Onderzoeks-oproepen en enquêtes Onderzoeks-oproepen en enquêtes

Onderzoeks-oproepen en enquêtes

Wie helpt jouw kind bij het maken van een studiekeuze voor een hbo-opleiding?



Hallo allemaal!
Voor een schoolopdracht doen wij onderzoek naar hoe jongeren worden begeleid bij het kiezen van een hbo-opleiding, en daarbij zijn we heel benieuwd naar jullie ervaringen als ouder.

Hoe helpen jullie je kind bij het maken van een studiekeuze?
- Wanneer zijn jullie hiermee begonnen?
- Hoeveel invloed hebben jullie als ouder op die keuze – bijvoorbeeld op het type studie, de locatie of het moment van starten?

We zijn ook benieuwd hoe zelfstandig jongeren hiermee omgaan:
- Is je kind zelf gemotiveerd om onderzoek te doen naar hbo-opleidingen?
- Of komt die motivatie vooral van jullie als ouder?
- En tijdens open dagen of info-avonden: wie stelt de vragen, wie neemt het voortouw?

Tot slot:
Hebben jullie frustraties, twijfels of juist handige tips die je zou willen delen met andere ouders?

Alles is welkom! Je helpt ons enorm door je ervaring met ons te delen. 😊
Alvast bedankt voor jullie input!



Peiling

Wie heeft bij jullie het meeste invloed op de studiekeuze voor een hbo-opleiding?
20 stemmen
95%
0%
0%
5%

We zijn destijds met kind naar open dagen gegaan, kon zich een beeld vormen van opleiding en school.
School was al snel duidelijk, opleiding ook. Maar, die liep niet goed. Kind heeft zelf een andere opleiding gezocht en alles geregeld. Inmiddels was hij ook al 18 en als ouders kun je weinig doen als ze op het hbo zitten, dan moeten ze zichzelf redden.

Mijn kind had geen idee wat hij wilde. In Havo 4 wou hij ook nog niet naar een open dag. Hij had het al over een tussenjaar, maar dat vonden wij niet zo'n goed idee, om zonder plan een jaar te gaan zitten niksen.
In Havo 5 zijn we uiteindelijk naar een paar open dagen geweest. Een opleiding was een hoop blabla-onzin. Voor twee andere had hij niet het juiste profiel, maar bij eentje bleek dat wel bij te spijkeren te zijn en die is het uiteindelijk geworden. Dat kwam voor ons wel uit de lucht vallen. Nooit geweten dat hij enige belangstelling voor dit onderwerp had, maar hij is erg enthousiast en doet het heel goed op die opleiding. 

Op school kregen ze wel een soort loopbaankeuzelessen. Daar heeft hij niet heel veel aan gehad, want daar kwam die blabla opleiding uit. In Havo 5 hebben we er wel veel thuis ook over gepraat.

Het initiatief voor de open dagen bezoeken kwam in eerste instantie wel bij ons vandaan, omdat hij nogal afhoudend was, gewoon omdat hij niet wist wat hij wilde. Ik heb wel steeds vooraf met hem samen dingen bedacht die we konden vragen op die open dagen. Hij vond het heel lastig om dat zelf op te pakken, wist niet precies wat de bedoeling was en vond het volgens mij ook gewoon heel spannend allemaal. Toen hij eenmaal de smaak te pakken had, heeft hij wel zichzelf hier en daar ingeschreven ook voor proefstudeerdagen. En de uiteindelijke keuze kwam bij hem zelf vandaan.

Ik merk hetzelfde nu een beetje bij mijn tweede zoon die nu in de derde zit. Hij denkt heel veel na over zijn vervolgopleiding, maar heeft echt nog geen idee. Hij moet nu een profiel kiezen en is al twee keer weer geswitcht. Hij zou het liefst een technisch profiel willen, maar doordat hij de afgelopen jaren niet bijzonder ijverig was, staat hij er niet goed genoeg voor om dat te mogen doen van school. Hij is momenteel heel hard aan het werk om zijn cijfers dusdanig op te krikken dat het wel kan, maar ik denk niet dat dat nu nog haalbaar is. Ik ben al blij als hij gewoon over gaat.
Met hem praat ik momenteel al heel veel over wat hij wil worden later, hij is er in zijn hoofd ook echt veel mee bezig, zegt hij. Ik ben benieuwd wat het gaat worden. Zo riep hij jarenlang dat hij later in een sportschool wilde werken. Maar dit jaar moest hij een week snuffelstage doen, uiteraard in een sportschool en nu is hem wel duidelijk dat hij dat dus niet als werk wil doen hele dagen, haha. Dus dat was een goed gelukte stage. 

Als tip: begin in het voorlaatste jaar al met praten hierover en misschien zelfs al open dagen bezoeken. Dat is wel een beetje vroeg, maar sommige kinderen hebben gewoon tijd nodig om het te laten bezinken en er goed over na te kunnen denken. Als je pas in het laatste jaar begint met zoeken, zit er meer tijdsdruk op, wat bij mijn oudste voor best wat stress zorgde. 

En maak je niet al te druk over profielen. Voor sommige opleidingen heb je natuurlijk echt een bepaald profiel nodig. Maar soms is er ook best wat te regelen als je profiel niet helemaal aansluit. Mijn oudste zoon heeft de hele Havo lopen worstelen met wiskunde, uiteindelijk met een krappe voldoende geslaagd voor Wiskunde A. En voor de opleiding moest hij Wiskunde B hebben. Dat heeft hij in 3 maanden tijd met een bijspijkercursus alsnog gehaald. 
Mijn tweede zoon die waarschijnlijk geen technisch profiel mag kiezen en ook geen natuurkunde als keuzevak kan kiezen (past niet in het rooster), keek laatst naar een bepaalde opleiding waar je natuurkunde voor nodig hebt. Die opleiding biedt in de zomer tussen het eindexamen en de start een bijspijkercursus natuurkunde. Dus ook met zijn EM profiel kan hij straks waarschijnlijk wel die opleiding gaan volgen. 

Lastige vraag als je meerdere verschillende kinderen hebt. Ik heb gestemd alles zelf.
Vanuit school kregen ze allebei een studiemarkt aangeboden.
Oudste heeft bijna alles zelf uitgestippeld en daar alleen naar toe gegaan. Die vond dat het fijnste. 2 x ben ik mee geweest,maar dat was ook voor vervoer

Jongste had ook zelf een plan: gestart op HBO, bleek helemaal niet wat hij wilde gaan doen. Half jaar gedaan en toen half jaar gewerkt. Ik heb bij hem wel ideeen aangedragen waarvan ik dacht dat t zou passen. Dus toen wel meegedacht.
Daar is hij 1 van gaan doen en is nu bezig met afstuderen aan de Uni.

Mijn kinderen hebben die leeftijd nog niet  maar 18 jaar geleden heb ik dat zelf allemaal geregeld zonder hulp van mijn ouders.

dat speelt hier nu bij onze jongste (4vwo)en zijn school is denk ik wel de beste raadgever. Organiseert veel en is beter op de hoogte van welke passende opleidingen er zijn.
Zoon is een goede vwo-leerling, waarvan eigenlijk wordt verwacht dat hij dan wel naar de uni zal gaan. Gelukkig is het inmiddels zo dat vanuit school het hbo ook wordt aangeprezen en er ook uitgebreide voorlichting is.

Zoon is zelfstandig naar open dag van de uni geweest. Wij mochten niet mee😁
Wij luisteren dus vooral.

Reageer op dit bericht

Je moet je bericht bevestigen voor publicatie, je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.