Op deze leuke gezinscamping kan je kind eindeloos spelen en jij écht ontspannen - lees hier meer

15 november 2022 door Annalotte Ossen

Mijn kind heeft vaak nachtmerries. Wat helpt?

Help, mijn kind heeft regelmatig last van nachtmerries! Wat je als ouder kunt doen wanneer je kind vaak nachtmerries heeft, bespreken we daarom graag voor je in dit artikel. De impact van niet slapende kinderen op het hele gezin is enorm. En natuurlijk heeft het dus ook invloed op hoe jij erbij staat als ouder. Als slapen niet vanzelf gaat, dan kan slaapexpert Annalotte ondersteuning bieden. En in dit artikel deelt Annalotte haar inzichten en tips. Wat zijn nachtmerries eigenlijk? En wat kun je doen als je kind deze vaak heeft?

Wat zijn nachtmerries?

Nachtmerries zijn dromen, maar dan vooral enge dromen. Alle kinderen hebben dromen. En soms ook een nachtmerrie. Nachtmerries komen voor in de droomfase, het tweede deel van de slaap. Dat noem je ook wel de REM slaap. In deze fase van de slaap wordt informatie verwerkt in de hersenen van je kind. Dromen en nachtmerries zijn vormen waarbij kinderen gedachten, gevoelens en gebeurtenissen van de nacht verwerken. Een nachtmerrie gaat gepaard met enge beelden, die voor je kind heel levendig zijn en die het zich ook kunnen herinneren. Nachtmerries kunnen vaker voorkomen wanneer er overdag meer spannende gebeurtenissen hebben plaatsgevonden. Soms komen nachtmerries gedurende een langere tijd voor, bijvoorbeeld rondom een verhuizing, de geboorte van een broertje of zusje, of andere onrustige, spannende gebeurtenissen.

Wat kan ik doen bij nachtmerries van mijn kind?

Nachtmerries komen en gaan, daar heb je bijna geen invloed op. Maar je hebt wel invloed hoe je met deze nachtmerries bij je kind omgaat. De fase van nachtmerries gaat voorbij, maar hoe fijn als je je gedurende deze periode (want wanneer gaat het dan voorbij?) je staande weet te houden? Onderstaande tips helpen je een handje om deze periode goed door te komen. 

1. Zorg voor jezelf

Als je kind vaak nachtmerries heeft, kan dat voor jou als ouder belastend zijn. Als je er meerdere keren per nacht uit moet, en je kind wil niet meer slapen na een nachtmerrie, of alleen bij jou in bed, dan beïnvloeden de nachtmerries ook jouw nachtrust. Zorg daarom goed voor jezelf. Bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat je ‘s nachts lekker warm blijft als je eruit moet, zodat je weer gemakkelijker kunt inslapen. Leg warme sloffen en een omslagdoek klaar. Bespreek met je partner hoe jullie elkaar ’s nachts afwisselen, als je meerdere malen eruit moet door nachtmerries.

2. Voel je je kalm of gejaagd?

Hoe voel je je als je bij je kind aankomt, wanneer het een nachtmerrie heeft gehad? Voel je je kalm of juist gejaagd? Als je je vaak gejaagd voelt na een nachtmerrie van je kind, probeer dan eens eerst te letten op je ademhaling, voor je naar je kind toe gaat. Adem bewust in door je neus, waarbij je je buik vult met zuurstof en blaas rustig uit door je mond. Herhaal dit een paar keer.

3. Stel je kind gerust en geef nabijheid

Als je kind wakker wordt door een nachtmerrie, heeft het jou nodig om te kunnen kalmeren. Daarbij is het belangrijk dat jij zelf ook kalm bent.

4. Neem de nachtmerries van je kind serieus

Erken dat je kind is geschrokken, dat het spannend is. Vertel ook dat het een droom was en dat die nu voorbij is. Bedenk samen met je kind wat hij wil doen na een droom. Lukt dat niet na een nachtmerrie? Probeer dan overdag met elkaar een plan te maken, zodat je het kunt inzetten wanneer dat nodig blijkt te zijn.

5. Wat heeft je kind écht nodig?

Is je kind overdag gespannen, onrustig of heeft het behoefte aan jouw nabijheid? Welke signalen straalt jouw kind uit en wat heeft hij of zij nodig? Een goede dag heeft invloed op een goede nacht.

6. Het bedritueel

Past het bij je kind? Is een rustig en voorspelbaar bedritueel helpend voor je kind?
Of heeft je kind juist behoefte aan meer beweging om te kunnen ontprikkelen? Door bewust te worden van het huidige ritueel, kun je ontdekken of het daadwerkelijk aansluit bij de behoeftes van jouw kind.

7. Welke bedtijd hou je aan?

Passen de bedtijden bij je kind? Soms kan een te vroege of te late bedtijd zorgen voor onrust in de nacht. Probeer een week lang een bedtijd uit. Hou de inslaaptijden en bedtijden bij en kijk naar de combinatie van de beste dag en nacht voor jouw kind.