een klein meisje dat de sterren vindt en verzamelt. Dat is Noa."
Met Noa's Sterren heeft app-maakster Hanneke van der Meer geprobeerd om de essentie van een klassiek prentenboek (een verhaal dat gedragen wordt door het beeld) te vertalen naar een app. Dat is heel goed gelukt. De plaatjes zijn prachtig en de interactie is geweldig. Kinderen worden echt geprikkeld om mee te doen.
Je kunt het verhaal zelf voorlezen maar je kunt het ook láten voorlezen door een vertelstem. De app bevat allerlei elementen die aangeraakt kunnen worden, waarna ze gaan bewegen of geluid gaan maken. En aan het eind worden kinderen gestimuleerd om lekker te gaan knutselen.
Noa's sterren was de terechte winnaar van de Media Ukkie Award 2014.
David Wiesner's Spot, van kinderboekenschrijver en illustrator David Wiesner, heeft een verrassende aanpak. In deze app blader je namelijk niet van bladzijde naar bladzijde, maar duik je steeds dieper het (visuele) verhaal in.
Zo kom je al inzoomend terecht in een wonderbaarlijke sprookjesachtige wereld, en word je voortdurend verbaasd door de geheimen die de prenten bevatten. Een duizelingwekkende tocht van de ene omgeving naar de andere. Van zeebodem tot ruimtehaven, en van robotstad tot kattenparade.
Door goed op te letten kun je doorlopende verhaallijnen ontdekken, waarbij je kritische en creatieve denkvermogen behoorlijk op de proef wordt gesteld. Maar heel goed te doen voor kinderen vanaf 6 jaar.
Om de educatieve waarde van deze app zo goed mogelijk tot zijn recht te laten komen, is het handig om David Wiesner’s Spot: A parent & educator guide te downloaden. Een gratis iBook (in het Engels) voor ouders en docenten, met tips en handvatten om te praten over de werelden die in de app getoond worden.
TinyTap staat misschien wel het verst af van het traditionele verhalen vertellen. Deze gratis app helpt kinderen om hun eigen verhaal, game, of idee te vertellen en te delen.
Door middel van plaatjes, foto's en filmpjes kun je zelf digitale boekjes en spelletjes maken. Een verhaal of een spelletje kan bestaan uit meerdere pagina's, die op verschillende manieren interactief gemaakt kunnen worden. De voertaal van de app is Engels, maar voor de meeste kinderen zal dat geen bezwaar zijn, zeker als ze wat ouder zijn. De jongsten kunnen af en toe de hulp van hun ouders inroepen, als dat nodig mocht zijn.
Er zijn er al heel wat boekjes en spelletjes gemaakt door andere gebruikers, die gemakkelijk te downloaden zijn. Leuk ter inspiratie! Veel ervan zijn ontworpen door leraren, waardoor ze vaak heel leerzaam zijn. Ook handig: op YouTube staan diverse video-tutorials die je op weg kunnen helpen en waarmee je ideeën kunt opdoen.
Met deze nieuwe soorten verhalen kun je alle kanten op: samen lezen of alleen, luisteren, vertellen, verzinnen, en maken. Probeer het maar, en verras jezelf en anderen!
Noa's Sterren
Ontwikkelaar: Hanneke van der Meer / Somoiso
Aanbevolen leeftijd: 3 t/m 5 jaar
Platform: iOS 6.0 of hoger
Prijs: € 2,99
Verkrijgbaar in de Apple App Store
Meer informatie: www.somoiso.nl
David Wiesner's Spot
Ontwikkelaar: Houghton Mifflin Harcourt
Aanbevolen leeftijd: 6 t/m 8 jaar
Platform: iOS 7.0 of hoger
Prijs: $ 4,99
Verkrijgbaar in de Apple App Store
Meer informatie: bitu.com/spot/
TinyTap
Ontwikkelaar: TinyTap Ltd.
Aanbevolen leeftijd: 9 t/m 14 jaar
Platforms: iOS 7.0 of hoger, Android, en desktop
Prijs: gratis
iOS-versie: verkrijgbaar in de Apple App Store
Android-versie: verkrijgbaar in de Google Play Store
Meer informatie: www.tinytap.it
is Hoofd Nieuwe Media en Curator van het MediaLab bij Cinekid.
Cinekid is een multimediale projectorganisatie voor beeldcultuur, voor kinderen en professionals. Activiteiten zijn onder andere:
- het jaarlijkse Cinekid Festival (Film, TV en Medialab);
- Cinekid-projecten (voor scholen, bibliotheken en musea);
- CinekidClub.nl;
- Cinekid for Professionals.