
De weg naar een veilige hechting begint bij jou. Dit is wat je kind nodig heeft
Relatietherapeut Bregje Jonkhart legt in dit artikel uit hoe je als ouder een cruciale rol speelt in de emotionele ontwikkeling van je kind, en hoe je in elke fase van de kindertijd hechting, zelfontdekking en zelfvertrouwen kunt ondersteunen.
Je kind leert zichzelf kennen in contact met jou. Niet alleen door wat je zegt, maar vooral door hoe je reageert op emoties, grenzen en zelfstandigheid. In de eerste jaren leg je samen het fundament: voor hoe je kind zichzelf ziet, hoe het met anderen omgaat en hoe het zich later in relaties beweegt.
Elke ontwikkelingsfase vraagt iets anders van jou als ouder. In dit artikel lees je alles over die fases, van de eerste hechting tot het opbouwen van zelfvertrouwen, met voorbeelden, valkuilen én praktische handvatten voor iedere leeftijd.
Hechtingsfase (0–18 maanden)
De basis van veiligheid en vertrouwen
In deze eerste fase draait alles om basisveiligheid. Jij bent als ouder de veilige haven. Wat je baby vooral nodig heeft, is dat je betrouwbaar, warm en voorspelbaar reageert. Daarmee geef je de boodschap:
“Het is oké om hier te zijn. De wereld is veilig. Mijn behoeftes worden gezien.”
Deze periode kan pittig zijn. Vermoeidheid, werkdruk en de enorme overgang naar ouderschap maken het soms lastig om er altijd emotioneel volledig te zijn.
Wat kan er misgaan?
Als je vaak emotioneel onvoorspelbaar bent, kan je baby zich onveilig of gespannen gaan voelen. Dat kan de basis leggen voor angstige hechting of een laag zelfbeeld. Bij langdurige emotionele afwezigheid kan een kind zich zelfs terugtrekken en contact als onveilig ervaren.
Volwassen gevolgen
Mensen die zich in deze fase niet veilig konden hechten, ervaren vaak bindings- of verlatingsangst, of voelen zich snel onzeker in relaties. Maar ook bij een overwegend veilige hechting kunnen kleine ervaringen doorwerken, zoals het herhaaldelijk ervaren van een 'still face', waarbij een ouder emotioneel niet beschikbaar is, bijvoorbeeld door telefoongebruik. Dit kan later tot gevoeligheid leiden voor bijvoorbeeld gebrek aan oogcontact in relaties.
Praktische tips:
- Reageer op signalen van je baby. Wees fysiek én emotioneel aanwezig.
- Minimaliseer ‘stil gezicht’-momenten, bijvoorbeeld door je telefoon bewust weg te leggen.
- Bouw aan voorspelbaarheid, zoals met een vast bedtijdritueel.
- Zorg goed voor jezelf. Een uitgeruste ouder kan beter afstemmen.
Onderzoeksfase (15 maanden–3 jaar)
Loslaten, terugkeren en vertrouwen opbouwen
In deze fase gaat je kind steeds meer op verkenning. Belangrijk is dat jij het vertrouwen geeft om los te gaan, én er bent als het terugkomt.
“Het is oké om weg te gaan, en het is veilig om weer terug te komen.”
Wat kan er misgaan?
Sommige ouders vinden loslaten lastig en houden hun kind te strak bij zich, wat het vertrouwen in eigen kunnen ondermijnt. Anderen zijn juist te afwezig of laten hun kind (te) vrij, wat tot onveiligheid leidt. Denk aan een kind dat richting een gevaarlijk randje kruipt, zonder dat een ouder ingrijpt. Ook overdreven waarschuwen of snel corrigeren kan verwarring of onzekerheid oproepen.
Volwassen gevolgen
Volwassenen die in deze fase te weinig vertrouwen hebben ontwikkeld, kunnen de wereld als onveilig ervaren, weinig zelfvertrouwen hebben of moeite hebben met het stellen van grenzen.
Praktische tips:
- Zorg voor een veilige omgeving waarin je kind zelfstandig kan ontdekken.
- Stel duidelijke, rustige grenzen. Leg uit waarom iets niet mag.
- Bied je kind eenvoudige keuzes aan, zodat het leert zelfstandig beslissen.
Identiteitsfase (3–4 jaar)
Ruimte voor zelfontdekking en emotionele groei
Je kind gaat experimenteren met rollen, gedrag en emoties. Het ontdekt wie het is, wat het leuk vindt en wat bij hem of haar past. Je geeft je kind een krachtige boodschap wanneer je laat merken:
“Het is oké om jezelf te zijn.”
Wat kan er misgaan?
Als ouders dit proces teveel beperken, bijvoorbeeld door te corrigeren of af te keuren (“Doe normaal, dat is geen spel voor jongens/meisjes”), kan het kind zich niet vrij voelen in zijn zelfontdekking. Ook het ontkennen van emoties (“Stel je niet aan”) kan ervoor zorgen dat een kind leert gevoelens weg te stoppen.
Volwassen gevolgen
Volwassenen die zich als kind niet vrij of emotioneel serieus genomen voelden, vinden het vaak lastig om zichzelf te laten zien of hun emoties te delen, met name in relaties.
Praktische tips:
- Erken en benoem de emoties van je kind: “Ik zie dat je verdrietig bent.”
- Stimuleer fantasie en expressie, ook als dat niet in jouw 'kaders' past.
- Geef zelf het voorbeeld door te delen wat jij voelt of denkt.
Competentiefase (4–7 jaar)
Zelfvertrouwen en vaardigheden ontwikkelen
In deze fase leert je kind nieuwe dingen en ervaart het succes én falen. Wanneer jij als ouder passende uitdaging biedt en elke inspanning serieus neemt, ontstaat er het gevoel:
“Ik kan het proberen, fouten maken is oké en jij bent er als ik hulp nodig heb.”
Wat kan er misgaan?
Sommige ouders stellen (onbedoeld) te hoge eisen. Een kind dat dan “maar” een 8 haalt, krijgt te horen: “Waarom geen 10?” Andere ouders overcompenseren en prijzen werkelijk alles, wat leidt tot afhankelijkheid van bevestiging. In beide gevallen leert het kind dat zijn waarde afhankelijk is van prestaties.
Volwassen gevolgen
Volwassenen die hiermee zijn opgegroeid, durven vaak geen hulp te vragen of voelen zich alleen waardevol als ze presteren. Falen kan voelen als een bedreiging voor hun identiteit.
Praktische tips:
- Focus op inzet en ontwikkeling, niet alleen op resultaat.
- Normaliseer fouten maken als iets dat bij leren hoort.
- Laat je kind eerst zelf een oplossing proberen, en help daarna pas bij het afronden.
Tot slot: niemand is perfect, en dat hoeft ook niet
Je hoeft niet alles perfect te doen. Wat het belangrijkste is, is dat je er voor je kind bent, dat je je bewust bent van je eigen patronen en dat je geniet van het avontuur van het ouderschap. Jij legt de basis voor een sterke, zelfverzekerde volwassene.
E-book en hechtingsstijl-test
Wil je meer weten over jouw hechtingsstijl en hoe je eventuele valkuilen, passend bij jouw hechtingsstijl kunt vermijden? Download dan mijn gratis e-book Liefde en Hechting voor praktische tips en inzichten!
Ben je benieuwd welke hechtingsstijl jij hebt? Doe de test! https://www.jonkhartenziel.nl/de-hechtingsstijlen-test
Dit artikel is geschreven door Bregje Jonkhart, relatietherapeut en expert op het gebied van hechting en ouder-kindrelaties. Lees hier ook deel 1 van deze hechtingsserie.
Bregje Jonkhart
Samen met mijn man en zoontje (2016) woon ik in Amsterdam. In mijn praktijk voor relatietherapie begeleid ik veel stellen met kinderen. Ik geloof dat relaties zoveel makkelijker en leuker zouden worden met wat meer relatiekennis! Door het verspreiden van relatiekennis draag ik bij aan mijn missie: iedereen een fijne relatie. Ik doe dat in de online cursus ‘een fijne relatie, zelfs met kinderen’, in lezingen én door te schrijven voor Ouders.nl. Je kunt ook deelnemen aan mijn gratis masterclass.