Echtscheiding en erna Echtscheiding en erna

Echtscheiding en erna

Tips mediator

Dag! Vrij onverwacht heeft mijn man te kennen gegeven dat hij niet verder wil na 21 jaar samen. Hij is al drie maanden uit huis, wilde een time-out en twee weken geleden heeft hij uitgesproken dat hij wil scheiden.
Ik wil snel een start maken met een mediator omdat ik nu onvoldoende overzicht heb over onze financiën en de mogelijkheden die we hebben.
De kinderen willen ook graag meer duidelijkheid. Nu woont mijn soon to be ex op kamers, waardoor de kinderen niet naar hem kunnen gaan. Verre van ideaal.

Ik heb in mijn omgeving gevraagd naar goede ervaringen met een mediator.
Ik krijg echter alleen maar te horen dat het geen goede ervaringen waren. Slecht advies, te weinig informatie of ze kwamen er samen niet uit.
Ik bevind me al in een rollercoaster en ik ben bang dat het naar gaat worden.
Hopelijk is dat niet het geval.
Maar een goede mediator zou fijn zijn, een die ons stap voor stap door het proces leidt en die goed verstand heeft van financiën.

Wie van jullie heeft goede ervaringen in de regio Noord-Holland? Alkmaar, Haarlem, Amsterdam is ook prima.

Hartelijk dank!

Flavia

Flavia

08-09-2019 om 19:02

Advocaat mediator

Ik kan je geen naam geven, maar wel de tip te zoeken naar een advocaat mediator die jullie gezamenlijke scheidingsverzoek ook bij de rechtbank kan indienen.

Wij hebben daar goede ervaringen mee, ook een aantal jaar na de scheiding toen we de omgangsregeling die we aangepast hadden nog in het dossier wilden laten opnemen.

Overzicht

https://www.belastingtips.nl/kennisbank/modellen/overeenkomsten/modelovereenkomsten_prive/voorbeeld_echtscheidingsconvenant_met_ouderschapsplan/

Het lijkt me handig dat je eerst eens zelf een convenant invult. Dan weet je wat je (nog) niet weet.
Ook kun je dat aan je aanstaande ex geven om in te vullen. Dan weet je waar de verschillen zijn.

En dan zou ik er over nadenken of mediation zin heeft of dat je liever een eigen advocaat inschakelt omdat het mogelijk toch een gang naar de rechter wordt vanwege onoverbrugbare verschillen.

En misschien zijn jullie het wel snel eens, dan zoek je een goedkope manier om te scheiden zonder veel advocatengedoe.

En dan nog kies je liever een advocaat die met jou meedenkt over jou belang maar ook het gezamenlijk belang en niet iemand die jou wel eens eventjes gaat helpen om er het beste uit te slepen op kosten van de ander.

Maar informeer jezelf liever eerst. Dat informatietekort gaat je anders sowieso opbreken.

Pennestreek

Pennestreek

08-09-2019 om 19:21

Eerst zelf invullen inderdaad

Dan weet je wat je kunt verwachten, waar je over na moet denken en wat je nog moet regelen. Dan bespreken met je man, zodat je weet waar jullie anders tegenaan kijken. Als je elkaar allebei nog wat gunt, en er samen redelijk uit moet kunnen komen, kun je inderdaad een mediator inschakelen. Wij hadden er eentje van 2Divorce, in Den Haag. Waren wij zeer tevreden over, wist genoeg van de zakelijke kant (eigen zaak) en hield de belangen van beide partners en vooral de kinderen goed in het oog.

Denk alvast na over zaken als het huis, zoek alvast uit of je daar wilt en kunt blijven wonen, of dat je liever echt opnieuw begint. Hoe oud zijn de kinderen, moet je daar nog een omgangsregeling voor afspreken? Zijn er huisdieren? Moet je meer gaan werken of red je het op jouw salaris?

Heel veel sterkte, het is niet niks als je leven zo ineens ondersteboven wordt gehaald.

1234

1234

08-09-2019 om 19:55

Utrecht

Ik heb goede ervaringen met een mediator/advocaat uit Utrecht.
Marian van Rijn van www.rijnadvocatuur.nl
Qua mediation is ze goed en het is fijn dat ze meteen ook advocaat is, dus ook juridisch alles goed weet.

En inderdaad een tip om alles te bespoedigen, lees je alvast goed in, bekijk ook convenanten e.d.
Ik was in het begin nogal ondersteboven van de hele situatie, dus de eerste 2 gesprekken hebben niet echt concreet iets kunnen afspreken, omdat we beiden (ex en ik) het allemaal niet zo goed wisten (en je betaalt per gesprek, dus het is wel handig om een beetje door te pakken)

Wanneer mediation niet aangeraden wordt

http://www.advocaten.nl/8tekenen-om-niet-te-kiezen-voor-een-scheidingsmediator/

"U hebt haast

Bemiddeling is niet de snelste manier om te scheiden. Kennismaken met de mediator, de regels vastleggen, het afstemmen van agenda`s, een plan van aanpak maken, onderhandelingen over diverse onderwerpen, ruggespraak met kennissen, juridisch adviseurs of een advocaat, vereist regelmatig overleg met uw partner en de mediator, zonder hindernissen, ruzies en conflicten. Een en ander kan vele maanden, zo niet een jaar of meer in beslag nemen."

"U bent niet in staat om voor uzelf op te komen.

Over het algemeen is er geen reden om genoegen te nemen met minder dan waarop u volgens de wet recht hebt. Toch gebeurt het heel vaak dat een partner in de mediation genoegen neemt met veel minder of bijna niets, om dat hij of zij niet voor zichzelf weet op te komen.De mediator is daarbij wel een modererende factor, maar die vanwege zijn rol kan als mediator niet direct voor uw belangen opkomen. De mediator zit er immers niet voor u, maar voor beide partners."

En dan nog 6 andere redenen.

Niet mijn ervaring

Ik vond het juist heel snel gaan bij de advocaat-mediator. Juist als er twee advocaten zijn gaat het heel lang duren.
Ik heb het indertijd gevraagd aan het juridisch loket. Er is een organisatie van advocaat-mediators, de VFAS. Ik heb er heel goede ervaringen mee.
Mijn advies: probeer nu ook de stappen gemeenschappelijk te zetten, dus ook de vraag welke stappen je gaat zetten in het proces, dus ook het zoeken naar een advocaat (mediator). Een advocaat heb je toch nodig.
Sterkte in deze turbulente tijd. Goed dat je het oppakt, maar ga niet te snel en neem ook even een adempauze als het nodig is.

Tsjor

Nieuwestart

Nieuwestart

08-09-2019 om 22:42 Topicstarter

Duur traject

Dank mensen. Ik heb me al wel wat ingelezen.
Ik wil niet het maximale eruit slepen, dat ligt niet in mijn aard. Wel wil ik gewoon wat rechtmatig klopt. Ik ga ervan uit dat een mediator beide partijen behartigt, alsmede het belang van de kinderen. Wij hebben drie kinderen, allen 12+.
Wel ligt de situatie wat ingewikkeld en moeten er dingen getaxeerd worden.
Het is prettig als iemand deze stappen benoemt, en het proces bewaakt.
Ik ben bang dat het anders heel lang gaat duren.
Ik ga jullie linkjes lezen, dank!

Vraag aan diegenen die een traject mediation hebben doorlopen:
Hoe lang duurde jullie procedure?

Nieuwestart

Nieuwestart

08-09-2019 om 22:45 Topicstarter

huis

Dank je wel Tsjor! Die naam was ik ook al tegen gekomen.
Wat goed dat je positieve ervaringen hebt gehad.
Omdat mijn man het nu druk heeft, heb ik gezegd dat ik op zoek ga naar een mediator. Er een uitkiezen doen we dan samen (individueel samen).
Bij het convenant gaan ze uit van de WOZ waarde.
Heeft iemand zijn huis laten taxeren of zijn jullie uitgegaan van de WOZ waarde?

Flavia

Flavia

08-09-2019 om 22:48

van begin tot eind

aanzegging dat mijn ex wilde scheiden midden augustus, inschrijving bij gemeente midden december. Het eerste bezoek aan de mediator was begin september en de laatste begin november dacht ik. We waren het heel snel eens, geen taxaties nodig. We kregen wel veel huiswerk mee en de afspraken zijn er 4 geweest denk ik zaten snel op elkaar.

Ik kan me nog goed herinneren dat de mediator mij hartelijk uitlachte (positief) toen ik op de vraag: 'ok, dus de weekenden om en om, en vakanties?" droog antwoorde 'nou niet, denk dat ze nog lang niet naar school gaat dus dit is wel prima zo' (dochter was 11 maanden) Waarop ze zei: 'je weet zelf ook wel dat dat niet reeel is, dus nu een echt voorstel.'
Humor haalt zo de angel uit moeilijke gesprekken wat mij betreft.

Nieuwestart

Nieuwestart

09-09-2019 om 07:28 Topicstarter

snel zeg

Flavia, wat snel zeg! Mijn hart breekt als ik lees hoe jong je dochter was, hoe pijnlijk en verdrietig moet dat voor je zijn gewees....

Zoals jij het omschrijft, zo zou ik het willen. Een sturende, rustige mediator die wel vaart houdt.

Mijn kinderen willen met name dat het nu snel gaat, omdat ze de toestand van niet weten waar te wonen heel onzeker vinden. Ook omdat drie maanden lang de toestand onzeker was en ze veel hoop hielden (zij niet alleen).

Flavia

Flavia

09-09-2019 om 09:04

beter juist

ik denk dat het voor mijn kind heel wat minder traumatisch is als voor die van jullie.
Zij weet echt niet beter. Ik kwam er ook pas achter hoe een standaard gezin echt werkte toen ik een relatie kreeg met de vader van dochter. Mijn zus was ernstig gehandicapt en al vanaf haar 4 in een instelling, daarvoor op een medisch dagverblijf.

Voor een kind is dat dan het 'normaal'.
Ze had ook 2 vriendinnen later op de lagere school waar ook iets mee was. Dus wij zeiden altijd, ja maar B heeft dit en D heeft dat, dus iedereen heeft wel wat. Meer woorden maakten we er niet aan vuil en zelf ziet ze vooral heel veel voordelen, nog steeds.

Pijnlijk, verdrietig, zeker vooral omdat ik letterlijk ingeruild ben voor een jonger exemplaar maar de hulp van mijn toenmalige manager die gelijk een afspraak heeft gemaakt bij bedrijfsmaatschappelijkwerk en mij van mijn verantwoordelijkheden onthief. (ik mocht wel op het werk zijn en doen wat ik kon maar de druk was er af) heeft het hele proces en het na-huwelijk veel goed gedaan. Ik heb een goed contact met mijn ex, zijn vrouw, zijn (schoon)familie. Afgelopen weekend weer samen 2 dagen op de tribune gezeten bij onze dochter.

Taxeren

"Bij het convenant gaan ze uit van de WOZ waarde.
Heeft iemand zijn huis laten taxeren of zijn jullie uitgegaan van de WOZ waarde?"
de WOZ waarde is de waarde van januari 2018.
Gezien de prijsstijgingen op dit moment zou dat tot wel 10% lager kunnen zijn dan de taxatiewaarde nu.
Taxeren kan heel snel. Gewoon een makelaar/taxateur bellen.

Gaan jullie verkopen of blijft 1 van de 2 in dat huis?

Nieuwestart

Nieuwestart

09-09-2019 om 09:26 Topicstarter

divers

Flavia, mooi om te lezen dat het nu zo goed gaat.
Hier is het ook heel pijnlijk. En mijn pubers hebben er veel last van.
Daarom is er me er veel aan gelegen, ondanks mijn ontreddering en verdriet, dit alles goed te regelen. Contact is voor mij nu nog te moeilijk, maar ik hoop dat dat beter wordt.

M Lavell: ik wil onderzoeken of ik er kan blijven wonen. Dat zou voor de kinderen nog het prettigst zijn. Ik weet alleen helemaal niet of dat kan, daarom wil ik onze financiele situatie helder krijgen.

Onderbouwde schatting

voor 17,50 kun je een woningrapport opvragen bij het Kadaster. https://www.kadaster.nl/situaties/woning/waarde-woning
Dit plus de koopsominformatie van je postcodegebied (kost 2,60€) geeft je een goede indicatie van de actuele waarde van de woning.

zie https://www.kadaster.nl/situaties/woning/waarde-woning

kleine tip

Mijn ervaring is dat niet alle mediators verstand hebben van pensioenen. Nu vast een tip, let bij scheiding niet alleen op de verdeling van het ouderdomspensioen maar ook het nabestaandenpensioen.

Pensioenen inderdaad

Zelf ben ik twee keer gescheiden en heb bij de advocaat ingebracht dat er geen sprake was van het verdelen van het pensioen. Ieder hield het eigen pensioen.

In de uiteindelijke tekst, heb ik voor indiening notabene zelf nog gelezen, of het nou daarna eruit gehaald is?

In elk geval is het in beide gevallen niet gelukt om daar iets over in het convenant te krijgen dat naar de rechter ging.

Je moet zo opletten!

De eerste keer heb ik, op advies van de advocaat, een los convenant gemaakt waarin de scheiding van pensioenen door beiden dan ondertekend zou moeten worden.
Na toezegging is dit door mijn eerste partner nooit geretourneerd, ondanks aandringen.

De tweede keer heb ik me er maar bij neergelegd. Wat een stom gedoe! Waar heb je die advocaat nou voor?

Let zelf heel goed op of in het uiteindelijke document geen zaken missen die je er beslist in wilt hebben. Zelf opletten dus.

Ik wens je heel veel sterkte.

Nieuwestart

Nieuwestart

09-09-2019 om 10:24 Topicstarter

tips

Dank voor de tips vwb het pensioen. Dat neem ik zeker mee.
Ik zag wel dat het in het convenant staat. Zelf heb ik heel weinig pensioen opgebouwd, mijn partner wel.
Hm, het voelt toch raar om aanspraak ergens op te maken.
Ik vind het naast emotioneel ook ongemakkelijk en lastig.
Daarom is het goed dat ik me laat bijstaan.

Pennestreek

Pennestreek

09-09-2019 om 10:24

TE snel is ook niet goed

Dat zei onze mediator. Wij hebben er geloof ik 6 gesprekken voor nodig gehad. Je hebt tussen de bijeenkomsten door tijd nodig om de consequenties goed te overdenken, en om dingen uit te zoeken en papieren te regelen. En ook om je emoties een beetje te verwerken. Onderschat dat niet. Wij hebben er alles bij elkaar 4 maanden over gedaan, voordat de stukken klaar waren om te tekenen.

Bij 2Divorce heb je alle disciplines onder 1 dak, en je kunt van alle kennis gebruikmaken. Hoeft niet, maar dat kan. Wij hadden een totaalbedrag afgesproken, voor een maximum aantal zittingen. Die hadden we niet nodig, wij waren er snel uit.

Ons huis is getaxeerd door een bevriende makelaar. Maar de methode van M Lavell kan ook prima. Waar het om gaat is dat het een beetje marktconforme prijs is, en dat je er allebei mee akkoord gaat. Ik had familie om me te helpen met het bedenken van de verblijfsregeling (en het forum! onuitputtelijke bron van inspiratie!) en een bevriende advocaat om de juridische zaken mee te bespreken. Dat is heel fijn, zo'n team, want je weet zelf echt niet alles en je kunt niet alles overzien.

Zorg vooral goed voor jezelf. Net als in het vliegtuig, zorg eerst voor jezelf anders kun je niet voor je kinderen zorgen. Eet goed, beweeg veel (liefst buiten) en slaap goed! Ik was 15 kilo afgevallen en ik sliep nauwelijks meer, dan is het heel moeilijk om overeind te blijven. Dus als het allemaal niet lukt, ga naar de huisarts en vraag om hulp. Is helemaal niet gek, een (plotselinge) scheiding is een van de heftigste gebeurtenissen in een mensenleven, dus wees lief voor jezelf. Als je dat niet (goed) lukt, doe dan maar net of het om je beste vriendin gaat die gaat scheiden en bedenk wat je haar voor advies zou geven. En volg dat dan zelf op .

Ik vind je heel sterk, zorg dat je dat vast kunt houden. Rouwen kan later. Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan...

"ik neem aan"

"Ik ga ervan uit dat een mediator beide partijen behartigt, alsmede het belang van de kinderen. Wij hebben drie kinderen, allen 12+."

Ik zou er niet zonder meer vanuit gaan dat de mediator per se de belangen van beide partijen behartigt. Wat de mediator volgens mij doet, is proberen een regeling te treffen waar beide partijen zich in kunnen vinden. Ik weet niet in hoeverre een mediator het ook als zijn/haar taak ziet om eerst beide partijen uitgebreid voor te lichten over alles waar die partij aanspraak op kan maken, om dan vervolgens aan de regeling toe te komen. Bespreek dat.

Als je kiest voor een mediator, zou ik inderdaad ook altijd kiezen voor een mediator die ook advocaat is. Zo weet je zeker dat de juridische aspecten goed worden geregeld (en alle advocaten hebben een verplichte beroepsaansprakelijkheidsverzekering, dus als er toch een plank wordt misgeslagen heb je nog iets om op terug te vallen). Bovendien moet je toch een advocaat inschakelen om het echtscheidingsverzoek bij de rechtbank in te dienen, dus als je mediator ook de advocaat is, kan hij/zij dat mooi doen.

Je kan trouwens ook een advocaat die geen officiële mediator is, als gezamenlijk advocaat in de arm nemen.

Dit werkt prachtig als jullie het eens worden en blijven. Het nadeel van de gezamenlijke advocaat (of mediator) is, dat als partijen het toch niet eens worden, die persoon zich moet terugtrekken.

Een route die ook nogal eens gekozen wordt, is dat éen van partijen een advocaat in de arm neemt, en dat de andere kant kan meeliften zolang hij/zij (meestal hij trouwens) dat wil. Er wordt dan dus ook geprobeerd alles zoveel mogelijk in onderling overleg te regelen. Alleen: als op een gegeven moment zou blijken dat men het toch niet eens wordt, dan hoeft die advocaat zich niet terug te trekken (want dat was een partij-advocaat), maar moet de meeliftende partner alsnog een eigen advocaat aanzoeken.

Kijk ook eens op de site van de specialistenclub voor echtscheidingsadvocaten en mediators, de vfas : https://www.verenigingfas.nl/

Groeten,

Temet

nog wat

Je schrijft: "Ik wil snel een start maken met een mediator omdat ik nu onvoldoende overzicht heb over onze financiën en de mogelijkheden die we hebben."

Ik denk dat je in dat geval toch ook eerst even zoveel mogelijk financiële informatie op een rijtje moet zien te krijgen.
Wat is er aan vermogen (huis, banksaldi, ander vermogen, pensioenpotjes etc, schulden), wat is er aan inkomen? Zoiets als die taxatie van het huis dat moet natuurlijk ook gebeuren, maar breng eerst in kaart wat er allemaal is.

Als de administratie van je bijna-ex nog in je huis is, is het zinvol om kopieën te maken van loonstroken en de laatste jaaropgave. En uiteraard moet je die informatie van jezelf ook bij de hand hebben.

Groeten,

Temet

Nieuwestart

Nieuwestart

09-09-2019 om 10:50 Topicstarter

m Lavall

Goede tip, dank je wel!

Nieuwestart

Nieuwestart

09-09-2019 om 11:26 Topicstarter

fijn

Ik had de laatste reacties niet gelezen. Dank jullie voor jullie reacties.
Het is heel fijn om mensen te hebben die meedenken.

Pennestreek: hoe gaat het nu met je? Heb je een manier gevonden om met de nieuwe situatie om te gaan. Herkenbaar overigens: ik ben ook afgevallen en slaap heel slecht. De afgelopen drie maanden waren een rollercoaster. Het is dag voor dag kijken wat er nodig is. Ik voel ook angst om de woon- en financiele situatie, naast het enorme verdriet van deze keuze die niet de mijne is.
Overigens ben ik wel een beetje bang dat iemand meeleest, voelt wat onveilig in die zin.

Temet: ik ga inderdaad mijn financiën overzichtelijk maken en hem vragen dit ook te doen zodat we al voorbereid naar de mediator gaan.

Pennestreek

Pennestreek

09-09-2019 om 11:51

Nieuwestart

Hier is het uiteindelijk niet zover gekomen, man bedacht zich op het moment dat de handtekeningen gezet moesten worden. Het gaat nu heel goed met ons, maar het was een heftige periode (er gingen ook nog 2 jaar van twijfel aan vooraf) en ik kan het me allemaal nog maar al te goed herinneren. Ik heb toen heel veel gehad aan steun en advies van de mensen op dit forum.

Leg de angst voor de toekomst naast je neer. Dat gaat je niet helpen, maar verlamt je. Weet dat je oneindig veel sterker bent dan je nu zelf denkt. Nee, het wordt nooit meer zoals het was, maar je past je aan en ook dat nieuwe leven went. Je weet nog niet hoe het allemaal gaat lopen, dus daarop vooruitlopen heeft geen zin. Voor elk probleem komt weer een oplossing. Echt. Wat mij heel erg heeft geholpen is om een soort toneelstukje te spelen. Dat hielp mij om de emoties te beteugelen. Vooral de sessies bij de mediator vond ik heel onwerkelijk. Zijn we dit echt aan het doen?? Omdat het voor mij, net als voor jou, onverwacht kwam lukte het me niet om het te accepteren. Mijn manier om dan toch te doen wat er moest gebeuren was dus dat toneelspelen. Misschien kun je er wat mee.

Neem het inderdaad per dag. En de ene dag is beter dan de andere. Bij mij ging het sterk met ups en downs, en ik raakte enorm in paniek van die downs. Tot ik doorkreeg dat die meestal 3 dagen duurden: dag een was moeilijk, dan voelde ik me afglijden; dag 2 was ik tot weinig of niks in staat; dag 3 was het weer voorbij en kon ik weer normaal functioneren. Toen ik dat eenmaal doorhad was de paniek die ik voelde weg. Dat scheelde, want door die paniek werd het allemaal alleen maar erger. Ik heb uiteindelijk ook antidepressiva (in een lichte dosis) nodig gehad om me staande te houden. In diezelfde periode ben ik namelijk ook nog 2 keer mijn baan kwijtgeraakt en liep onze zoon vast op school. Dat was een beetje teveel voor mij . Maar zoals gezegd, alles is uiteindelijk weer op zijn pootjes terecht gekomen. Dat vertrouwen had ik altijd wel, ook toen we midden in de scheiding zaten. Het komt weer goed, ook met jou en je kinderen. Je vindt je balans weer. Maar het duurt wel even. Als ik het goed onthouden heb duurt het 2 tot 3 jaar voor je dit alles een beetje verwerkt hebt. Dat klinkt nu als een oneindig lange tijd, maar het helpt als je jezelf de tijd gunt en niet te snel teveel van jezelf vraagt.

Een advies dat ik hier kreeg was om van alle financiële gegevens kopieën te maken en die beiden te ondertekenen, zodat helder is wat op de dag van de scheidingsmelding jullie situatie is. Dan kan je toekomstige ex niet allerlei rare fratsen uithalen. Omdat het zo plotseling is, denk ik dat er een ander in het spel is. Je wil niet dat zij straks lekker samen op de Seychellen zitten van jouw geld. En nog even over die pensioenen, jij zegt dat hij veel meer pensioen heeft opgebouwd maar dat je het lastig vindt om daar aanspraak op te maken. Maar je moet het anders zien: jullie hebben tot nu toe SAMEN pensioen opgebouwd. Op dat deel heb je gewoon recht. Tenminste, als jullie in gemeenschap van goederen zijn getrouwd.

Probeer het voor nu zo zakelijk mogelijk te benaderen. Parkeer je emoties, want die zitten je in de weg. Nog een uitgangspunt dat ik hier heb geleerd: na de scheiding moet je allebei een nieuw bestaan op kunnen bouwen. Daarvoor leg je de basis in de scheiding, hoe je dan alles verdeelt en de manier waarop je met elkaar omgaat bepaalt in grote mate hoe het na de scheiding verder gaat in jullie na-huwelijk. Je blijft samen ouders van jullie kinderen, voor hen moet je het zo goed mogelijk regelen. Ik vond het echt vre-se-lijk, maar om die reden ging ik akkoord met een 50-50 regeling. Hij wilde weg, dus diep van binnen vond ik dat hij dan maar moest gaan, gewoon weg, helemaal weg. Maar zo werkt het natuurlijk niet, de kinderen hebben ook hun vader nodig, dus 50-50. Ik ben zo blij dat het nooit zover is gekomen, maar ik weet dat hij een erg goede vader is, en ik was, gezien de vele voorbeelden van uitcheckende vaders hier en in mijn eigen omgeving, allang blij dat hij gewoon 50 % van de tijd voor ze wilde zorgen.

Sterkte maar weer meis. Het is ongelooflijk zwaar.

herkenning

Mocht iemand op ideeen komen kun je dit gewoon ontkennen. Oefen gewoon met: uh, o ja? Dat ben ik niet.

Het komt echt zo vaak voor.

Zelf heb ik in mijn directe omgeving ook iemand die, met oudere pubers/jong volwassenen, ineens in de steek gelaten is door haar man.
Huis moet verkocht. Man kan kinderen niet hebben, waar moet je heen? Ook al heb je een goed salaris, een woning is niet zomaar gevonden.

En ook daar is nog onduidelijk of het mogelijk is om in het koophuis te blijven. Onduidelijkheid over de financien.

Olivia

Olivia

09-09-2019 om 13:36

herkenning

Ik gooi er altijd, om herkenning tegen te gaan, er hier en daar wat info door heen die totaal niet bij mij hoort, maar die voor het verhaal wat ik vertel prima zou kunnen. Dus zoon word dochter, hond wordt kat, fiets wordt brommer o.i.d.

Fioon

Fioon

09-09-2019 om 17:10

Hier duurde het zes maanden

Twee 12plus kinderen hier. Uitgangspunt was direct al 50/50 zorgverdeling. Dus dat leverde geen discussie op. We hebben zo min mogelijk afspraken gemaakt over de verdeling van vakanties en feestdagen. Alleen dat het week op, week af zou zijn in de gewone weken.

Pensioenen hebben we bekeken op mijnpensioenoverzicht.nl . Daar kun je met digid inloggen. Je kunt kijken hoeveel er op dit moment is opgebouwd, in pensioen vanaf je pensioenleeftijd. Dat doe je door aan te klikken dat je vanaf nu werkeloos bent.
Je hebt recht op de helft van het pensioen, dat op moment van scheiding is opgebouwd. En hij op dat van jou. Aangenomen dat jullie geen specifieke huwelijkse voorwaarden hebben.
Ik heb dat toen uitgezocht voor allebei, daar was ex het mee eens. Ik had beide digid’s.
Hier kwamen de pensioenen ongeveer gelijk uit dus hebben we er wederzijds van afgezien om de helft te krijgen.

Waarde van het huis hebben we in eerste instantie zelf ingeschat o.b.v. de huizenprijzen in de buurt. Vervolgens ben ik naar de bank gegaan om te overleggen hoe het zou gaan als ik in het huis zou blijven. Dat hebben ze me voorgerekend. De normen hoeveel je mocht lenen waren wat minder streng in dit geval, maar dat betekende wel dat de woonlast behoorlijk hoog zou zijn. En de onderhoudskosten onvoorspelbaar (zeer oud huis). Ik heb besloten het niet te doen. Ex kon het sowieso niet betalen. En een nieuw begin is ook prettig.

Als je iets van KA afspreekt, dan gaat die bijdrage naar het kind zelf vanaf 18 jaar. Je kunt samen afspreken tot welke leeftijd dat doorgaat, zolang het kind een opleiding volgt.

Recht op KGB, zorgtoeslag, huurtoeslag, etc. kun je zelf uitzoeken.
Wat hier hielp, is dat ik de kosten voor de kinderen al bijhield (school, kleding, zakgeld, sport, etc) . Zo hadden we een goed beeld van die kosten. Je kunt die inschatting ook achteraf doen met een online administratie, er zijn er meerdere.

En zorg dat je een goed beeld hebt van het bruto en netto inkomen per partner. De meest recente belastingaangifte is daar heel geschikt voor. Daarnaast inderdaad het salarisoverzicht van vorig jaar en een recente loonstrook.

Wij hebben gebruik gemaakt van een mediator, gekoppeld aan een bureau dat ook de advocaat en rekenaars in dienst had. Dan heb je niet per se een mediator nodig die ook advocaat is, zolang er tenminste wel voldoende kennis is in het algemeen.

Probeer het gezamenlijke doel voor ogen te krijgen, bij jezelf en je partner. Gun elkaar iets, doe het voor de kinderen en jullie toekomstige verhouding (die blijft altijd). Maar houd ook je eigen belang in het oog, zodat alles een beetje in balans blijft. Dat is wat anders dan er zelf het maximale uithalen.

Nieuwestart

Nieuwestart

09-09-2019 om 20:24 Topicstarter

Fioon e.a.

Dank allemaal weer voor jullie tips, reacties.
Fioon, bij welk bureau zijn jullie geweest?
Ik vind het prettig en helpend om jullie verhaal te lezen.
Hoopvol, want het lijkt dat jullie er uiteindelijk 'goed' zijn uitgekomen.
Hier zijn echt nog onduidelijkheden ook over de zorgverdeling.

Annej: klinkt heel herkenbaar de situatie die je beschrijft. Toch gek om te denken dat dit zo vaak voorkomt.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.