Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Briefadres

Het kan zijn dat ik een tijd moet overbruggen tussen het verlaten van mijn huidige koopwoning in verband met verkoop en het gaan wonen in mijn nieuwe koopwoning. Ik weet ook niet hoe lang dat kan gaan duren, er is nog geen nieuwe koopwoning. Ik zal dan overbruggen via logeren, vakantiewoningen, evt. zelfs Airbnb o.i.d. Dat komt vast wel goed.

Wie weet meer van het hebben van een briefadres en zijn er eventueel nadelen voor de bewoners van dat briefadres? NB het gaat om bewoners zonder uitkering of toeslagen, die met 2 mensen in een koopwoning wonen.

Dus volgens mij maakt het voor de gemeentelijke lasten bijv. niet uit als er dan een derde persoon erbij komt met een briefadres.

Gemeentelijke lasten gaan normaal gesproken wel omhoog als je met 2 personen in plaats van met 1 persoon op een adres ingeschreven bent. Weet iemand of dat niet geldt als je een adres (waar iemand alleen woont) als briefadres gebruikt? Ik las het bij een gemeente dat je dan inderdaad niet meetelt, maar ik las het niet bij andere gemeenten. Weet iemand of dat voor alle gemeenten hetzelfde geldt?

En ik las op de site van onze gemeente dat het maar maximaal 6 maanden kan. Maar wat als die 6 maanden voorbij zijn en ik nog geen nieuwe woning heb, wat dan? Moet ik dan in een andere gemeente een briefadres zoeken?

Overigens ook weer bijzonder: het kost van 3 tot 6 weken tot ze erover beslissen of je briefadres gehonoreerd wordt. Lekker lang. En als ze dan nee zeggen, dan kan je het ergens anders weer opnieuw proberen? Maar dan heb je dus een tijd geen briefadres.

En wat zou er gebeuren als ik niemand zou kunnen vinden die als briefadres wil fungeren? Ik heb gewoon een baan en inkomen, maar dan dus even geen woning.

Gaan vragen bij de gemeente. 
Ik heb dit aan de hand gehad, wilde ook iemand helpen. Maar de gemeente werkte niet mee met het briefadres. Ook al lijkt het op websites makkelijk, dit is niet zo.
Als het mogelijk is, schrijf je dan gewoon bij iemand in als inwonend.

Kun je geen tijdelijke postbus nemen/krijgen? Of bestaan die niet meer?

ArianneH

ArianneH

26-04-2025 om 23:19 Topicstarter

yasmijn27 schreef op 26-04-2025 om 22:03:

Gaan vragen bij de gemeente.
Ik heb dit aan de hand gehad, wilde ook iemand helpen. Maar de gemeente werkte niet mee met het briefadres. Ook al lijkt het op websites makkelijk, dit is niet zo.
Als het mogelijk is, schrijf je dan gewoon bij iemand in als inwonend.

Vervelend om te horen. Kan je toelichten wat het probleem dan was? Weet je waarom ze er zo moeilijk over deden?

ArianneH

ArianneH

26-04-2025 om 23:34 Topicstarter

Schemerlampje schreef op 26-04-2025 om 22:21:

Kun je geen tijdelijke postbus nemen/krijgen? Of bestaan die niet meer?

Ik hoorde van een vakantiepark dat je geen postbusadres mag hebben. Dus dat is om die reden niet handig.

ArianneH schreef op 26-04-2025 om 23:19:

[..]

Vervelend om te horen. Kan je toelichten wat het probleem dan was? Weet je waarom ze er zo moeilijk over deden?

Vrij simpel, je hebt in nederland een adres nodig waar je verblijft. Je bent verplicht op te geven waar je verblijft.

Als het om een duidelijke overbrugging gaat, dus koop- of huurcontract waar een startdatum op staat, dan is het duidelijk en kan je meestal best een briefadres bij de gemeente krijgen.

Hier ging het ook om iemand die naarstig op zoek was naar woonruimte, maar ja, daar was hij niet de enige in. Dus logeren bij mensen etc. Beetje wat jij van plan bent. 

Uiteindelijk heeft hij een briefadres via mp gehuurd.

Op de site van de Nationale Ombudsman staat van alles over postadressen als je tijdelijk geen vaste woonplaats hebt. Misschien kun je daar wat mee, of je zou hen kunnen bellen of ze je advies kunnen geven hoe dit aan te pakken.
Ik zou ook liever niet zomaar iemand op mijn huis inschrijven eerlijk gezegd, vroeger ook wel eens een sociaal rechercheur aan de deur gehad voor de persoon die bij de vorige bewoner het schuurtje gehuurd had. Dat kun je dan wel uitleggen maar het geeft toch gezeur als mensen zich niet uitschrijven en schulden maken of ander onheil begaan.
Natuurlijk doe jij dat niet, maar toch weet je niet wat er allemaal gevolgen kunnen zijn.
Komt bij dat jouw post dan ook daar komt en dan moet je wel zeker weten dat ze dat altijd trouw aan jou door gaan geven.

ArianneH

ArianneH

27-04-2025 om 14:45 Topicstarter

Dank voor jullie reacties. 

De vraag is nog: is er voor degenen bij wie ik een briefadres zou hebben (ik denk aan vrienden of familie) nog een ander nadeel, anders dan dat ze mijn post ontvangen en die moeten bewaren (kan ik het ophalen) of openen en foto's ervan aan mij sturen?

ArianneH schreef op 27-04-2025 om 14:45:

Dank voor jullie reacties.

De vraag is nog: is er voor degenen bij wie ik een briefadres zou hebben (ik denk aan vrienden of familie) nog een ander nadeel, anders dan dat ze mijn post ontvangen en die moeten bewaren (kan ik het ophalen) of openen en foto's ervan aan mij sturen?

Nee. Dat is er niet. Buiten dat zij ook om de zoveel tijd het moeten regelen/goedkeuren.

Maar hou er dus rekening mee dat het misschien niet mag. 

Mag je je niet bij dat familielid inschrijven?

Zou eens gaan vragen bij de gemeente waar je werkt.

Je kunt ook langere tijd in een recreatiewoning verblijven en je gewoon inschrijven bij de gemeente. Dat wil niet zeggen dat je er onbeperkt mag wonen. Lijkt mij wat minder energie kosten dan steeds verhuizen. Intussen op jacht naar een huis. Een briefadres is aan te vragen bij de gemeente als je toch veel van plek gaat wisselen, dan ben je "dakloos". 

In welke gemeente zou je dat briefadres krijgen?
De mensen die het adres ter beschikking stellen zullen er inderdaad verder geen last van hebben.
Als de gemeente moeilijk doet, denk ik dat je daar juridisch wel iets aan kan doen (bezwaar maken en een spoedvoorziening vragen). of je kan de gemeentelijke ombudsman betrekken, als die er is.

Als je geen inschrijving in de BRP hebt, is dat een probleem met uitkeringen, maar die heb jij niet. En je zal geen stempas krijgen voor de verkiezingen. Ik lees dat je problemen kunt krijgen met je zorgverzekering, maar geen idee hoe groot dat risico is.

wil40 schreef op 27-04-2025 om 18:36:

Je kunt ook langere tijd in een recreatiewoning verblijven en je gewoon inschrijven bij de gemeente. Dat wil niet zeggen dat je er onbeperkt mag wonen. Lijkt mij wat minder energie kosten dan steeds verhuizen. Intussen op jacht naar een huis. Een briefadres is aan te vragen bij de gemeente als je toch veel van plek gaat wisselen, dan ben je "dakloos".

Het verschilt misschien per regio, maar hier was inschrijven op een adres van een recreatiewoning echt niet mogelijk. Verhuurders van deze woningen zitten daar echt niet op te wachten. 

Als jij je inschrijft bij familie of vrienden met een eigen huis en zonder uitkering,  dan zie ik niet hoe daar ook maar een haan naar gaat kraaien. Hoezo zou de gemeente dat niet goed vinden, het is toch niet verboden een tijdje bij familie in te trekken? Niemand kan je verplichten ergens alle nachten te slapen. Dus wat couch surfen kan best. Ik neem aan dat als er bepaalde heffingen stijgen voor je gastheren, je die extra kosten gewoon zult vergoeden. Wat is het probleem dan?

IMI-x2 schreef op 28-04-2025 om 08:09:

Als jij je inschrijft bij familie of vrienden met een eigen huis en zonder uitkering, dan zie ik niet hoe daar ook maar een haan naar gaat kraaien. Hoezo zou de gemeente dat niet goed vinden, het is toch niet verboden een tijdje bij familie in te trekken? Niemand kan je verplichten ergens alle nachten te slapen. Dus wat couch surfen kan best. Ik neem aan dat als er bepaalde heffingen stijgen voor je gastheren, je die extra kosten gewoon zult vergoeden. Wat is het probleem dan?

Er is een verschil tussen briefadres en ergens op een adres inschrijven. 

Als jij iemand op jouw adres inschrijft, dan kom je alleen van die persoon af als diegene zich later ook weer ergens anders inschrijft. 

Jaren geleden hebben wij ook een spookbewoner gehad. Post, aanmaningen etc. Dan moet de gemeente een onderzoek instellen etc. Je kunt niet zomaar zelf iemand op papier de deur uitzetten.

Dus je moet iemand wel heel goed kennen, wil je dit doen.

Maar het is idd wel de simpelste weg.

Dit is inderdaad de simpelste weg en het was ook hoe mensen dit deden toen de oplossing van het briefadres nog niet was geregeld. Mijn partner heeft zo ook een tijd lang iemand op zijn adres gehad, geheel in onderling overleg. Toen er op een gegeven moment aanmaningsbrieven op de mat begonnen te vallen heeft partner op mijn aanraden die vriend van hem gezegd zich uit te schrijven, wat die jongen toen ook netjes heeft gedaan. 

Je kan dit met je vrienden bespreken en afspreken maken over wanneer/onder welke voorwaarden je je weer uitschrijft. Het is officieel niet volgens de regels, omdat je je moet inschrijven daar waar je feitelijk je hoofdverblijf hebt, maar in de praktijk kraait er (onder deze omstandigheden) inderdaad geen haan naar. En laten we wel wezen: de overheid roept dit echt over zichzelf af door zo enorm krampachtig te doen over het verstrekken van briefadressen en ook krampachtig te doen over tijdelijke bewoning, zodat iemand die tussen twee huizen in zit gewoon geen mogelijkheden heeft om eea volgens de officiële regels te doen. 

Reageer op dit bericht

Je moet je bericht bevestigen voor publicatie, je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.