Op deze leuke gezinscamping kan je kind eindeloos spelen en jij écht ontspannen - lees hier meer

7 tips voor het maken van een makkelijk én lekker weekmenu

Het gezinsleven is druk. School, werk, sport, hobby’s – waarschijnlijk vliegen de dagen ook bij jullie voorbij. Voor je het weet, is het weer 17u en heb je nog geen idee wat je gaat koken. Het plannen van de maaltijden kan veel onrust voorkomen. Wist je dat een weekmenu je tijd én geld bespaart? Maar hoe begin je aan zo’n weekmenu en hoe zorg je dat de gerechten niet gaan vervelen? De eenvoudige tips in dit artikel helpen je om een lekker én makkelijk weekmenu te maken. Zo wordt elke maaltijd weer betaalbaar, gezond én gemakkelijk.

Zo plan je maaltijden voor de hele week

Koken én eten zonder stress. Het is de wens van (bijna) elke ouder. Het opstellen van een weekmenu geeft je rust en overzicht, maar brengt ook plezier in het koken. Zo pak je het aan!

  • Kies een vaste dag waarop je het weekmenu opstelt, bijvoorbeeld een zondagochtend of -middag. Betrek ook je partner en kinderen erbij. Laat iedereen favoriete gerechten inbrengen. Of maak er een leuk moment van: één keer per maand schrijft iedereen een paar gerechten op een briefje en doet ze in een grote pot. Elke week trekken jullie daar een paar gerechten uit voor op het nieuwe weekmenu. 
    
  • Maak een eigen weekmenu template. Bijvoorbeeld met vakjes per dag, en maak elke week een kopie die je invult. Je kunt ook online een weekmenu template zoeken die je in kunt vullen of er zelf één maken in een handige app zoals Canva. In zo'n template kun je ook ruimte maken voor bijzondere lunch gerechten in het weekend of andere eetmomenten die je wilt plannen.
    
  • Denk simpel, voedzaam en gezond. Ga wat vaker voor éénpansgerechten en snelle roerbakmaaltijden. Denk aan een risotto, pasta pesto, shaksuka. Maar ook een ovengerecht is ideaal, dit kun je de avond ervoor of in de ochtend al klaarmaken. Dan hoeft het eind van de middag alleen nog maar in de oven. Zet deze maaltijd op de drukke weekdagen in het weekmenu.
    
  • Hergebruik je favoriete recepten. Elke week hetzelfde menu wordt wat saai, maar zorg dat je elke week uit ongeveer 30 recepten kunt kiezen.
    
  • Plan de maaltijden door vooruit te koken en het in te vriezen. Kook bijvoorbeeld op een weekenddag meerdere maaltijden. Dit maakt jouw drukke dagen een stuk relaxter.
    
  • Bespaar tijd door af en toe dubbele porties te koken. Vries de extra maaltijden in voor drukke dagen. Een vriezer vol zelfgemaakte 'kant-en-klaar' maaltijden is een life-saver, vooral op dagen die onverwachts anders lopen.
    
  • Maak een digitale of fysieke receptenmap. Print recepten uit of bewaar ze online. Zo heb je altijd een go-to bron als je even geen inspiratie hebt. Ook leuk voor de kids om doorheen te bladeren en uit te kiezen. Wist je bijvoorbeeld dat je in de supermarkt-app van Picnic je favoriete recepten recepten bewaren voor later? Zo wordt het samenstellen van je ideale weekmenu nog makkelijker.

Je weekmenu in 1 minuut geregeld!

Er zijn geweldige apps die je helpen met zowel maaltijdinspiratie als boodschappenlijsten. Denk aan Picnic, deze app biedt heerlijke recepten voor het hele gezin. Van kidsproof tot ouderproof; Picnic helpt je graag met koken. Denk aan pasta en oosterse gerechten, maar ook alles van pap tot groentehap. Zo zijn er al meer dan 600 recepten, en wekelijks komen er nieuwe bij! Je weekmenu samenstellen wordt op deze manier een eitje en is binnen een paar minuten geregeld.

Heb je de gerechten voor deze week uitgekozen? Dan zitten de ingrediënten met één klik in je mandje en wordt het gratis bij je thuis bezorgd. De runners staan met plezier voor je klaar en bezorgen je boodschappen altijd gratis, zelfs tot aan je deur of koelkast.

En wist je dat je ook niet meer naar de drogist hoeft? Van je dagelijkse boodschappen tot 1000+ drogisterijproducten: de Picnic-app heeft alles wat je nodig hebt voor het hele gezin.

Dus bespaar jezelf tijd, gedoe en dat ritje naar de supermarkt. Pak samen de boodschappen uit en je bent klaar om een week lang te smullen van de lekkerste gerechten. Boodschappen klaar? Genieten maar!

Dit is wat het introduceren van een weekmenu je oplevert

Plannen, plannen, plannen. Het klinkt saai maar het heeft veel voordelen om te werken met een weekmenu. Hieronder alle voordelen die het je gaat opleveren. Dit zal je zeker overtuigen om ermee aan de slag te gaan!

Tijd besparen door het opstellen van een weekmenu

Een weekmenu vooraf plannen bespaart tijd, omdat je niet elke dag hoeft na te denken over wat je gaat koken. Weg met de last-minute stress van het bedenken van een maaltijd. 

Met een weekmenu bespaar je geld

Door een weekmenu op te stellen en doelgericht boodschappen te doen, voorkom je impulsieve aankopen. Dit helpt om binnen je budget te blijven. Je koopt alleen de ingrediënten die je nodig hebt. Gebruik je ook nog eens de super handige Picnic app? Dan zitten alle verse ingrediënten in een paar klikken in je boodschappenmandje. Voor je het weet staat de runner voor je deur en worden de boodschappen gratis bezorgd. Daardoor kook je lekker, gezond én betaalbaar, want de app zit vol met fijn geprijsde producten. En heb je nog DHL-retourpakketjes? Die kun je gewoon gratis meegeven aan de runner bij de bezorging van je boodschappen. Super handig.

Gezondere keuzes door je maaltijden te plannen

Met een weekmenu kun je gezondere maaltijden plannen die bij iedereen in de smaak vallen. Bijvoorbeeld wanneer je een moeilijke eter hebt, je te maken hebt met allergieën waar je rekening mee moet houden of je vaker gezonde maaltijden op tafel wil zetten. Met een weekmenu speel je hier slim op in.

Variëren met gerechten

Door vooraf verschillende recepten te kiezen, zorg je voor variatie in de maaltijden. Ga eens voor leuke thema-avonden zoals een Mexicaanse taco-avond of een Spaanse paella. Zo kun je bijvoorbeeld op donderdag kiezen voor een extra gezond gerecht, omdat je op vrijdag de favoriete maaltijd (lees: pizza, pasta of patat) van je kind kookt. Het is voor kinderen ontzettend leuk om ze te betrekken bij het opstellen van het weekmenu.

Met een weekmenu verspil je minder voedsel

Doordat je gerichter boodschappen doet en restjes kunt gebruiken, minimaliseer je voedselverspilling. Je hebt beter zicht op wat er in je voorraadkast, koelkast en vriezer ligt. En dit plan je in om op te eten, waardoor je minder eten weggooit.

Wat eten we vandaag?

En last but not least: een weekmenu geeft je ontzettend veel rust. In je hoofd én in je planning. Laat dat nou precies zijn waar veel ouders behoefte aan hebben!

Bonustip: Hang het weekmenu op in de keuken, dan kan iedereen zien wat er die avond op het menu staat. Zo kan iemand alvast de tafel gaan dekken en de ander het gerecht koken. Eet smakelijk!