Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
9 juni 2022
De allereerste verliefdheid van jouw puber is een bijzondere ervaring. De vlinders in de buik, de spanning, het eerste afspraakje: het zijn speciale gebeurtenissen. Maar helaas kan deze verliefdheid ook minder rooskleurig eindigen. De verkering kan worden verbroken of de liefde kan onbeantwoord blijven. Liefdesverdriet is vreselijk, daar weten we als volwassenen alles van. Maar hoe kun je jouw puber helpen bij liefdesverdriet?
We kunnen ons tot op de dag van vandaag de allereerste keer herinneren dat ons hart werd gebroken. We weten wanneer het gebeurde, wie ervoor verantwoordelijk was en hoeveel pijn het ons deed. Liefdesverdriet is vreselijk en niet gebonden aan leeftijd. We kunnen als volwassenen verdriet hebben om een onbeantwoorde liefde of een verbroken relatie, maar pubers ervaren dit net zo goed. En vooral op jonge leeftijd maakt dit verdriet indruk. Een puber met liefdesverdriet is dus niet 'schattig' maar gaat echt door een lastige tijd heen. Het is belangrijk dat je het liefdesverdriet van je kind serieus neemt.
In de puberteit gaan de hormonen bij jongens en meisjes flink tekeer. De geslachtshormonen zijn volop in ontwikkeling en nemen in rap tempo toe. Hierdoor zijn de emoties ook op scherp gezet. Verliefdheid wordt als erg intens ervaren, maar het verdriet na het verbreken van de verkering raakt minstens zo hard. Vooral op jonge leeftijd kan het bovendien soms moeilijk zijn om deze emoties in perspectief te plaatsen. Hierdoor kan de persoon waar jouw zoon of dochter verliefd op is, het centrum van hun bestaan worden. Liefdesverdriet van je puber kan daardoor aanvoelen als het einde.
Het is als ouder niet fijn om te zien dat jouw kind zoveel verdriet heeft en instinctief wil je alles doen om het verdriet weg te nemen. Helaas is dit niet mogelijk. Dit betekent niet dat je als vader of moeder geen steun kan bieden bij liefdesverdriet. Integendeel, je kind heeft je hard nodig als het liefdesverdriet heeft.
Wees ook niet gefrustreerd wanneer jouw puber zelf afleiding zoekt in games, Netflix of uitstapjes met vrienden. Het is een logische reactie op de situatie en als ouder kun je gezond coping gedrag prima ondersteunen. Ieder kind gaat op zijn of haar eigen manier om met liefdesverdriet en met begrip, steun en coulance kunnen we als ouder hier een belangrijke rol in spelen. Voor ons als ouder is er een troost, we weten dat het een fase is. Help je zoon of dochter door deze fase heen op een manier die bij hem of haar past. Zo ben je de beste steun die je kind zich kan wensen en zal het liefdesverdriet vanzelf weer over gaan.