Jongvolwassen Jongvolwassen

Jongvolwassen

Lees ook op
Moeder

Moeder

12-05-2015 om 14:01

Wat betalen jullie nog voor je 18-jarige

Onze oudste dochter is pasgeleden 18 geworden. Ze zit op school en heeft twee krantenwijken waar ze een leuk zakcentje mee verdient. Ze betaalt haar eigen beltegoed en kleding, maar krijgt ook zo nu en dan wat van ons.
Uitgaan doet ze praktisch niet en ze spaart hard voor haar rijbewijs, wat ze in de zomer wil gaan halen. Als ze het haalt, denken we er over haar een auto te geven. Dan zal ze zelf de verzekering, wegenbelasting en brandstof moeten betalen.
Wat betalen jullie 'volwassen' kinderen zelf en wat betalen jullie nog voor ze?


Beurs

Zoon heeft een beurs, verdient niet bij, en we betalen kleding, en boeken en excursies voor zijn opleiding.
Gelukkig heeft zijn vader hem vorige week mee genomen om te winkelen, deze week weer en is hij met zijn vader naar de kapper geweest.
Hij heeft in het verleden wel bijgewerkt in de vakantie en een paar uur per week. Maar zijn studie is voor hem nu te intensief en dat gaat voor.

Marie

Marie

12-05-2015 om 14:43

DUO en Zorgtoeslag

Ik neem aan dat zij al zorgtoeslag heeft aangevraagd en de tegemoetkoming bij de DUO?

Hier heeft 18-jarige (VWO) zelf haar rijlessen betaald en ze rijden kan ze in onze auto's (we hebben er 2). Ze werkt 2 avonden/middagen in de supermarkt.

Haar zorgverzekering, telefoonabbonement, maandlenzen, betaalt ze zelf. Sinds ze 18 is krijgt ze geen zak- en kleedgeld meer van ons.
Wij betalen nog de sport en de school.

Pieter

Pieter

12-05-2015 om 15:08

Eigen auto

Waarom een eigen auto? Wat heb je dan nog aan je gratis ovkaart waar je ook gewoon voor betalen moet?

Hadewich

Hadewich

12-05-2015 om 16:11

Niks

Wij betalen eigenlijk niks meer, hooguit een bijdrage in de schoolkosten. Kind heeft een leuke bijbaan, 'krijgt' straks een behoorlijk bedrag studievoorschot of hoe dat heet nu en kan daar gewoon alles van betalen. Waarschijnlijk kan daarvan ook nog een bedrag van opzij gezet worden of minder geleend.

stella

stella

12-05-2015 om 16:35

wel ja....

Een auto!!!????
Wie het breed heeft, laat het breed hangen....

Wat wil je nu precies weten en wat denk je dat je bereikt met je berichtje? Ik vind het een beetje pafferig zeg maar.

Barvaux

Barvaux

12-05-2015 om 17:01

auto

Nou zeg, een beetje auto heb je al voor 1500 euro en zo breed hoef je het daar nu ook weer niet voor te hebben hoor!

Moeder

Moeder

12-05-2015 om 17:12

Breed?

Zo was mijn bericht je helemaal niet bedoeld. Wij wonen niet in Nederland, dus gratis ov en studiefinanciering heeft ze niet, vandaar het idee van een eigen auto (en dat zal inderdaad een simpel klein autootje zijn). Ook toeslagen e.d. krijgt ze niet, dus laat dat breed maar weg. Zorgververzekering hoeft ze dan weer niet te betalen, omdat ze nog bij ons verzekerd blijft. School betalen wij.
Ik was gewoon benieuwd wat jullie kinderen zelf moeten betalen en of wij daarin veel afwijken.

Barvaux

Barvaux

12-05-2015 om 17:31

tja

Ik denk niet dat je makkelijk wonen in Nederland en elders met elkaar kan vergelijken...

Moeder

Moeder

12-05-2015 om 17:39

Vergelijken

Ik snap dat het niet echt te vergelijken is. Mijn dochter krijgt dus geen toeslagen of studiefinanciering. Ze heeft een baantje waar ze 160 euro per maand mee verdient. Zakgeld en kleedgeld krijgt ze niet meer en een zorgververzekering hoeft ze dus niet te betalen.
We willen haar dus evt een autootje geven (en dat is niet pafferig bedoeld!), en daarvoor zou ze dan zelf de kosten moeten dragen. Ik vroeg me gewoon af of anderen het ook zo doen.

neteret mut

neteret mut

12-05-2015 om 20:14

hier / wij

Belgie. Dus wij ontvangen kindergeld (= kinderbijslag) voor ook de 18+ jarigen (tot 25) en omdat wij geen hoog salaris hebben ontvangen we ook studietegemoetkoming, voor middelbare scholieren komt dat op onze bankrekening , de studenten krijgen het op hun eigen. Ziektekostenverzekering zit bij die van het gezin, tot ze 25 zijn. Tot 25 krijgen ze van ons wel kleedgeld/ beltegoed ed. ( ong 30 euro per maand + 150 euro per jaar voor jas/ schoenen) Willen ze een auto dan moeten ze dat zelf betalen, verzekering kan op onze naam (en betalen wij dan) omdat dat handiger is. Wij willen max 3 rijlessen betalen, de rest zelf.

Belgie

Veel beter land voor gezinnen.
Heb je vandaag meegedemonstreerd Neteret mut? Hopelijk lukt het in Belgie wel om de sociale sector niet kapot te bezuinigen.
En samen in het ziekenfonds. Een systeem dat we hier ook hadden en dat veel goedkoper is dan die toestand die we nu hebben.

http://www.nu.nl/buitenland/4021361/duizenden-protesteren-bezuinigingen-belgie.html

Barvaux

Barvaux

12-05-2015 om 21:00

Moeder

'We willen haar dus evt een autootje geven (en dat is niet pafferig bedoeld!), en daarvoor zou ze dan zelf de kosten moeten dragen. Ik vroeg me gewoon af of anderen het ook zo doen.'

Als je je werkelijk afvraagt of Nederlandse ouders hun kind een auto geven kan ik wel zeggen nee, vooral dus omdat je gratis ov hebt. Dan is een auto in verhouding wel heel erg duur als je kind zelf alle andere kosten moet dragen.

Ik hoorde van een student op het HBO waar mijn zoon over anderhalf jaar naar toe wil dat die dus in de derde makkelijk een auto kan bekostigen omdat hij al anderhalve dag per week werkt in de sector waarin hij studeert hij boert dus behoorlijk goed en woont nog thuis.

neteret mut

neteret mut

12-05-2015 om 21:47

maar anneJ

Vroeger was je particulier of ziekenfonds verzekerd, anders dan het nu is (ik weet eigenlijk niet goed hoe het nu is in NL ) maar was dat dan beter dan nu?.
In B. is het ieg net iets anders geregeld Basisdeel (mutualiteit, weinig keus ) voor een gezin (huisarts, medicijnen enz.)maar altijd een stukje eigen bijdrage. Daarnaast een vrijwillige hospitalisatieverzekering, veel keus, per persoon af te sluiten. Veel duurder dan het "mutualiteitsdeel"
Ja ook in B is er veel discussie over wat er veranderd zal/ moet

Ja was beter

Het was goedkoper en eerlijker. Tot een bepaald inkomen was je via het ziekenfonds verzekerd, als gezin. Daarboven was een keur aan particuliere verzekeringen.
Voordat die hele operatie begon had ik op de universiteit een beleidsvak waarin we uitrekenden dat de zorgkosten in Amerika (ons grote neoliberale voorbeeld) een veel hoger deel uitmaakten van het BNP, dat het veel oneerlijker was verdeeld, en dat een aanzienlijk deel van het geld niet naar de directe zorg ging maar naar juristen/ claimcultuure, reclame, graaiers, bureaucratie, regelgeving, particuliere hulp van dubieus allooi.
Afschaffen van de tandartshulp werd vergeleken met Indonesie waar geen tandartshulp was in die tijd en waar mensen slechte gebitten hadden en ziek werden van de ontstekingen door slechte mondzorg.
En wat slechte gezondheidszorg economisch kost aan ziekte.

Concurreren maakt zaken niet goedkoper maar duurder. Maar ja, de kostten stegen in die tijd en men dacht dat privatiseren de best mogelijke oplossing daarvoor zou zijn. Er is gekozen op politieke motieven niet op realistische argumenten.
Het zou mooi zijn als Belgie een 'derde' weg zou kunnen vinden met behoud van de goede zorgstructuur.

Lees de kranten voor de gevolgen van de huidige zorgstructuur. Oneerlijker, veel patienten maken bewust, vanwege geldgebrek, geen gebruik van noodzakelijke voorzieningen.
Je kunt nauwelijks zorg aan kwetsbare mensen aanbieden, die het niet kunnen betalen en die daarvoor niet hun handtekening gaan zetten op in meervoud in te vullen formulieren.
Gezinnen in de schuldhulpverlening vanwege de vreemde manieren van betalen en de hoogoplopende eigen bijdragen. Afijn.

Studenten

waren vroeger meeverzekerd bij de ouders. Nu moet iedereen vanaf 18 zelf een ziektekostenverzekering afsluiten, verplicht, bij een particulier bedrijf, met eigen risico etc. Ook de mensen die geen geld hebben of moeten lenen voor hun studie (en dus ook voor de verzekering). Ze krijgen wel van de belasting zorgtoeslag, maar het aantal jongeren met schulden stijgt gigantisch en het gedoe met de zorgverzekering is daar zeker mede debet aan.
Een nog groter nadeel is, dat ze zorgverzekering 'namens ons, de patiënten' een enorm machtsblok is ten opzichte van zorgverleners, die bijvoorbeeld niet gezamenlijk mogen onderhandelen. Het levert heel veel administratie op voor zorgverleners, die alles moeten verantwoorden. en ondertussen gaan de zorgverzekeraars steeds meer bepalen welke behandeling of welk medicijn moet worden voorgeschreven.
België: niet doen!

Tsjor

Moeder

Moeder

13-05-2015 om 07:48

Misschien

Misschien was mijn vraag niet helemaal handig inderdaad, omdat wij niet in Nederland wonen en de situatie toch behoorlijk anders is. Volgens mij worden de kinderen hier (Duitsland) toch ook meer 'verwend'. Zo krijgt bijna ieder kind hier de rijlessen cadeau, evenals een auto. En dan gaat het meestal niet om een Corsaatje van een paar honderd euro. Ook eenscooter is heel normaal als je zestien wordt. Misschien dat ik daarom ook wilde weten hoe anderen dat doen, omdat onze kinderen dus relatief veel zelf moeten betalen.
Hier is nog wel een soort van ziekenfonds. Je kunt wel zelf kiezen waar, maar het hele gezin is samen op een polis verzekerd. De premie is loonafhankelijk en wordt al van het bruto loon af getrokken, ik vind het een heel fijn systeem.

Barvaux

Barvaux

13-05-2015 om 08:02

annej

Eerlijk was het niet als je nét de grens over ging. Nu is er zorgtoeslag en als die nu maar eens rechtstreeks naar de zorgverzekeraar ging zou dit een prima systeem zijn.

Barvaux

Barvaux

13-05-2015 om 08:04

Moeder

Precies, dat kun je echt niet vergelijken! Wat betaal je dan gemiddeld voor een rijbewijs halen?

Moeder

Moeder

13-05-2015 om 09:12

Rijbewijs

Een rijbewijs halen zou hier gemiddeld rond de 1500 euro kosten. Geen idee hoe dat in Nederland is?
We wonen trouwens niet net over de grens. Kinderen gaan ook gewoon hier naar school en man werkt hier ook. We hebben verder niets meer in Nederland.

Barvaux

Barvaux

13-05-2015 om 09:17

rijbewijs

Een gemiddelde leerling heeft 35-45 lessen nodig a 54 euro plus 250 euro examen en 50 euro voor theorie. Je bent dus al snel 2200-2700 verder voor het eerste examen. Een pakket is wel wat goedkoper maar elke keer weer afrijden kost je zo 500 euro extra.

http://www.anwb.nl/auto/rijbewijs/tarieven

Kaaskopje

Kaaskopje

13-05-2015 om 10:29

Tsjor

Studenten kunnen nog steeds onder de paraplu van de ouders verzekerd worden vanaf 18 jaar. Kwestie van goed uitzoeken wáár dat kan. Bovendien kun je bij iedere zorgverzekering elke willekeurige bankrekening plakken. Zolang er maar betaald wordt. Ik heb met mijn jongste dochter de afspraak dat ze iedere maand de zorgtoeslag naar mij overmaakt. Ook dat is dus op te lossen. Los daarvan vind ik het systeem wáárdeloos en een schande hoe de zorgverzekeraar bepaalt wie er voldoende hulp mag krijgen en wie niet.

Violetta

Violetta

14-05-2015 om 08:54

Alles

Ik sta werkelijk versteld als ik lees hoeveel de 18-jarige zelf betalen. Wij betalen zo ongeveer alles, kleedgeld, autorijles, lenzen, zorgverzekering enz. Onze pubers hebben wel een bijbaantje maar dat is voor de leuke dingen zoals af en toe een keer de bioscoop, een dagje pretpark of kleding of een dure smartphone die ik niet noodzakelijk vind. En dan is het geld dus op. Meer werken zit er ook absoluut niet in want ze steken beiden veel tijd in school om over te gaan.

Pieter

Pieter

14-05-2015 om 09:31

Kleedgeld voor een 18jarige?

Belachelijk zeg. Kleedgeld is in mijn ogen leergeld voor een jonge puber.

Zorgverzekering betalen terwijl je bijna de hele mep al als zorgtoeslag krijgt?

Als je kind met een bijbaantje alles aan de leuk kan besteden leert het dus helemaal niets. Ik kan ook niet al mijn geld aan de leuk besteden en juist daarom krijgen mijn kinderen al vanaf jong 'vaste lasten' in hun zakgeld.

Als je 18jarige op kamers woont komt toch ook niet alles gratis en dan heeft jouw kind nog het geluk dat het geen studievoorschot heeft of zit jouw 18jarige nog op de middelbare school?

Tjakka

Tjakka

14-05-2015 om 09:39

Violetta

Dat is hier eigenlijk altijd al zo op het forum.
Kinderen worden, zo lijkt het, met 18 een soort het nest half uitgeduwd, alleen niet elk kind is daar op die leeftijd aan toe, alleen die ouders schrijven dat misschien minder snel op.
Het zal in de praktijk misschien minder erg zijn dan het hier staat.

Wij betalen eigenlijk ook gewoon alles en soms eens minder.
Zolang ze thuiswonen zijn het gezinsleden en omdat het kan doen wij dat.
En ook hier een tweede auto omdat het OV zo verrekte slecht en weinig rijdt.
Verder hier geen strakke regels over geld en over wie wat per se zelf moet betalen. Wat kan dat kan en wat niet kan dat kan niet.

Mijn kinderen werken er ook bij, dat laat ik ze zoveel mogelijk apart zetten om ze bij hun eerste woning een makkelijkere start te geven.

Tjakka

Tjakka

14-05-2015 om 09:43

Pieter

"Belachelijk zeg. "

Je kunt het ergens niet mee eens zijn en het zelf anders doen, maar dan hoef je de manier van een ander niet belachelijk te noemen.

Leren kan op vele manieren hoor!

Hadewich

Hadewich

14-05-2015 om 10:14

Tjakka

Mijn kind moet erg veel zelf betalen inderdaad, dat wil niet zeggen dat het dan al half het nest wordt uitgeduwd. Voorbereiding op later, lijkt me alleen maar goed. Daarnaast blijft er voor kind nog genoeg over voor leuke dingen.

Verder zit het er financieel voor ons ook gewoon niet in, maar ook als we het ruimer zouden hebben, zouden ze veel zelf moeten betalen. Ik ken mensen die ook altijd alles kregen, hun loon en studiefinanciering naar eigen inzicht konden besteden en vervolgens vast liepen toen ze op zichzelf gingen wonen.

Hadewich

Hadewich

14-05-2015 om 10:16

oh...

Sorry Tjakka, had jouw laatste zin niet gelezen...

Hadewich

Hadewich

14-05-2015 om 10:17

eh...

Van reactie #25. Pffft, gaat lekker, haha!

Pieter

Pieter

14-05-2015 om 11:26

tsjakka

Als ik ergens om moet lachen is het toch belachelijk?

Nest uitduwen?

Mijn dochter krijgt van de gemeenschap 78 euro zorgtoeslag en 102 euro studiefinanciering. Het zou toch wat zijn als ze dat zo in haar achterzak kon steken terwijl wij alles voor haar zouden betalen. Ze verdient met haar bijbaantje zo'n 250/300 euro in de maand, als ze dat alleen maar aan leukigheid hoeft te besteden zal een zelfstandig bestaan met vaste lasten en verplichtingen erg gaan tegenvallen.

Ik vind het leuk dochter zo zelfstandig te zien worden en steeds meer eigen verantwoordelijkheid zie nemen. Dat ze de boete voor te laat inschrijven voor een herexamen prompt zelf betaalt en niet eerst bij ons komt vragen of wij dat gaan betalen. Of dat ze luxe/dure levensmiddelen die alleen zij gebruikt zelf koopt en niet haar handje ophoudt. Omdat ze voor veel dingen zelf verantwoordelijk is en niet verwacht dat wij alles gaan financieren is ze goed aan het plannen wat ze allemaal wil en hoe ze dat denkt te gaan betalen. En dan kunnen wij eens als verwennerijtje iets geven.

skik

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.