Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
22 november 2021
Niet alleen meiden moeten we vertellen over menstruatie. Ook, of misschien wel juist, jongens. Meiden krijgen er sowieso mee te maken, maar de meeste jongens indirect ook. En wat zou het dan fijn zijn als ze achter iemand gaan staan die doorgelekt is, in plaats van er lacherig over doen met hun vriendjes. We gaan, gelukkig, langzaam steeds meer naar een tijd dat menstruatie als normaal lichamelijk proces wordt gezien. Maar dat kan alleen als we jongens én (jonge)mannen ook goed informeren over ongesteldheid. Maar hoe doe je dat? En waarom is het zo belangrijk?
Open zijn over menstruatie tegenover jongens kan lastig zijn. Het technische stukje, over het baby’s maken, dat is misschien nog te doen. Maar dan komt het stuk over de buikpijn, het bloed in de wc, de vlekken op handdoeken en de PMS. Veel dingen die elke maand terugkomen…
Menstruatie is voor meiden al rommelig, onvoorspelbaar en doordrenkt van hormonen. En er is niets wat jongens meemaken of kennen, wat ermee te vergelijken is. Dus ze hebben goede uitleg nodig. En dan is er maar één iemand die dat het beste kan doen… zijn moeder. Jij dus.
Ook nu nog zijn er mannen die met schaamrood op de kaken maandverband op de boodschappenband leggen. En wat dacht je van menstruatie-armoede? Weinig mannen die daar iets om geven. Door onze jongens beter te informeren over menstruatie en alles wat daarbij hoort, helpen we hen om zich beter in te kunnen leven. Is dat denk je niet nodig omdat hij zelf niet ongesteld wordt?
Bedenk je dan dat elke jongen die met vrouwen te maken heeft (een moeder, een zus, een vriendinnetje, een collega, een voorbijgangster die doorgelekt is), ook te maken krijgt met menstruatie. Doordat jij hem meeneemt in de voorlichting hierover, snapt hij beter wat er gebeurt. En... kunnen ze hier rekening mee houden.
Catch Hakanson, seksueel voorlichter, legt uit dat met jongens praten over menstruatie een kans is om seksisme aan de kaak te stellen. ‘Als je kind iets seksistisch zegt over vrouwen en/of menstruatie, kun je die opening gebruiken om een gesprek te voeren. We moeten met ze praten, omdat ze hoe dan die berichten wel mee krijgen - of ze het er nou met jou over hebben of niet.’.
Een keer doorgelekt op school, je jas om je middel knopen om het maar niet te laten zien of stiekem vragen of een van je vriendinnen ‘iets bij zich heeft’. Wat zou het fijn zijn als onze dochters zich hier niet meer druk om hoeven te maken. In Australië liet een fabrikant van menstruatieproducten een onderzoek doen: 70% van de Australische meiden zou liever een onvoldoende op hun eindrapport hebben dan dat hun klasgenoten weten dat ze ongesteld zijn… ‘Als we deze schaamte willen doorbreken, is het nuttig als mannen begrijpen hoe het is voor vrouwen’ aldus seksueel voorlichter Hakanson.
"De volgende generatie aanmoedigen om menstruatie te zien als een natuurlijk fysiek proces, in plaats van een bron van schaamte en verlegenheid, is essentieel om een meer gelijkwaardige samenleving op te bouwen", schrijft de Britse activist en oprichter van #FreePeriods Amika George.
Hoe eerder je ermee begint, hoe normaler het is. Als je kind van 4 een keer vraagt waar een tampon of menstruatiecup voor is, dan vertel je dat vrouwen elke maand een keer bloeden uit hun vagina. Niets meer, niet minder. De ‘grote’ uitleg komt later wel een keer. Hoe normaler jij erover doet, hoe normaler hij het vindt.
Daarnaast is het ook makkelijker om het erover te hebben, als je het algemener maakt. Dus praat niet alleen over menstruatie, maar maak het algemener. "Praat over seksualiteit en de ontwikkeling van het lichaam, zodat je het onderwerp zowel met jongens als meisjes kan bespreken. Iedereen heeft daar immers mee te maken." zegt de Amsterdamse orthopedagoog Mariëlle Beckers.
In de (pre)puberteit heb je ook veel aan boeken over de puberteit. En dan vooral degenen waar zowel over jongens als meiden wordt geschreven. Wat verandert er voor hemzelf? En wat verandert er voor zijn zusje, klasgenoot, etc.?
Boeken die je kunt gebruiken zijn:
Ook kun je jouw zoon tips geven om de meiden en vrouwen in zijn omgeving te helpen. Tips voor je zoon: vertel hem tijdens de menstruatie van meisjes even geen irritante vragen stellen, je zus een reep chocola geven als ze met buikpijn op de bank ligt, een meisje dat doorgelekt is zachtjes vertellen dat het is gebeurd en je hulp aanbieden.
Kelly: Toen mijn dochter ongesteld werd, wilde ik haar broertje van 12 er toch ook wat over vertellen. 'Maar waarom hoeft ze dan niet naar school?' En 'waarom ligt ze dan op bed?'Ik vond het aan hem moeilijker om uit te leggen dan aan mijn dochter. Hortend en stotend heb ik een verhaal opgehangen over hoe het vrouwenlichaam werkt. Tot het gedeelte over baby’s maken. Daar stopte hij zijn vingers in zijn oren en begon te zingen… Probeer nu elke maand maar iets aan extra info toe te voegen.
Joni: Ik heb 4 zonen en een man en heb er nooit een geheim van gemaakt. Ik ga elke maand kapot van de pijn, dus heb ze al snel verteld waarom ik dan meer op bed lig en minder met hen kan spelen. Dit gaat meestal goed. Inmiddels zijn ze 10,12, 15 en 16 en delen ze het al met elkaar. Laat mama maar met rust als je wilt blijven leven, want ze is ongesteld. Wat wel irritant is, is dat ze het nu overal de schuld van geven. Dus als ze zelf bloedirritant zijn en ik boos word, dan gooien ze het ook op mijn menstruatie… Dat is er blijkbaar nog niet uit.
Chantal: Ik vind het lastig om hier met mijn zoons over te praten. Je bent als vrouw toch een paar dagen per maand een soort van uitgeschakeld. En aangezien vrouwen in deze maatschappij al vaak genoeg als ‘zwakkere geslacht’ neergezet worden, wil ik daar geen redenen voor geven. Dus ik zeg er eigenlijk nooit iets over, maar neem wat extra paracetamol.