Brr.. Koud! Check onze hacks om je kind lekker warm én gezond te houden

1 augustus 2022

De beste opvoedtips voor pubers van ouders op ons forum

Ouders weten hun weg vaak snel te vinden in de wereld van online fora en blogs om advies in te winnen bij allerlei opvoedvraagstukken. Al vanaf de zwangerschap zijn deze blogs, artikelen en forumdiscussies van onschatbare waarde om antwoord te krijgen op prangende vragen en om steun te vinden bij gelijkgestemden. Maar dit is zeker niet alleen voor beginnende ouders bedoeld. Ook ouders van pubers kunnen regelmatig steun en advies gebruiken bij de opvoeding. Er wordt ons vaak gevraagd naar de beste opvoedtips voor pubers en wij helpen natuurlijk graag, maar jullie helpen elkaar ook hartstikke goed! In dit artikel hebben wij de slimste opvoedtips voor pubers verzameld die jullie plaatsen op ons forum, geweldig dat we elkaar op deze manier kunnen versterken, informeren en inspireren!

Communiceren met je puber

Veel ouders denken dat hun puber niet meer wil praten, maar dit is in de meeste gevallen absoluut niet waar. Het praten met een puber is echter heel anders dan het praten met een jonger kind. Jouw puber wordt steeds zelfstandiger en kritischer en is minder ontvankelijk voor advies of dwang. Het is, bij een gesprek met jouw puber, dan ook belangrijk dat je echt luistert naar wat hij of zij te zeggen heeft. Geef jouw kind de ruimte om te vertellen en probeer niet te snel conclusies te trekken of een weerwoord te geven.

Praten essentieel

Net als echt luisteren is echt praten ook essentieel in de opvoeding van jouw puber. De dynamiek tussen ouder en kind verandert steeds meer in de puberteit. Jouw kind is nu op weg naar volwassenheid met een eigen karakter, een eigen wil en een eigen mening. Probeer ruzie en frustratie te voorkomen door open en eerlijk met elkaar te communiceren. Onderhandel over ‘lastige’ onderwerpen als klusjes, bedtijden en uitgaan om tot een oplossing te komen die voor iedereen werkt.

Toon interesse

Om te werken aan een goede relatie met jouw puber is het belangrijk om interesse te tonen in hun leven. Nu ze steeds zelfstandiger zijn en hun eigen leventje leiden, gebeurt het snel dat je het contact met hun leefwereld verliest. Blijf echter interesse tonen in hun hobby’s, vrienden, muziek, school en activiteiten. Zo heb je altijd een gespreksonderwerp en blijf je betrokken bij hun leven.

Pick your battles

Als je wilt, kunnen de frustraties in een huishouden met de puber hoog oplopen. Hun kamer is een rommel, de afwas is niet gedaan, de was ligt door het hele huis, de school heeft gebeld over spijbelen en jouw puber was gisteravond weer te laat thuis. Voor je het weet, ben je continu met elkaar in discussie of aan het ruziën. Dit doet de sfeer in huis niet goed en de onderlinge relatie ook niet. Pick your battles en maak niet van alle ergernissen een discussiepunt. Het is belangrijk om het gesprek gaande te houden, compromissen te stellen en de vrede te bewaren.

Minder regels, meer consequenties en grenzen

De tijd dat je de regels in huis simpelweg kon opleggen is nu echt voorbij. Pubers staan kritisch tegenover alles, dus ook jouw regels. Probeer de goede vrede in huis dus minder te bewaren met regels en meer met consequenties en grenzen. Bespreek samen wat acceptabele grenzen zijn voor belangrijke zaken. Zo kan er overeenstemming worden bereikt en heeft jouw puber ook inzicht in jouw gedachtegang. Laat jouw zoon of dochter ook zeker weten wat de consequenties zijn van het schaden van vertrouwen en het overschrijden van grenzen. Zo geef je verantwoordelijkheid mét grenzen.

Geef vertrouwen

Het loslaten van je kinderen is ontzettend moeilijk, maar het is erg belangrijk, vooral in de puberteit. Jouw zoon of dochter heeft vrijheid en zelfstandigheid nodig en het is aan de ouders om dit te geven. Bespreek onderling welke grenzen en regels er zijn en waar bepaalde vrijheden kunnen worden gegeven. Mag jouw zoon of dochter bijvoorbeeld alleen op vakantie met vrienden? Vertrouw op jouw opvoeding en nog belangrijker: op jouw puber. Natuurlijk worden er fouten gemaakt; dat hoort bij het leven. Zorg er echter voor dat jij juist op die momenten er bent. Soms is er gewoon zijn al genoeg. Zo werken jullie aan een sterke vertrouwensband.

Op ons forum over puberteit kun je nog meer tips en leerzame adviezen ontdekken over deze fase. Of misschien kun je advies geven bij een voor jou herkenbare situatie? Zo versterken we elkaar!

Lees ook: