Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
14-01-2025 om 19:30
Goedeavond,
Om een juiste verdeling te maken ook betreft ons koophuis hebben wij ook onze bankrekeningen en spaarrekeningen met saldo door moeten geven. Nu hebben wij een gezamenlijke rekening maar hebben wij beide ook onze eigen rekening ernaast met een spaarrekening. Omdat wij in gemeenschap van goederen getrouwd zijn blijkt dat we dit ook moeten delen. Terwijl wij eerder hebben aangegeven dat wij ons "eigen" spaargeld en ook ons pensioen niet willen delen. Is dit verplicht ookal geven wij beide aan dit niet te willen?
14-01-2025 om 22:57
Ja, volgens mij kan je afwijkende afspraken maken als jullie dat beide willen. Zowel voor wat betreft de verdeling van het (spaar)geld op de diverse rekeningen als met betrekking tot de verdeling van de overwaarde van de woning of bijvoorbeeld partneralimentatie. Als de een er recht op heeft, kan die er toch afstand van doen. Dus met elkaar kan je, denk ik, afspreken wat je wilt.
Wel moet je er rekening mee houden dat als je (spaar)geld anders dan 50-50 verdeelt zonder dat je daar eerder schriftelijke afspraken over gemaakt hebt (dat zou mogelijk kunnen helpen, weet ik niet zeker), de Belastingdienst er wel moeilijk over kan doen! De Belastingdienst kan het verschil in bedrag dat afwijkt van de 50-50 verdeling nl. zien als een schenking. En dan moet je er dus schenkingsbelasting over betalen. Althans, dat denk ik. Kijk maar op de site van de Belastingdienst of google maar.
Mochten jullie andere vermogensposten hebben waarvan de waarde niet helemaal vast staat, dan kan je daar wellicht wat mee doen en op die manier het verschil in spaargeld daarin verwerken. Zoiets heb ik wel eens van iemand gehoord.
Ik zou hopen dat een goede mediator dit soort dingen zou moeten weten. Maar misschien zijn mijn verwachtingen te hoog gespannen. Eventueel bel je even een belastingadviseur of fiscalist om dit te checken voordat jullie onhandige afspraken maken die veel belastinggeld kosten. Dat is ook weer jammer.
14-01-2025 om 23:02
Wat betreft pensioenen, ook daar kan je afwijken van de wettelijke regeling dat ieder de helft krijg van het ouderdomspensioen van de ander. Moet je allemaal wel goed in het convenant regelen en doorgeven aan de pensioenmaatschappijen.
Let er ook op dat je nadenkt of jullie dan alleen je eigen ouderdomspensioen willen houden, of dat jullie ook willen afzien van het bijzonder partnerpensioen van de ander waarop jullie recht hebben. Dat bijzonder partnerpensioen kan je ook in stand laten. Je kunt informatie inwinnen bij je pensioenmaatschappij, wat de mogelijkheden, voor- en nadelen zijn.
Denk er goed over na. Pensioenen kunnen over veel geld gaan, ook het ouderdomspensioen.