emma k
16-02-2011 om 09:41
Even ei kwijt [18 jaar: te oud om vakken te vullen]
Onze zoon werkte vanaf z'n 15de bij de C1000 bij ons in het dorp op een jaarcontract. Hij heeft dat altijd met veel plezier gedaan, en had een leuke ploeg medevullers. Afgelopen maandagavond kwam hij na het werk ontdaan thuis, zijn contract werd niet verlengd en hij kon na februari thuisblijven.
Hij heeft natuurlijk gevraagd waarom en de eigenaar van de zaak verklaarde dat hij hem een hele leuke hardwerkende jongen vond, en dat het spijtig was dat hij hem geen contract verlenging kon geven, maar dat het nou eenmaal de gang van zaken is dat je na twee jaar geen contractverlenging krijgt.
Omdat de eigenaar het gesprek was begonnen met de zin:"je bent een tijdje ziek geweest hè? en ben je twee weken geleden niet 18 geworden?" heeft zoon gevraagd of het er mee te maken had dat hij twee weken niet had kunnen werken vanwege ziekte en dat hij nu 18 was? Volgens de eigenaar had ziek zijn en leeftijd er niets mee te maken(waarom noem je het dan), en is het gewoon de gang van zaken dat je niet langer kan blijven na twee jaar.
Inderdaad bleken er meerderen te zijn vertrokken na ongeveer twee jaar, de meesten beginnen rond hun 16de met werken en ze zijn dus wel allemaal 18 jaar als ze kunnen vertrekken.
Toch zijn er ook een aantal die wel blijven, dus schijnbaar geldt de regel niet voor iedereen.
Ik vind dit zo oneerlijk, zoon doet dit jaar eindexamen Havo en had zich al voorbereidt om vanaf juni volop te gaan werken en sparen, ook is hij pas begonnen met rijlessen waar hij zelf de helft van zou betalen.
En dan zo ineens ben je je bijbaantje kwijt.
Wij wonen op het platteland en de bijbaantjes zijn hier zeldzaam en ook al snel bezet, en ik vraag me dus ook af of hij als 18 jarige ergens nog iets kan vinden voor de zomer.
Ik vindt het zo sneu en oneerlijk dat er zo gebruik gemaakt wordt van de vakken vullers, hij heeft zich altijd ingezet en vaak lange avonden gemaakt en dan wordt je zo aan de kant geschoven, bah!
Ik weet wel dat niet alle supermarkt eigenaren zo zijn, omdat vrienden van zoon uit andere plaatsen ook bij supermarkten werken waar het heel anders gaat. Maar toch ik baal gewoon heel erg!
Zo, ik moest gewoon even mij hart luchten.
Vader
16-02-2011 om 10:11
Hier ook....
Ja, ik hoor dit vaker: een jongeman, met heel veel moeite 'laagste' niveau VMBO afgerond, wel enthousiast aan het werk bij de AH, rare tijden soms lange dagen. Maar, als je 18 wordt kun je vertrekken. Dan is het namelijk tijd om je 'in te ruilen' voor een verse 16-jarige die 2x op een jaarcontract mag komen werken...
Vader
albana
16-02-2011 om 10:22
Gaat om contracten
Ik heb me er niet écht in verdiept,maar volgens mij mag je maar 2 contracten krijgen en zou je ´rechten´ kunnen laten gelden als je je 3de contract krijgt.(of het is je mag er 3 en bij 4de heb je rechten op een vast contract). Hoe later je begint met werken ( 14,15 of16) tot hoe ouder je dus kunt doorwerken.
Oudste is hetzelfde overkomen bij A.H., dat was wel verwacht, want ze wist het allang via anderen. Had 2,5 jaar daar gewerkt. Zij is zo doorgegaan naar de Jumbo. Die wilden haar (met de ervaring) wel hebben, dus voor 2,5 jaar is ze weer onder de pannen.
Dan is ze 20 en zien we dan weer wel. Dat zie je veel dat jongeren doorgaan bij de gewoon de volgende supermarkt. Een soort ' ruilsysteem' lijkt het wel.
Oudste trof daar trouwens een heleboel jongeren die ooit in de beginfase bij haar bij de A.H. werkten. En nu dus zijn ze allemaal aan het werk bij de Jumbo. Ik vermoed dat de 14 jarigen die ooit bij de Jumbo begonnen nu bij de C1000 staan en die van de C100 bij de plus etc.etc.
Jumbo betaald trouwens ook beter
Dat is dan weer een voordeel.
Bij dochter gooiden ze als reden op dat ze 3 dagen te lang op vakantie was (voor een baantje van 4 uur in de week!) en de directeur mocht ook maar 3 weken dus de inpakkers ook! Maar omdat het niet onverwacht was heeft dochter zich van die reden niet zoveel aangetrokken. Dat was de reden namelijk helemaal niet,het was gewoon een smoes om haar geen nieuw contract te geven.
groeten albana
Myar
16-02-2011 om 22:35
Geld
'T heeft met contracten te maken (denk dat je 2 maal mag verlengen, dus 3 jaar in totaal werken en dat moet men je een vast contract geven maar weet 't niet zeker) maar heeft m.i. meer te maken met geld. Een 16-jarige is goedkoper dus is 't bij veel supermarkten vaste prik op 18-jarige leeftijd eruit. Jammer dat je zoon dat niet vooraf verteld is, dat vind ik wel een misser. Verder jammer ja maar oneerlijk ?? Ik weet 't niet, eigenlijk is 't van de zotte maar vanuit de werkgever geredeneerd ook wel weer te begrijpen. Dat ze een enkeling langer houden, komt misschien omdat die beschikken over net dat beetje extra en wat dat precies is weet niemand. (klantgerichtheid, leidinggevende kwaliteiten, snel, leuke uitstraling, vervanging voor 'n vertrekkende vaste kracht, iets anders). Een eindexamenkandidaat is eerder klaar met school, dat is een voordeel, best kans dat er nog een baantje te vinden is. Gauw zoeken! Succes.
Maylise
16-02-2011 om 23:36
Inderdaad heel oneerlijk. Ik heb het sowieso in Nederland altijd heel oneerlijk gevonden dat veel supermarkten alleen scholieren in dienst nemen. Genoeg volwassenen die werkeloos zijn en het geld echt nodig hebben voor wie het een goede baan zou zijn. Dat verschil valt me echt op vergeleken met sommige andere landen zoals Frankrijk en Engeland waar je voornamelijk volwassenen in supermarkten ziet werken (variërend van schoolverlaters tot tegen de pensioengerechtigd leeftijd aan). Ik zou het goed vinden als er in Nederland ook meer ruimte zou zijn in supermarkten voor oudere werknemers (en ouder is in dit geval dus al boven de 18). Er zijn ook wel supermarkten waar dat niet zo is hoor. Onze plaatselijke Jumbo had juist vrij veel oudere vast werkkrachten.
Ach ja dat geld ook altijd. Een van de uitwassen van de kapitalistische samenleving.
Maylise
Kaaskopje
17-02-2011 om 01:24
Jumbo
Nou dan is het maar te hopen dat hier snel een Jumbo opent, dan kan dochter daar solliciteren als dat nodig is. Laatst zei ze dat ze het wel getroffen had met haar werk. Ik hoop dus voor haar dat ze er niet uitgewipt wordt bij het vierde contract.
Kaaskopje
17-02-2011 om 01:30
Maylise
Ik kan niet helemaal verklaren waarom een goedkope supermarkt als Jumbo wel oudere werknemers in dienst heeft en een AH niet. Investeert een AH dan meer in de locatie van de winkel dan in personeel? Of de uitstraling van de winkel? Het loon van een puber is natuurlijk echt wel een stuk lager dan van een volwassene, dus dat daar de voorkeur voor jongeren vandaan komt begrijp ik wel. Kan het zijn dat volwassenen in het buitenland niet net als hier beschermd worden door een minimumloon? (Ik weet dat echt niet)
Sancy
17-02-2011 om 07:58
Bekend probleem
en de afgelopen maanden regelmatig in het nieuws geweest, leeftijdsdiscriminatie van supermarktpersoneel. Vakbonden zijn er ook mee aan de slag. Hier een recent krantenartikel
"http://www.trouw.nl/nieuws/nederland/article3410017.ece/Supermarktpersoneel__schandelijk__uitgebuit.html
Kaaskopje
17-02-2011 om 12:11
Pelle
Als mijn dochter een rooster heeft met een vrije ochtend, dan kan ze die ochtend werken. Ze werkt dan voor schooltijd.
Kaaskopje
17-02-2011 om 12:14
Goedkope winkels
Het lijkt dus wel of juist in de goedkopere winkels juist ouder personeel werkt? Hier is dat namelijk ook zo bij Lidl en Aldi. Dat zijn niet persé twintigers en zeker doordeweeks al helemaal geen scholieren.
Maylise
17-02-2011 om 12:40
Pelle
De plaatselijke AH waar ik altijd mijn boodschappen deed had één of twee oudere werknemers en verder inderdaad alleen jong spul. Ook op maandagochtend en dergelijke. Vergeet niet dat veel 16jarigen al op het MBO zitten en daar vaak helemaal niet zoveel contact uren hebben en dus alle tijd om daarnaast op de rustige uren achter de kassa te werken.
Maylise
Maylise
17-02-2011 om 12:43
Kaaskopje
Ik denk niet dat het alle jumbo's betreft hoor. Onze plaatselijke jumbo werkt in elk geval veel met vast personeel. Ook veel jongelui van begin 20 maar die werken daar wel fulltime. Misschien is het op de lange duur goedkoper? Het is me ook wel eens opgevallen dat de aldi ook voornamelijk vast personeel/oudere werknemers heeft maar die schijnen verder niet zo jofel met het personeel om te gaan heb ik uit de krant vernomen. Ik weet ook niet of het bij de jumbo om een franchise gaat of niet. In dat laatste geval zal het sowieso per winkel verschillen wat het personeelsbeleid is.
Monet
17-02-2011 om 16:04
Mijn zoons
Ook mijn zoons begonnen op hun 15de aan een baantje als vakkenvuller bij AH. 3x een jaarcontract, en dan is het afgelopen als je niet wilt doorgroeien binnen de organisatie. Althans.......voor het grootste deel. Mijn zoons hadden het grote geluk toch een vast contract te krijgen, maar nog altijd voor maar 4 uur per week. En dat de jonge vakkenvullers niet te zien zijn voor velen ligt aan hun werktijden. Hier is dat of smorgens voor openingstijd, of 's avonds na 17 uur, op zaterdag zelfs pas vanaf 19.30 uur tot 21.30 uur, wanneer de winkel allang dicht is. De jonge garde vakkenvullers is dus geoon niet in beeld voor de gemiddelde klant.
Overdag zie je in de winkels inderdaad de dames tussen 25 en 50 jaar, de een met een klein contractje, de ander met een wat groter, dit heeft naar mijn idee vooral te maken met de ambities van mensen.
Fiorucci
17-02-2011 om 18:52
Maylise
Hier zitten bij AH voor 90% oudere vrouwen achter de kassa, die er ook al jaaaren werken. Bij C1000 ook wel, maar ook een aanzienlijk deel jongeren. OOk in de winkel bijv. op de kaasafdeling werken bij C1000 meer jongeren dan bij AH.
Shonagh
17-02-2011 om 22:45
Oudere vrouwen
Er worden vrouwen genoemd tussen de 25 en 50, maar mijn ervaring ( Schotland) is dat er veel echt oudere vrouwen werken, 50/ 60 plus en soms nog ouder. Dat heeft ook met de slechte pensioen voorzieningen te maken. Ook kunnen 50 jarigen net zoveel/weinig verdienen als 18 jarigen, zelf startte ik als 43 jarige met hetzelfde salaris als een 18 jarige. Dienstjaren geven je een loonsverhoging ( en extra vakantiedagen) niet je leeftijd.
Maylise
17-02-2011 om 23:16
Shonagh
Eigenlijk is dat natuurlijk veel eerlijker. Het is ergens heel krom dat een 20jarige minder verdiend voor hetzelfde werk als een 30jarige als ze precies dezelfde functie hebben. Mijn dochter (21) had vorig jaar een vakantiebaantje en ze werkte samen met een meisje van 18 die precies hetzelfde deed maar dus minder per uur kreeg terwijl ze echt niet minder werk verzette. Dat is ook krom.
Maylise
17-02-2011 om 23:17
Overigens
Ik ben wel blij te lezen dat er ook supermarkten zijn waar wel gewoon plaats is voor fulltime werkende mensen van alle leeftijden.
Shonagh
18-02-2011 om 10:16
15-jarigen
mogen hier alleen een krantenbaantje, vanaf 18 pas vakkenvulen enz. Oppassen mag pas vanaf 16, maar de meeste mensen willen toch graag een wat ouder iemand 17/18.
Scholen zijn van 9.00-15.45 en nooit vrije tussenuren(alleen in het 6e jaar) Maar hier weet men niet beter/anders.
Maylise
18-02-2011 om 12:23
Pelle
Als de 15jarige precies hetzelfde doet als een 20jarige zou hij eigenlijk hetzelfde loon moeten krijgen vind ik. Het is ook helemaal niet gezegd dat de 15jarige minder hard zal werken dan de 20jarige. Mocht de 15jarige bepaalde dingen niet mogen of op bepaalde tijdstippen niet mogen werken of iets dergelijks is het natuurlijk anders want dan verricht de 20jarige een ander soort arbeid.
Je voorkomt met het gelijk trekken van loon in elk geval wel dat werkgevers liever kiezen voor een jongere en goedkopere werkkracht die nog op school zit ipv een iets oudere schoolverlater of een nog ouder iemand die het loon echt nodig hebben.
In elk geval zou het vanaf 18 jaar gelijk moeten worden getrokken. Er zijn genoeg 18/19/20 jarigen die al op zichzelf wonen en in hun eigen onderhoud moeten voorzien of die zelfs al een gezin hebben. Dan is het toch echt vreemd dat die 19jarige die hetzelfde doet als zijn 24jarige collega een stuk minder krijgt uitbetaald. Nu is het alsof jongeren van die leeftijd alleen maar voor hun lol zouden werken.
In principe vind ik dat bij gelijke arbeid in een gelijke functie er gelijke beloning hoort te zijn ongeacht de leeftijd.
Maylise
Maylise
18-02-2011 om 15:09
Zakgeld
Dat is dus ook mijn argument om alle kinderen even veel zakgeld te geven. Op de basisschool krijgen ze allemaal hetzelfde bedrag omdat speelgoed even duur is als je 6 bent of als je 12 bent. Op de middelbare school krijgen ze een ander bedrag omdat ze er dan ook meer voor moeten doen.
Overigens vind ik dat als de 15jarige minder werk verzet dan de 20jarige of alleen op beperkte tijden kan worden ingezet het wel logisch dat hij minder zou verdienen. Maar goed zoals Beemer al schrijft het systeem is daar niet op ingesteld.
Maylise
albana
18-02-2011 om 19:57
Volgens mij
was de reden van dat opbouwend minimumloon nou juist dat je als jongere zo makkelijker aan een baan(tje) kwam en zo ervaring kon opdoen in een werkomgeving. Anders zouden werkgevers natuurlijk liever een 20+ er hebben (meer kans dat die hard werkt,die giebelt niet en kliert niet en meer kans dat ze het serieus nemen). Niet dat dat het geval is met alle 16 jarigen, maar de kans is natuurlijk wel groter.
Door het opdoen van werkervaring zouden ze beter in staat zijn verstandige keuzes te maken m.b.t. studie en werk ook op latere leeftijd.
Er zit natuurlijk wat in........als je nooit werkt tot je 20ste, word je natuurlijk wel een beetje (euh) 'verwend',beetje lui misschien ook...
Nou ik herinner me vaag zo's soort reden ergens rond de jaren 80/begin jaren 80??? Thuis hadden we er hele debatten over (en nu weet ik de clou niet eens meer...zucht,ik word oud.)
groeten albana
Kaaskopje
18-02-2011 om 20:05
Puberloon
Gevoelsmatig heb ik ook moeite met het verschil in loon van een -23 jarige ene en +23 jarige. Zeker vanaf een jaar of 18, als je mag aannemen dat iemand enige verantwoordelijkheid kan nemen wordt het wat moeilijk te verteren dat er verschil ís. Maar onder de 18 jaar vind ik het minder vervelend worden. Jongeren moeten nog min of meer opgevoed worden op de arbeidsmarkt. De een meer dan de ander, maar er moet regelmatig bijgeschaafd worden op houding, gedrag, respect e.d.. Eerste werkgevers hebben daar toch een belangrijk aandeel in, denk ik.
Fiorucci
19-02-2011 om 07:25
Mja
Dat kan dan wel zo zijn, maar de bizar lage lonen die dan soms gegeven worden, vind ik ook niet fair. Veel jongeren jonger dan 18 werken ook heel hard en goed, en er zijn zat ouderen die er een potje van maken.
albana
19-02-2011 om 08:19
En het verschil tussen lidl/aldi en andere
En de liddl en aldi hebben geen vakkenvullers in dienst omdat ze daar geen vakken vullen
De liddl en aldi poten zo vanaf zo'n karretje de pallets neer,met doos en al.
De a.h., jumbo, plus,c-100,super de boer etc. etc. hebben vakken waar ze hun producten in laten zetten door vakkenvullers, stuk voor stuk, nog op datum ook,zonder doos.
Dat is qua personeelsbeleid ook een (nogal) groot verschil. Verder hebben de liddl en de aldi maar minimaal aan kassa's. En omdat het goedkoop is vinden we dat allemaal niet eens zo erg,maar die andere supers hebben er (zeker op drukke tijden) veel meer...
Hier is een nogal grote liddl en daar zijn 3 kassa's,waarvan meestal maar 2 bezet. De plaatselijke jumbo (ook groot qua grote vergelijkbaar met de liddl) heeft er zeker 6 (of is het 8? nooit geteld eigenlijk) waarvan er minstens 3 of 4 bezet zijn, op een druk moment (zaterdagochtend ofzo) zijn ze allemaal bezet. Wanneer je bij de jumbo de 4de klant in rij bent krijg je de boodschappen gratis.Schijnt regelmatig voor te komen....(zegt mijn dochter en die werkt bij de jumbo, heb het zelf nooit gezien en het is me ook nog nooit gelukt om 4de in rij te zijn).
Bij de liddl staan de rijen soms tot ergens halverwege de winkel, ik heb zelf wel eens meegemaakt dat mensen hun boodschappen lieten voor wat ze waren omdat ze de tijd niet hadden zo lang te wachten (10 wachtende voor je) die kassieres verblikken of verblozen niet bij zoveel wachtenden (vind ik wel knap,ik zou er doodzenuwachtig van worden) soms is er ook nog 1 gewoon aan het rondtuffen met pallets uit het magazijn,maar daar vinden ze dat doodgewoon hoor.
groeten albana
Kaaskopje
20-02-2011 om 00:51
Van horen zeggen
Ik heb van 'schoonzoon' begrepen dat zijn vriend die bij de Aldi werkt meer verdient dan hij bij AH. Ik heb dus langzamerhand de indruk dat bij de middenmoot-supermarkten (waar AH ook onder valt) meer investeren in het fraaie plaatje dan in personeel en bij de goedkopere winkels meer in het personeel en minder in het plaatje.
De Lidl hier in de buurt heeft meen ik 4 kassa's (als het geen 5 zijn). Het personeel vind ik over het algemeen vriendelijker dan bij de Aldi, ik weet niet waar 'm dat in zit. Gemiddeld genomen volgens mij ouder dan bij de duurdere supermarkten. We hebben hier de mazzel dat zowel Lidl als Aldi ruime winkels zijn. Dat was wat de Aldi betreft eerst wel anders. Een pijpenla-winkel met vaak 2 kassa's waarvoor je inderdaad tot halverwege de winkel in de rij stond. Maar dat is verleden tijd.
albana
20-02-2011 om 11:37
Punt (pelle)
Mijn punt is pelle dat je als 14/15 jarige niet bij de liddl hoeft te solliciteren of bij de aldi want die hebben dat werk dat je mág doen (vakken vullen) dus niet.Pas als 16 jarige kan je er terecht achter de kassa.
Het ging hier toch over jongeren en werk en contracten?
Dus als je als 16 jarige pas kan beginnen kan je er 3 contracten uitzingen en ben je al die tijd ouder en kan je er met 21 uit.
Als je als 14 jarige begint lig je er als 17 jarige uit en kan je naar de volgende.
Het lijkt me nogal logisch dat als bedrijven geen werk hebben voor 14 jarigen je dat terugleest in de gemiddelde leeftijd van het personeel.Die gemiddelde leeftijd zal dan w.s. hoger zijn landelijk gezien. Dat heeft geen fluit met personeelsbeleid te maken, het heeft er alleen maar mee te maken dat ze dat werk niet doen.Dus niks te doen hebben voor zo jong personeel.
groeten albana
Sancy
20-02-2011 om 13:07
Waarom
denken jullie dat het aandeel 'goedkope' supermarktkrachten zo is toegenomen de laatste jaren?
Volgens mij is het een gevolg van de supermarktprijzenoorlogen. De Aldi en Lidl doen daar trouwens niet aan mee.
Kaaskopje
21-02-2011 om 01:36
Pelle
Mijn dochter dacht vroeger ook met 14 al wel te kunnen beginnen, maar de grens bleek toch echt bij 15 te liggen. Bij Lidl houden ze 16 aan, tenminste een tijdje geleden nog wel.
albana
21-02-2011 om 08:28
Volgens mij met 14
Bij de website van C100 vond ik zelfs terug dat het vanaf 13 jaar mag. Ik weet in ieder geval zeker dat dochter op d'r 14de begonnen is, ze was toen al wel 'dik; 14 (dus bijna 15 dat werd ze 4 maand later).
Je mag dan alleen niet erg vroeg in de ochtend werken als vakkenvuller en niet tot 's avonds laat.Ik dacht maar tot 19.00 uur.Vanaf je 15de mag je dus wel meer uren en tot later 's avonds.(je bent dus flexibeler inzetbaar).
Vanaf 16 mag je kassawerkzaamheden doen en achter het brood staan b.v. en vanaf 18 mag je pas 'gevaarlijke' dingen doen als vleeswaren snijden en pallets rijden met zo'n karretje. Daarom heeft de aldi ook niks aan 16 jarigen, die mógen daar niet eens inpakken omdat ze die karretjes niet mogen duwen met de pallets erop.Het enige werk dat daar is voor 16jarigen is dus kassawerkzaamheden(liddl idem). Bij een jumbo-c100 of A.H. hebben ze (afhankelijk van de grootte w.s.) ook mensen achter het brood (bakken/snijden/afbakken),de vleeswaren/vis etc.(inpakken, snijden mogen ze daar niet) en versafdeling of hoe dat ook heet, daar waar je warme broodjes kan halen en koffie kan drinken enzo (hier bij jumbo grootte afdeling werken zeker 3 man)en een tabakmedicijnen-afdeling (geen idee vanaf hoe oud dat is).
Hoe lang je doet over 3 contracten is ook afhankelijk van de contractduur van je contracten.
Toen dochter haar eerste contract kreeg (was 14) kreeg ze die voor een half jaar, daarna voor een jaar en nog een jaar en klaar was het (16,5 jaar dus, bijna 17) totaal 2,5 jaar dus. Volgens dochter is hoe ouder hoe langere contracten je kan krijgen...(of dat zo is weet ik niet, misschien doen ze dat om 't eerst eens aan te zien bij die hele jonge kinderen?)Daarna is ze begonnen bij de concurent en op basis van haar ervaring meteen een jaarcontract gekregen. Als 17 jarige dus.Volgens haar is het gewoon dat als je dat jaar het er goed afbrengt (altijd op tijd komen, niet te vaak verzuimen, beetje flexibel zijn, zelfstandig kunnen werken etc.) dat je dan daarna ook een 2jarig contract kunt krijgen. Dan zou ze 3 jaar onder de pannen zijn en maar 2 contracten dus.Daarna zou ze nog 1 contractduur kunnen werken dus (half jaar,1 of 2 jaar).
Dus hoe veel jaar je werkt met 3 contracten ligt ook aan de contractduur die wat ik ervan snap ook weer enigzins gerelateerd is aan je leeftijd.(hoe jonger, hoe korter)
groeten albana
albana
21-02-2011 om 08:34
Nog een link
http://www.jurofoon.nl/jurofoonjournaal/200407/werk_regels_jongeren.asp
en nog 1
http://jongengeld.websitemaker.nl/pws0910/3985987
groeten albana