Echtscheiding en erna Echtscheiding en erna

Echtscheiding en erna

Bart

Bart

29-08-2019 om 18:32

Alimentatie

Beste allemaal,

Mijn vrouw wil scheiden.

Kortom scheiding en co ouderschap staat voor de deur.
Ze werkt sinds kort 3 dagen in het onderwijs en ik heb werk voor 5 dagen.
Als ze evenveel werkt als mij dan verdient ze evenveel.
Maar ze wil dat niet en krijgt nu veel toeslagen. We schrijven elk 1 kind bij ons in.

Volgens de berekening moet ik haar 300 euro per maand gaan betalen? Ik vind dit absurd want als ze haar werk capaciteit zou benutten verdiend ze evenveel.

Wat kan ik hier tegen doen?


V@@s

V@@s

29-08-2019 om 18:50

tja

Dat is het gevolg van keuzes die jullie tijdens je huwelijk gemaakt hebben.

Nou

'We schrijven elk 1 kind bij ons in.'

Dat zegt nog niets over waar de kinderen daadwerkelijk wonen en wie de meeste tijd met ze doorbrengt (en de meeste rekeningen betaalt).

Gaat het om KA of PA?

Bart

Bart

29-08-2019 om 19:03

Kinder alimentatie

Kinderalimentatie gaat het om. We gaan voor co ouderschap dus de kinderen evenveel tijd bij de een als de ander.

Bart

Bart

29-08-2019 om 19:04

Kinder alimentatie

De kosten voor de kinderen worden gedeeld en ze slapen bij beide ouders.

Gemeenschappelijke kindrekening?

Kun je daar de KA niet op zetten? Anders is het toch PA en zou ik het zo ook laten opschrijven. PA heeft een beperkte duur en komt voort uit een verschil in inkomsten, als gevolg van beslissingen die je tijdens de relatie hebt genomen. De afspraken worden gemaakt op het moment van de scheiding (en het zou mooi zijn als het daar ook bij bleef). De toekomst kan van alles brengen, maar dat kun je niet nu al gaan verrekenen in de PA.

Tsjor

Bart

Bart

29-08-2019 om 19:20

Kinder alimentatie

Dank voor je reactie maar ze kan met de ka doen wat ze wil... Omdat ze bewust niet meer dan 3 dagen wil werken want ze krijgt veel toeslagen moet ik haar geld geven want ik wil wel werken om 't beter te hebben. Totaal unfair. Ik hou straks heel weinig over en ik werk vol op terwijl ze 2 dagen in de week vrij is.. Belachelijk

Bertje123

Bertje123

29-08-2019 om 19:23

Ik begrijp dat er bij de berekening wordt gekeken naar het verleden maar ik wil ook liever meer bij de kinderen zijn dan zou ik ook 3.5 dag kunnen gaan werken.

juf Ank

juf Ank

29-08-2019 om 19:35

Bart

Hoezo totaal unfair?
Als je gaat scheiden dan weet je dat er financieel moeilijke tijden aan gaan komen. Dat hebben jullie toch besloten? Waarom zou alleen zij daarvoor moeten inleveren en ineens 5 dagen gaan werken? Jullie hebben gezamenlijke beslissingen genomen in het verleden en dat zul je moeten blijven doen omdat je nu eenmaal kinderen hebt.
Accepteer maar dat jij niet langer haar leven kan bepalen en dat ze zelf haar beslissingen neemt.
En bedenk ook goed: jij geeft haar geen geld. Je betaalt gewoon een evenredig deel van je inkomen voor je kinderen. En jouw kinderen hebben hun ouders momenteel heel hard nodig. Dus is het maar wat fijn dat zij niet allebei fulltime werken maar dat hun moeder wat extra tijd aan hen kan besteden nu ze dat zo hard nodig hebben.

Sas

Sas

29-08-2019 om 20:31

Wie heeft de berekening gemaakt van de KA?

Ik kan alleen uit eigen ervaring spreken maar bij mijn scheiding werd er rekening gehouden met inkomsten uit kinderbijslag (is bij jullie neutraal omdat bij beiden een kind wordt bijgeschreven) en met inkomsten uit kindgebonden budget. Ook dat budget krijg je alleen voor kinderen die bij je zijn ingeschreven.

Maar er wordt ook rekening gehouden met woonlasten en zo? Daar zijn ook normen voor.

Ik vind 300 euro per maand KA erg veel voor twee kinderen die voor de helft bij jou wonen. Of zit daar een kindrekening bij, waarvan jullie samen de kindkosten betalen die onafhankelijk zijn van woonplek (kleding, opvang, school, sport, fiets, etc)

Bij co-ouderschap KA betalen aan ex-partner kan, maar dat is bij een situatie waar de ex-partner echt te weinig verdient om de kinderen te onderhouden en te wonen. Of om de algemene kindkosten te betalen.

Eigenlijk is je vraag te algemeen om goed op te kunnen reageren.
Wie heeft dat bedrag van 300 euro berekend en heb je daar een goede toelichting bij?

Ik ook

Ik ook

29-08-2019 om 21:44

Meer werken

Als jij fulltime kan werken bij een co ouderschap dan kan zij dat ook. Zeker in de week dat de kinderen er niet zijn. Je bent beide ook financieel verantwoordelijk voor de kinderen. Ik zou niet akkoord gaan met alimentatie. Je kan eventueel wel meer kosten op je nemen. Ik denk dat je je geld prima zelf aan de kinderen kan besteden!

Paperclip

Paperclip

29-08-2019 om 21:45

Juf Ank - unfair

Ik snap Bart wel. Zijn vrouw wil scheiden, en hij mag betalen. Dat voelt erg onrechtvaardig, dat begrijp ik.
Bart, je vrouw is al gaan 3 dagen gaan werken, én jullie gaan samen voor de kinderen zorgen. Dat is allebei positief. Het geld dat je betaalt is voor de kinderen, niet voor je vrouw. Zodat je kinderen de levensstandaard die ze gewend zijn min of meer kunnen behouden. En voor je kinderen is het fijn als ze niet 5 dagen naar de NSO hoeven. Probeer er zo tegenaan te kijken, dat scheelt.
Hoe is die €300 bepaald? Klopt die berekening?

Ik ook

Ik ook

29-08-2019 om 21:45

Antwoord op je vraag

Wat je kan doen is niet akkoord gaan.

Jan

Jan

29-08-2019 om 21:53

En dan ik ook

Wat zou er volgens jou dan gebeuren?

Sas

Sas

29-08-2019 om 22:11

Juf Ank

Deze moeder werkt drie dagen per week. De kinderen zijn om de week bij vader en moeder. Hoezo komt het dan ten goede aan de kinderen dat moeder drie dagen werkt. Dat geldt alleen voor de week dat de kinderen bij haar zijn.

Ze kunnen ook proberen afspraken te maken dat ze allebei 4 dagen werken, maar dan de ene week 5 dagen en de andere week 3. En dat om beurten. Dan hebben de kinderen elke week profijt van een ouder die parttime werkt en verdienen ze allebei evenveel.

Ik ook

Ik ook

29-08-2019 om 22:17

Redelijke afspraken

Ik hoop dat er redelijke afspraken gemaakt kunnen worden. Allebei 4 dagen werken is ook een optie. Geen alimentatie betalen, maar meer kosten op je nemen is ook een optie. Ik ben van mening dat je bij een co ouderschap meer deelt dan alleen de tijd met de kinderen. In het plaatje dat geschetst wordt heeft moeder veel meer tijd met de kinderen, Bij vader de hele week opvang en bij moeder niet. Dan is het co ouderschap bij de start al niet gelijkwaardig. Dat is naar mijn mening ook zo als een van de ouders de financiën beheert. Een voorwaarde voor een hoop goede

Ik ook

Ik ook

29-08-2019 om 22:18

Sas

Helemaal eens. Onze reacties hebben elkaar gekruist!

Titel

'Dank voor je reactie maar ze kan met de ka doen wat ze wil... ' Het is al een drempel als je het op een aparte kindrekening zet en dan met haar overlegt wat zij op die kindrekening gaat zetten en welke kosten daarvan betaald zullen worden.
En toch even opletten, mocht het eigenlijk partneralimentatie zijn, dan zou ik het zo ook noemen en in de papieren laten zetten.
Of zijn de papieren al getekend?

Tsjor

Bart

Bart

29-08-2019 om 23:08

Allen

Allemaal bedankt voor jullie reacties.
Ik wil graag voor mijn kinderen zorgen ook al moet ik weet ik wat betalen alleen 't moet wel eerlijk gaan. Als de kids bij mij zijn heeft ze doordeweeks 2 vrije dagen... Ik voel me gewoon uitgebuit op deze manier. Verschil in levens standaard is er enkel omdat ze 3 dagen werkt.
Er is nog niets getekend haar advocaat had deze berekening gemaakt.
Ik ga even goed nadenken en ik hoop dat er goede afspraken worden gemaakt.

Flavia

Flavia

29-08-2019 om 23:16

en jouw advocaat?

wat voor berekening heeft jouw advocaat gemaakt?

En je hoopt dat er goede afspraken worden gemaakt.
Die afspraken maken jullie zelf, advocaat kan advies geven maar jullie sturen aan, ze beslissen niet.

Bart

Bart

29-08-2019 om 23:34

..

Mijn advocaat zei dat de berekening klopte meer niet. Ik heb al aangegeven dat ik het goed wil nakijken het is erg veel namelijk vind ik voor co ouderschap. Als ik de Kids heb dan kan familie oppassen en ik probeer elke woensdag middag vrij te regelen.

Bart

Bart

29-08-2019 om 23:35

Mijn vrouw zegt te willen waar ze recht opheeft. Hopelijk draait ze nog bij.

Sjaan

Sjaan

30-08-2019 om 01:40

Bart

Wat vind je van het idee van kindrekening ?

Bij ons heeft het goed gewerkt; 50/50 verdeling qua verblijf. Lijst gemaakt van kosten die voor beide ouders zijn zoals schoolbijdrage, hobbies en sport. Daar per jaar een voorspelling van gemaakt wat er nodig is, kinderbijslag afgehaald, overgebleven bedrag door twee gedeeld en door twaalf et voila, de maandelijkse bijdrage per ouder. Beiden inzicht in de kindrekening, niet begrote bedragen in overleg en waar nodig 50/50 extra inleggen.

Alleenstaande ouder kortingen etc werden niet op kindrekening gestort, kinderbijslag dus wel. Schommelingen in inkomen zijn nooit verrekend: de afspraak is altijd 50/50 gebleven om gezeik te voorkomen. Of iemand besloot minder of meer te gaan werken, ontslag nam of zich rijk trouwde, weer ging scheiden, het bleef 50/50, lekker rustig.

Tuurlijk waren er irritaties maar dat komt ook vaak voor als je nog bij elkaar bent 😎

Sjaan

Sjaan

30-08-2019 om 01:41

Ik vind jouw situatie ook bere-oneerlijk trouwens. Kan verder alleen niet zo goed bedenken wat je kan doen. Het systeem voorziet gewoon er niet in dat het altijd eerlijk werkt, helaas

Phryne Fisher

Phryne Fisher

30-08-2019 om 07:11

Dit is hoe het werkt

Ik zie er weinig geks aan. Alimentatie bij co-ouderschap is niet ongebruikelijk bij inkomensverschil. Het lijkt me dan wel logisch dat de alimentatiegerechtigde alle niet-plaatsgebonden kosten betaalt, waaronder de kinderopvang.
Wij deden dat ook zo. Ik kreeg alimentatie, plus al het andere gratis geld, maar betaalde wel alle kosten met uitzondering van leefkosten bij vader. Verschil is dat ik wel meer werkte, en zorgde, maar je kunt je ex niet dwingen om meer te werken. Minder werken om onder de alimentatieverplichting uit te komen kan dan weer niet.

Paddington

Paddington

30-08-2019 om 07:19

Probeer aan te sturen op een jus-vergelijking

op die manier wordt er gekeken naar wat jullie beide onder de streep overhouden.

Voor mij klinkt het ook als heel veel geld voor 2 kinderen waarbij ze evenveel bij beide ouders verblijven. Het lijkt erop dat er toch gerekend is met de hoofdverblijfplaats bij moeder en dat lijkt mij niet de bedoeling. Dat er bij jou een kind is ingeschreven en bij moeder de andere lijkt mij dat het ook zo is dat 1 kind bij jou de hoofdverblijfplaats heeft. Op die manier ben jij verantwoordelijk voor de verblijfsoverstijgendekosten voor dat kind.

Ik ben het trouwens volledig met je eens, waarom wordt er bij PA wel uitgegaan van een ontvangende partner die voltijd kan werken en bij KA niet? Wat geeft moeder het recht om haar handje op te houden bij jou terwijl zij prima is staat is om 5 dagen in de week te werken?

Helaas zou je hiermee alleeen misschien iets kunnen doen op het moment dat jullie bij een rechter zijn, maar ik neem aan dat je dat wil voorkomen. Je zou dan namelijk kunnen (laten) pleiten voor wat je hierboven ook aangeeft. Natuurlijk is het dan beter om aan te geven dat jij dan 4 dagen kunt werken zodat je meer tijd hebt voor de kinderen.

Ik weet niet of je handig bent met het doen van berekeningen, maar op internet is het Rapport Alimentatienormen te vinden. Daarin wordt de berekening uitgelegd en met de bijlagen kun je zelf de berekening ook maken. Dan kun je goed zien welke uitgangspunten zijn genomen.

Volgens mij krijg jij trouwens ook best wat toeslagen: combinatietoeslag en alleenstaande oudertoeslag b.v.

Een kindrekening is natuurlijk ook een heel goed idee. Op die manier kunnen jullie samen kijken naar de kosten die daarvan worden betaald. Hier zou in principe 30% van de behoefte op moeten komen. Dus als de behoefte van de kinderen samen € 1.000,- zou zijn, dan zou er in jullie geval € 350,- ruimte voor de kinderen moeten zijn bij jou en datzelfde bedrag ruimte bij moeder. € 300,- komt dan op de kindrekening en daarvan zouden dingen moeten worden betaald als: een fiets, schoolgeld, sparen voor studie en sportclubjes. Daar beslissen jullie dan samen over en moeten dus afspraken over worden gemaakt.

Dees

Dees

30-08-2019 om 08:26

Nogal een verschil

Ik vind het nogal wat geld voor 1 kind voor een maand (dat is het feitelijk) voor 2 dagen verschil in inkomen. Tenzij de afspraak is dat zaken als kleding en schoolspullen door je ex betaald worden.

Sjaan

Sjaan

30-08-2019 om 09:06

Vraag voor Paddington

Hey Paddington, wij hebben destijds de kindrekening zelf in elkaar gezet en lees jouw 30% maar ik snap m niet. Ben nu wel nieuwsgierig eigenlijk: wat is dan behoefte? En ruimte? Sorry het zijn vast standaard begrippen maar ik weet even niet concreet wat je ermee bedoelt?
Mijn gok zou zijn dat behoefte alle kosten zijn, ook die in het gezin gemaakt worden en dat andere bedrag dan de kosten die de ouders delen. Maar dan snap ik die 30% regel niet want daar maak je toch keuzes in? Zo hadden wij de gezamenlijke kosten beperkter dan mijn zusje; zij kochten kleren gezamenlijk en dat lag dan verspreid over twee huizen. Dat kon bij ons (om redenen) niet waardoor elke ouder apart kleren kocht en er ‘wisselsetjes’ waren. Maar als ik jou 30% regel goed begrijp dan heeft dat impact toch ? Ik vond onze benadering altijd wel fijn praktisch (los van het kleding gedoe), gewoon een transparant huishoudboekje

Paddington

Paddington

30-08-2019 om 09:30

@Sjaan

De behoefte van kinderen zijn vastgesteld door dezelfde mensen die het rapport maken. Die zijn beschikbaar in een tabel en is afhankelijk van het gezinsinkomen tijdens het huwelijk.

Het bedrag van die behoefte wordt gevuld door beide ouders. Eigenlijk op dezelfde manier als toen het gezin nog intact was. Alleen bij een scheiding moet het bedrag van de behoefte van de kinderen verdeeld worden over 2 huishoudens.

De verdeling over 2 huishoudens zijn richtlijnen voor. Daarbij wordt er rekening gehouden met de verdeling van zorg en de hoofdverblijfplaats. Indien de verdeling van zorg 50/50 is zou de verdeling van het bedrag voor de behoefte ook 50/50 kunnen zijn. Alleen dat zijn er kosten waar ouders beide aan moeten bijdragen: de verblijfsoverstijgende kosten.

Dat samen bijdragen voor de verblijfsoverstijgende kosten kan problemen opleveren. Daarom zijn er richtlijnen opgesteld. Er wordt uitgegaan van procentuele verdeling van de behoefte. Bij een 50/50 zorgverdeling is dat 35%-35%-30%. Waarbij 35% voor verblijfskosten bij ouder 1, 35% verblijfskosten bij ouder 2 en 30% verblijfsoverstijgende kosten.

Kinderalimentatie is het bedrag dat moet worden betaald om deze verdeling in bedrag in de praktijk uit te voeren.

Natuurlijk zijn die allemaal richtlijnen die op papier gezet zijn voor de momenten dat er onenigheid is tussen de ouders. Kunnen ouders dit onderling regelen op een voor hun beide goede manier dan is dat prima.

Kleding hoort volgens de meeste mensen die professioneel bezig zijn met alimentatie bij de verblijfsoverstijgende kosten, in de 30% dus. Als ouders daar andere afspraken over maken met elkaar dan is dat geen probleem.

Tijgeroog

Tijgeroog

30-08-2019 om 09:32

Andere tijdsverdeling?

Kun je de tijd dat de kinderen bij jullie zijn niet anders verdelen? Zodat ze de helft van de schoolweek bij jou zijn en de andere helft bij hun moeder. Dat kan dan op de dagen dat hun moeder niet werkt. Dan hebben de kinderen er meer voordeel bij, scheelt in de opvangkosten, en jij hebt ook vaste avonden alleen, waarop je bijvoorbeeld kunt gaan sporten.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

30-08-2019 om 09:36

Dat klopt toch niet?

Ik was aan boodschappen per persoon 150 euro kwijt. GWL reken ik niet want je doet voor jezelf ook de verwarming aan. De kinderopvang kostte voor 1 kind 200 euro per maand eigen bijdrage, en dan heeft ze nog geen kleren, nieuwe fiets, bril, laptop, schoolspullen, etc. Verblijfsoverstijgende kosten zijn echt veel hoger dan eten en drinken, zeker voor jonge kinderen.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.