Jongvolwassen Jongvolwassen

Jongvolwassen

Lees ook op

"verkeerde" studiekeuze

Bij gebrek aan categorie 'Ouders en studie' en nadat ik vandaag in een bomvolle trein zat vol studenten die zich opmaakten om naar het Malieveld te gaan..

Wat denken jullie: is het aantal switchers echt drastisch terug te brengen of is onzekerheid en twijfel over dit soort keuzes inherent aan de leeftijdsfase en omstandigheden van de eerstejaars studenten?
En, in het verlengde hiervan, zouden we niet naar een veel opener Bachelor-structuur moeten waarbinnen je kunt zoeken naar je bestemming zonder dat het je veel vertraging oplevert, lees: een veel breder en vrijer programma?

Want ik vraag me weleens af of de NL studieprogramma's niet nog steeds veel te vast en rigide zijn. Iets waarmee je volgens mij het aantal switchers enorm kunt beïnvloeden.

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Fiorucci

Fiorucci

21-01-2011 om 18:23

Rode beuk

Ja, lijkt me best een goed idee. Mijn zoon wil een HBO opleding gedaan doen in richting biologie, hij zou het best wat vinden, als het eerste jaar wat breder zou zin, maar dan wel in die richting.

pecas

pecas

21-01-2011 om 20:08

Is ook moeilijk

om op een leeftijd van vaak 17 jaar een definitieve keuze te maken, vaak wordt er erg idealistisch over gedacht en hebben de studenten niet echt een idee wat realistisch is mbt latere arbeidsmogelijkheden.

Dochter had in principe ook Politieke wetenschappen gekozen en is uiteindelijk, nadat ineens de twijfels toesloegen, gelukkig met Bachelor of Arts begonnen, inderdaad dus zo'n studie waarbij de uiteindelijke richting tijdens de studie zelf bepaald en gestuurd kan worden.

Maar dat is dus een engelstalige studie, wel in NL, geen idee of zoiets ook in het nederlands bestaat?

Pecas

Maylise

Maylise

21-01-2011 om 21:03

Nadeel

Je hebt nu al wel op sommige opleidingen wat bredere programma's. Het grote nadeel is dat het vaak vervolgens alles net niet is. Na afloop ben je nog steeds geen specialist maar een generalist en zul je alsnog een andere opleiding moeten volgen om te specialiseren in het een of ander. Nu vind ik dat verder prima want ik denk dat mensen gebaat zijn bij een brede algemene ontwikkeling. Het nadeel is natuurlijk dat hierdoor de studie tijd alsnog groter wordt en dat was nou net niet de bedoeling.

In de VS bijvoorbeeld zal je als je rechten wil studeren eerst een 4jarige brede bachelor moeten doen met een hoofdvak naar keuze en daarna een 3jarige law school. Dan heb je overigens wel een fantastische opleiding maar het duurt dus wel 7 jaar.

Verkeerd kiezen of een tegenvallende studie keuze zie ik hier in Frankrijk ook veel. Na afloop van het 1e jaar bij rechten gaat ongeveer de helft van de studenten over naar het 2e jaar. De rest doet of het eerste jaar over of is verdwenen naar een andere opleiding. Studeren is hier voor de student redelijk goedkoop dus een jaartje extra er over doen is vanuit financieel oogpunt vaak geen probleem. Het staat natuurlijk wel minder mooi op je CV en een jaar over doen in de bachelor fase kan leiden tot het niet krijgen van een plaats bij een gewilde master opleiding.

Maylise

Fiorucci

Fiorucci

22-01-2011 om 06:57

Nou

Ik denk meer aan een breder eerste jaar, en dan kiezen.

Tihama

Tihama

22-01-2011 om 14:05

Kweetnie

Ik ben ook ooit geswitched. Ik vraag me nog steeds af of ik beter gekozen zou hebben als ik eerst een algemeen jaar had gehad. Ik denk eigenlijk van niet.
Ik denk dat het eerder de enorme hoeveelheid veranderingen is die maakt dat studenten gaan switchen. Je koppelt dan de slechte studie-ervaringen vaak aan de studie, terwijl ik denk dat die slechte studie-ervaringen meer te maken hebben met alle veranderingen die je tegelijkertijd meemaakt. Verhuizen, minder structuur, meer vrijheid etc.

Daar komt bij dat je enorm uit je ritme bent als je gaat studeren, aangezien je meestal 3-4 maanden vrij bent geweest.
Voor mij gold dat ik na een half jaar halfslachtig studeren en vervolgens een half jaar werken in saaie baantjes, uitermate gemotiveerd was. Maar het onderwerp van mijn eerste studie boeit me nog steeds, en nog sterker: die kennis en interesse maakt deel uit van mijn huidige baan. Achteraf kan ik me ook niet voorstellen dat ik die studie destijds zo vreselijk vond. Nou ja: het feit dat alle tentamens op zaterdag waren omdat het curriculum zo vol zat dat er doordeweeks geen tijd voor was, vond ik wel wat minder

Tihama

Fuik

De straf voor voor van gedachten veranderen is nu al heftig, omdat na 4 jaar de studiebeurs ophoudt en er dan sowieso een jaar vertraging optreedt. Als de onzalige ideeen van deze regering doorgaan, wordt switchen, doorstromen van HBO naar universiteit en studievertraging door ziekte of minder talent voor een onderdeel een wel erg dure 'grap'. Nog afgezien van de volstrekt onwetenschappelijke gedachte dat verdieping van kennis in 3 jaar plaats kan vinden.
Dochter was bij de demonstratie en kwam thuis met de kreet 'magnetronstudenten'. Vond ik wel een veelzeggend beeld.
Ik weet niet of een (meer) algemene propeadeuse minder foutkiezers oplevert. Naar mijn idee begint de fuik al op het basisonderwijs, waar door de entreetoets al een dwingende voorselectie plaatsvindt. Vervolgt door die vreselijke profielen op het middelbaar onderwijs, die bij even niet opletten een flink aantal studiekeuzes uitsluiten. Om nog maar te zwijgen over de blokkades die er zijn om door te stromen naar een hoger type middelbaar onderwijs.
Het hele onderwijssysteem in Nederland lijkt er op gericht te zijn om te ontmoedigen je te ontwikkelen, om groei in je eigen tempo zoveel mogelijk tegen te werken. Slimme laatbloeiers verdienen straf, dat lijkt het devies te zijn. Waardeloos!
Onyx

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.