Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
1 juni 2001 door Prof. Marc Boogaerts
Marc Boogaerts (hoogleraar hematologie in Leuven) is fel tegen. Keiharde feiten van een deskundige.
Dankzij de transplantatie van bloedvormende stamcellen – aanwezig in zowel beenmerg als bloed – werd grote vooruitgang geboekt bij de behandeling van aangeboren en kwaadaardige bloedziekten, zoals leukemie. Moderne chemotherapie maakt het immers mogelijk een ziek of verkankerd beenmerg volledig te vernietigen, waarna toediening van gezonde stamcellen van een vrijwillige donor een nieuw vervangend beenmerg kan opbouwen. De nodige stamcellen worden van oudsher geoogst uit het beenmerg of het bloed van de volwassen donor.
Deze transplantaties zijn echter slechts mogelijk wanneer er een goede verenigbaarheid bestaat tussen donor en patiënt. De kans om een passende donor te vinden is dus het grootst bij broers of zussen (een kans van 1 op 4).
Gezien de dalende geboortecijfers en afnemende gezinsgrootte (voor Vlaanderen: gemiddeld 1,6 kind per gezin), moeten we meer en meer een beroep doen op niet-verwante beenmerg- of stamcel-donoren.
Dankzij grootscheepse wervings-acties beschikken we nu over een wereldwijd bestand van 5 miljoen vrijwilligers, die zich via een eenvoudige bloedtest hebben laten typeren en cijfermatig laten opslaan in mondiale computer-bestanden. Elke arts ter wereld kan deze bestanden online raadplegen en zoeken naar een mogelijke match voor zijn patiënt.
Het Belgische donorbestand – opgebouwd via voornamelijk Sofhea (een Leuvens sociaal fonds voor patiënten met bloedziekten) en het Rode Kruis – beslaat meer dan 50.000 namen, waarmee wij, bevolkingsgewijs, moeiteloos binnen de topvijf scoren op wereldniveau.
Toch is de gemiddelde kans om een donor te vinden klein, namelijk 1 op 50.000. Voor ongeveer 40% van de patiënten die een stamcel-transplantatie nodig hebben, kan geen passende donor worden gevonden.
Voor België betekent dit dat jaarlijks zo'n 100 patiënten in de kou blijven staan. Rekening houdend met de slaagkans (genezing) van een transplantatie (50 à 60%), vertaalt zich dit in 50 à 60 doden te veel per jaar.
Reeds lang is bekend dat navelstrengbloed rijk is aan precies die bloedvormende stamcellen die nodig zijn om een transplantatie te laten lukken. Onderzoek heeft uitgewezen dat deze stamcellen zelfs betere groeimogelijkheden hebben dan hun volwassen tegenhangers en dat zij – naïef en vers als ze zijn – ook minder aanleiding geven tot afstoting.
Als nu bij elke geboorte het bloed dat in de navelstreng aanwezig blijft, verzameld kon worden, en getypeerd en ingevroren, dan zou men in korte tijd een grote bank van verschillende stamcel-types kunnen aanleggen.
De voordelen zijn enorm: deze cellen zijn onmiddellijk beschikbaar en leverbaar uit de vriezer. De arbeidsintensieve zoekacties naar volwassen vrijwilligers zouden hierdoor grotendeels overbodig worden; wie immers tien jaar geleden gemotiveerd was om iets van zichzelf af te staan om een ander te redden, is dat nu misschien niet meer... of is misschien niet meer terug te vinden. Bovendien is het mogelijk om navelstrengbloed af te nemen bij specifieke etnische groepen, die nu in de donorbestanden ondervertegenwoordigd zijn (migranten, minderheidsgroepen), maar een even grote behoefte hebben aan transplantaties.
Bij transplantaties uitgevoerd met 'naïeve' stamcellen uit navelstreng-bloed gelden minder stringente eisen voor de verenigbaarheid, zodat de kans op het vinden van een passende donor exponentieel toeneemt in vergelijking met de klassieke donor-bestanden.
De optimale grootte voor een navelstrengbloedbank voor België wordt dan ook geschat op slechts 5.000 à 7.000 monsters. De kans dat je hierin een geschikte donor vindt, is even groot als die in een bestand van 50.000 volwassen vrijwillige donoren.
Vandaar dat sinds het midden van de jaren negentig in verschillende centra wereldwijd niet-commerciële navelstrengbloedbanken werden opgericht.
De procedure houdt uiteraard geen enkel risico in. Noch voor de moeder, noch voor de baby. Tijdens een prenatale raadpleging wordt het project aan de zwangere uitgebreid en persoonlijk voorgesteld. Zij kan dan de toestemming geven om het navelstrengbloed van haar baby te laten collecteren. (In Leuven stemt 98% van de aanstaande moeders zonder aarzelen in met de procedure).
Kort voor de bevalling wordt bloed afgenomen bij de moeder om besmettelijke ziekten uit te sluiten. Onmiddellijk na de geboorte wordt de navelstreng afgeklemd en doorgeknipt. Het bloed wordt daarna afgenomen uit het stuk van de navelstreng dat nog met de moederkoek (of nageboorte) is verbonden. De monsters worden binnen 24 uur verwerkt: isolatie van de stamcellen, en invriezen in vloeibare stikstof.
De afname, typering voor verenigbaarheid, virus-testen en opslag gebeuren in dit systeem uiteraard volledig kosteloos voor moeder, baby en familie. Na vier maanden worden moeder én kind nogmaals gratis onderzocht op eventuele afwijkingen en ziekten, waarna het monster naamloos – maar individueel getypeerd – wordt opgeslagen. Vanaf dat moment staat het via computer-links ter beschikking van elk kind ter wereld dat een stamcel-transplant nodig heeft.
De kosten van de hele procedure bedragen ca. 25.000 BF (ƒ 1.250,-) per monster, voor minimaal twintig jaar veilige en kwaliteitsvolle opslag.
Hiervoor bestaat geen enkele officiële tegemoetkoming noch subsidiëring van de Belgische overheid. Zo werd de investering voor de 2.500 navelstreng-bloedmonsters die nu aanwezig zijn in de Leuvense navelstrengbloedbank à 62 miljoen BF (ruim 3 miljoen gulden), volledig bekostigd door vrijwilligers-acties, benefiet-avonden en giften van vermogende mensen. Daar staat tegenover dat de monsters voor iedereen ter beschikking staan zonder onderscheid naar financiële draagkracht, ras, of overtuiging. Iedereen krijgt dus gelijke kansen.
In navolging van recente Amerikaanse voorbeelden is vanaf begin december 2000 ook een commerciële navelstreng-bloedbank op de Belgische markt actief.
Voor de luttele som van 39.735 BF (in Nederland: ƒ 2.170,-) vriezen zij uw navelstreng-bloedmonster in voor twintig jaar, uniek voor eigen gebruik.
Als u "tijdig beslist" én betaalt (eventueel via een goedkope lening), dan zal de firma uw navelstreng-bloedmonster komen ophalen en persoonlijk invriezen als een soort levensverzekeringscontract voor uw kind, mocht dit ooit lijden aan "kwaadaardige bloedziekten, Parkinson en Alzheimer, hersenbloedingen, spierziekten, diabetes, multiple sclerose, kwaadaardige tumoren, etc." Zo staat het in de veelkleurige reclame-folder, die het niet al te nauw neemt met de wetenschap of de medische beroepscode.
Tegen dit soort uitwassen van het Amerikaans gezondheidssysteem moet met kracht te worden geprotesteerd, en wel om de volgende redenen:
Wil men iedereen gelijke kansen blijven bieden in onze gezondheidszorg en het solidariteitsbeginsel handhaven, dan kunnen platte, misleidende, puur commerciële initiatieven rond menselijke cellen en weefsels eenvoudig niet worden gedoogd. Handel in menselijk materiaal – cellen, weefsels, organen – kan niet worden toegestaan. Onze volksvertegenwoordigers dienen te beseffen dat hun verantwoordelijkheid wat dit betreft veel dieper gaat dan zij wilden of konden vermoeden.
is hoogleraar hematologie aan de KU Leuven, werkzaam in het Gasthuisberg ziekenhuis te Leuven, en hoofd van de stamcel-transplanteenheid en de Leuvense Navelstrengbloedbank.