Op deze leuke gezinscamping kan je kind eindeloos spelen en jij écht ontspannen - lees hier meer

Je kind gaat studeren in een andere stad: over kamerhuur, financiën en nieuwe vrienden maken

Het moment dat je kind slaagt voor het eindexamen is absoluut reden voor een feestje. Na al die jaren huiswerk maken, studeren en examens doen is deze periode met goed resultaat afgesloten. Maar er staat jullie ook een spannende tijd te wachten, vooral als je kind besluit te gaan studeren in een andere stad. Je wilt als ouder natuurlijk het beste voor je kind, maar dit is best een grote stap. Waar moeten jullie zeker aan denken als je kind gaat studeren? Hoe kun je jouw kind inschrijven voor een studentenwoning? En hoe zit het met de financiën? We bespreken het allemaal in dit artikel. 

Help! Mijn kind gaat studeren in een andere stad

Wanneer je kind gaat studeren verschuift er veel in jullie leven. Het schema van je kind zal er anders uitzien en ook in het gezin zal er veel veranderen. Dat kan de nodige spanningen en onzekerheden met zich meebrengen, zowel voor je kind als voor jezelf als ouder. Alles is tenslotte wennen. Het is echter belangrijk om op dit moment klaar te staan voor je kind. Het studeren in een andere stad is een flinke stap. Als ouder zul je op dit punt je kind meer loslaten en zelfstandigheid gunnen. Toch kun je je zoon of dochter juist ook op allerlei manieren ondersteunen tijdens dit proces. 

Het kiezen van een studentenstad

Misschien heeft jouw zoon of dochter al een school of universiteit op het oog. Zijn er ideeën over de stad waar hij of zij wil studeren? Het kan ook zijn dat alles nog open ligt. In Nederland hebben we verschillende MBO scholen, HBO scholen en universiteiten die allemaal een ander aanbod hebben aan studies. Het is daarom belangrijk om te kijken welke studie jouw kind interessant vindt en in welke stad deze wordt aangeboden. Soms kun je een studie op diverse plekken volgen, maar sommige studies worden maar beperkt aangeboden.

Als je kind de mogelijkheid heeft om te kiezen uit diverse opties qua studentenstad, dan kunnen verschillende factoren een rol spelen bij deze keuze. Hoe dichtbij of ver weg van huis is de stad? Welke kosten zijn verbonden aan het wonen en leven in die stad? Hoe groot is het aanbod aan studentenwoningen? En onderschat ook zeker niet het belang van de sfeer, de bereikbaarheid en de faciliteiten in een stad. Het is belangrijk dat jouw kind zich thuis voelt en volop mogelijkheden heeft om zich te ontplooien op deze nieuwe plek.

Op kamers of thuis blijven wonen?

Wanneer je kind gaat studeren, komen jullie voor een belangrijke beslissing te staan. Gaat je zoon of dochter op kamers, of blijft hij of zij thuis wonen? Dit is een persoonlijke en financiële keuze die voor iedereen anders is. De afstand naar de studentenstad speelt natuurlijk een rol, maar ook de financiële middelen, de thuissituatie en het karakter van je kind spelen mee in het maken van deze beslissing.

De voordelen van op kamers gaan

Veel studenten kiezen ervoor om vrij snel na het starten van hun studie op kamers te gaan. Het voordeel hiervan is dat je kind al snel leert op eigen benen te staan. Het kan een leerzame en verrijkende ervaring zijn. 

Op kamers gaan kan ook zorgen voor meer vrijheid en flexibiliteit in de studententijd. Je kind kan zijn of haar eigen ritme bepalen en zelf beslissen hoeveel tijd er aan studie, werk en sociale activiteiten wordt besteed. Dit kan bijdragen aan de persoonlijke ontwikkeling van je kind.

Op kamers gaan in de studentenstad zorgt er ook voor dat je kind beter beschikbaar is voor projecten, activiteiten buiten de lesuren en eventueel zelfs een baan of stage in de stad. Dit kan het studeren vergemakkelijken en zorgen voor een betere binding met de plek en de medestudenten.

De voordelen van thuis blijven wonen

Het is ook mogelijk dat je kind ervoor kiest om thuis te blijven wonen tijdens zijn of haar studententijd. Dit kan verschillende redenen hebben, waaronder de financiën, de reisafstand en de gehechtheid aan de vertrouwde omgeving.

Verreweg het grootste voordeel van thuis blijven wonen tijdens de studententijd is de besparing op kosten. Studeren is duur: het collegegeld of lesgeld is niet mis en dan moet er ook nog worden geïnvesteerd in boeken en studiematerialen. Door thuis te blijven wonen, kunnen jullie flink besparen op de kosten voor een studentenwoning.

Veel kinderen blijven niet alleen thuis wonen vanwege het financiële plaatje. Ze vinden het prettig thuis en willen (nog) geen afstand nemen van hun vertrouwde omgeving, hun familie en hun vrienden. Bovendien is het studeren al een grote verandering in het leven van je puber. Het is dan fijn dat hij of zij een stabiele thuisbasis heeft om op terug te vallen.

Een betaalbare studentenwoning vinden

Als je kind graag op kamers wilt wonen, dan is het belangrijk dat jullie tijdig een veilige en betaalbare studentenwoning vinden. Dit is helaas niet altijd even makkelijk. In veel studentensteden is er een groot kamertekort en steden als Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, Leiden en Nijmegen spannen daarbij de kroon. Van de 768.300 thuiswonende studenten in ons land geeft 69 procent aan dat ze noodgedwongen thuis zijn blijven wonen vanwege het tekort aan betaalbare kamers.

Laat je hierdoor echter niet ontmoedigen: er zijn nog elke dag mensen die er wél in slagen een studentenwoning te bemachtigen. Het is belangrijk om te weten hoe je een kamer of woning kunt vinden in de studentenstad en welke wegen je daarvoor moet bewandelen.

Platformen voor het vinden van studentenhuisvesting

Er zijn verschillende websites die bemiddelen in kamers en woningen voor studenten. Bekende voorbeelden zijn Kamernet, Studentenwoningweb, Rooming en ROOM. Hier betaal je vaak een bepaald bedrag om toegang te krijgen tot het aanbod en om te mogen reageren. Wees wel altijd kritisch op de advertenties en sla zeker de bezichtiging niet over.

Een studentenkamer vinden via social media

Veel jongeren maken tegenwoordig gebruik van social media om een kamer of een woning te vinden. Ze gooien een lijntje uit in hun netwerk en hopen dat iemand de gouden tip heeft. Deze methode kan succesvol zijn, maar ook hier is het oppassen geblazen voor oplichters en mensen met slechte bedoelingen.

De kosten van op kamers gaan

Voordat jullie beslissen of op kamers gaan in de studentenstad een realistische optie is, is het verstandig om een helder overzicht te hebben van de kosten. De gemiddelde prijs voor een studentenkamer in Nederland ligt momenteel rond de € 436,- per maand. In populaire studentensteden kan dit bedrag snel oplopen, afhankelijk van de grootte van de kamer, de voorzieningen in de woning en de ligging van het huis.

Bijkomende kosten

Naast deze maandelijkse kosten zul je ook rekening moeten houden met eventuele servicekosten, schoonmaakkosten en kosten voor gas, water en licht. Deze kosten zijn lang niet altijd opgenomen in de maandelijkse kamerprijs. Bovendien zal je kind verzekeringen moeten afsluiten voor onder andere diefstal en brand.

Recht op huurtoeslag?

Als je kind een studentenkamer huurt, heeft hij of zij meestal geen recht op huurtoeslag. Pas als de woning een zelfstandige woning is, met een eigen voordeur, eigen voorzieningen en vanaf een bepaalde huurprijs, kan er huurtoeslag worden aangevraagd. Deze huurtoeslag kan worden geregeld via de Belastingdienst.

Je kind ondersteunen bij het op kamers gaan

Als ouder wil je natuurlijk de overgang zo soepel mogelijk laten verlopen en je kind ondersteunen in deze spannende tijd. Maar wat kun je doen om je zoon of dochter te helpen? Wij geven tips.

Regel samen de administratie

Gaat je kind studeren en op kamers, dan komt er ineens veel nieuwe informatie op hem of haar af. Je zoon of dochter zal zich in moeten schrijven voor een studie, studiefinanciering aan moeten vragen, rekeningen betalen, administratie gaan bijhouden en moeten budgetteren. Dit kan best spannend zijn. Als ouder kun je je kind hier goed bij helpen door samen de administratie te regelen. Zo kan je uitleggen hoe alle zaken werken en eventueel ook afspraken maken over wie welke kosten betaalt.

Verken samen de nieuwe stad

Een nieuwe stad is leuk, maar ook spannend. Het is belangrijk dat je kind zich fijn voelt in de nieuwe stad en zijn of haar weg weet te vinden. Neem daarom samen de tijd om de studentenstad te verkennen. Ontdek de verschillende wijken, de voorzieningen in de buurt en alle leuke winkels, restaurantjes en musea. Zo voelt je kind zich sneller thuis in de nieuwe stad.

Help met verhuizen en inrichten

Als je kind op kamers gaat, betekent dit vaak ook dat er flink wat spullen verhuisd worden. Dit kan best een klus zijn waar je kind zeker wat hulp bij kan gebruiken. Neem daarom de tijd om te helpen bij het verhuizen, klussen en inrichten. Het is een unieke gelegenheid om deze bijzondere momenten samen te delen.

Houd contact, maar geef ook ruimte

Wanneer je kind op kamers gaat, kan het verleidelijk zijn om constant te bellen of te appen. Het is belangrijk om contact te houden met je kind en om hem of haar te steunen, maar het is ook goed om je kind de ruimte te geven om een eigen weg te vinden. Je kind is een student geworden en zal de tijd nodig hebben om te landen en te wennen aan deze nieuwe levensfase. Ook kost het tijd en energie om hier nieuwe mensen te ontmoeten en een netwerk op te bouwen. 

Zorg extra goed voor jezelf

Gaan studeren in een andere stad is een spannende nieuwe stap in het leven van je kind, maar ook voor jou als ouder. Denk aan jezelf en zorg dat je je eigen energieniveau op peil houdt, terwijl je jouw kind ondersteunt bij dit proces en bij het verhuizen.

Als je kind gaat studeren verandert er veel in de familiedynamiek, vooral als je kind op kamers gaat. Opeens is het thuis een stuk stiller en misschien zelfs wat eenzaam. Dit gevoel is heel normaal en het is belangrijk om hier de ruimte aan te geven. Neem de tijd om met familie en vrienden afspraken te maken, start met een nieuwe hobby of ga iets doen met je partner. Zo kun je de eenzame momenten opvangen en de tijd die je normaliter bezig was met je kind op een andere manier leren invullen. Dat is wennen, gun jezelf de ruimte om te ontdekken wat bij je past tijdens deze nieuwe fase.

Het kan zijn dat je jouw zoon of dochter veel minder ziet, vooral als hij of zij niet meer thuis woont. Daarom is het leuk om samen met jouw kind afspraken te maken voor contactmomenten en activiteiten die je samen kunt doen. Plan actief momenten in om met elkaar door te brengen. Zo blijf je ook na de verhuizing verbonden met je kind en weet je kind dat je altijd klaar zal staan.

Lees ook: