Op deze leuke gezinscamping kan je kind eindeloos spelen en jij écht ontspannen - lees hier meer

Meiden met ADHD: vriendschappen en intieme relaties

Vriendschappen en intieme relaties spelen een cruciale rol in het leven van meiden met ADHD. Als ouders willen we dat ze zich gelukkig en ondersteund voelen, maar we begrijpen ook dat ADHD zowel voordelen als uitdagingen kan bieden in sociale situaties. Zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen kan ADHD je dochter zowel van pas komen als in de weg zitten. Waar het in dit artikel gaat over de relatie tussen jou en je dochter, zoemen we nu in op vriendschappen en relaties. Allereerst maken we een onderscheid tussen twee subtypes van ADHD: het gecombineerde type ADHD (hyperactief-impulsief gedrag en een aandachtsprobleem) en het overwegend onoplettende type ADHD (aandachtsprobleem op de voorgrond); voorheen ‘ADD’ genoemd. Laten we samen in deze blog ontdekken hoe we de vriendschappen en intieme relaties van meiden met ADHD kunnen versterken, zodat ze zich vol vertrouwen kunnen ontwikkelen en gedijen in hun sociale omgeving.

Impulsieve meiden met ADHD hebben altijd iets te vertellen

Hyperactieve en impulsieve meiden met ADHD zijn vaak spontaan en hebben altijd wel iets te vertellen. Ze maken gemakkelijk een praatje met iemand die ze niet kennen, waardoor ze snel nieuwe vrienden maken. De valkuil van deze meiden is dat ze zelf veel aan het woord zijn zonder dit te beseffen. Zij kunnen moeilijk geduld opbrengen om lang naar de ander te luisteren en hebben de neiging de ander in de reden te vallen. Hierdoor kunnen ze ongeïnteresseerd overkomen. 

Onoplettende meiden met ADHD zijn gemakkelijk afgeleid

Onoplettende meiden met ADHD treden daarentegen minder graag op de voorgrond. Ze nemen een afwachtende houding aan en laten het initiatief voor een gesprek bij de ander. Ook deze meiden hebben moeite om met hun aandacht bij het gesprek te blijven. Zij raken gemakkelijk afgeleid door geluiden om hen heen of door hun eigen gedachten. 

Meiden met ADHD zijn erg loyaal in vriendschap

Meisjes met ADHD zijn over het algemeen enorm loyaal aan vrienden. Herken je dat bij je dochter? Is je dochter ook zo’n goede vriendin? Oprecht, betrouwbaar en behulpzaam? Gaat ze voor haar vriendinnen door het vuur? 

Groot gevoel voor rechtvaardigheid 

Meisjes met ADHD zijn gevoelig voor sfeer en kunnen zich goed inleven in de ander. Alsof ze voelsprieten hebben! Ze merken meteen of iemand écht geïnteresseerd is en prikken gemakkelijk door uiterlijke schijn heen. Ze hebben een groot gevoel voor rechtvaardigheid en kunnen het moeilijk verkroppen als mensen niet eerlijk zijn. 

De 'juiste' vrienden hebben

Het is voor je dochter fijn om vrienden te hebben. Misschien heeft ze liever een of twee goede vriendinnen, dan een grote vriendengroep. Dat maakt niet uit, het gaat er vooral om dat ze zich bij haar vriend(inn)en prettig voelt en zichzelf kan zijn. Dat ze de vrijheid voelt te zeggen hoe ze over iets denkt en hoe ze zich voelt. Het is voor haar belangrijk om de ‘juiste’ vrienden te hebben.

“Ik vind het groepje van Soraya en Maud maar saai. Ze praten alleen maar over kleding en make-up en dat boeit mij helemaal niet. Ze sturen rare berichten in de groepsapp en ze kijken saaie filmpjes. Als ik bij hen sta voel ik me helemaal niet op mijn gemak. Ik ben bang dat ik iets stoms zal zeggen en dat ze me uitlachen. Dan schaam ik me rot en wil ik het liefst wegrennen. Toch blijf ik bij hen staan, want ik wil ook wel graag bij hun groepje horen.”

Uit: Nog steeds druk en dromerig, werkboek voor tienermeiden met ADHD

Nog steeds druk en dromerig - 9789085600923 - Uitgeverij SWP (swpbook.com)

Vriendschapstips voor meiden met ADHD: zo bouw je sterke banden op

Natuurlijk is het belangrijk dat je dochter zelf vrienden maakt, daar kun jij als ouder niet voor zorgen. Maar als je merkt dat ADHD haar belemmert in haar vriendschappen, kun je met haar in gesprek gaan over het thema 'vriendschap'. Ontdek samen hoe ze ondanks de uitdagingen van ADHD sterke en gezonde vriendschappen kan opbouwen. Hier zijn enkele praktische tips die je haar kunt meegeven:

  1. Zoek vrienden bij wie je jezelf kunt zijn zonder je anders voor te hoeven doen.
  2. Geef en neem in vriendschap:
    • Sta open voor ideeën van je vrienden.
    • Pas je af en toe aan, maar vergeet niet wat je zelf wilt en belangrijk vindt. Stel jezelf vragen zoals: Wat wil ik? Wat vind ik? Voelt dit goed? Doe ik dit voor mezelf of om ergens bij te horen?
  3. Durf je mening te geven en onthoud dat het niet erg is om het niet altijd met elkaar eens te zijn.
  4. Leer rekening te houden met de gevoelens van je vrienden:
    • Herken de emoties van je vrienden.
    • Let op hun lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen. Wat straalt de ander uit? Blijdschap, boosheid, verdriet?
    • Observeer hoe de ander zit of staat: ontspannen of gespannen? Geïnteresseerd of afwezig?
    • Een gesloten houding, zoals armen over elkaar, kan betekenen dat de ander zich niet op zijn gemak voelt. Let ook op oogcontact.

Met behulp van deze tips kan je dochter beter begrijpen hoe ze sterke en gezonde vriendschappen kan opbouwen en onderhouden, ondanks de uitdagingen die ADHD met zich meebrengt.

Communicatie

Meestal sta ik er in de pauze maar een beetje bij. Omdat ik niet goed weet wat ik moet zeggen, zeg ik zomaar iets.”

Uit: Druk en dromerig, ADHD bij meisjes. Voor ouders en leerkrachten/docenten
Druk en dromerig - 9789088508158 - Uitgeverij SWP (swpbook.com)
 

In sociale situaties is communicatie hét middel om contact te maken. Voor je dochter met ADHD kan communicatie onbedoeld en ongewild een struikelblok zijn. De tips hieronder kunnen je dochter helpen tijdens een gesprek met vrienden. Door ze zelf toe te passen in het gesprek met je dochter, geef je meteen het goede voorbeeld!

Communicatietips voor meiden met ADHD

Met deze effectieve communicatietips kan jouw dochter met ADHD goede gesprekken voeren en de kwaliteit van haar interacties verbeteren.

  1. Luister actief naar de ander: Geef de ander de ruimte om zijn of haar verhaal te vertellen zonder onderbrekingen, zelfs als je de strekking al snel begrijpt.
  2. Toon betrokkenheid tijdens het luisteren:
    • Maak oogcontact om te laten zien dat je echt luistert.
    • Vat de woorden van de ander samen om te bevestigen dat je begrijpt wat er wordt gezegd.
  3. Vermijd monologen: Maak van het gesprek een dialoog. Vrienden raken vaak verveeld bij langdurige monologen.
  4. Bereid je boodschap voor: Denk van tevoren na over wat je wilt zeggen en wat de kern van je boodschap is.
  5. Benoem je associaties:
    • Geef aan wanneer je tijdens het gesprek afgeleid raakt door iets in je eigen verhaal of dat van de ander.
    • Probeer er niet te lang bij stil te staan en keer terug naar het onderwerp.

Verliefdheid en intieme relaties

Je puberdochter met ADHD ontwikkelt een eigen identiteit en wordt zich steeds meer bewust van haar seksuele voorkeur. Ze wordt misschien verliefd en raakt geïnteresseerd in seksualiteit. Praat met haar over deze thema’s, zonder te sturen en – hoe moeilijk ook- zonder oordeel!

“OMG wat is hij knap! Ik kon niet eens meer nadenken en toen hij mijn nummer vroeg, moest ik het zelfs opzoeken. Ik voelde me heel raar, zo heb ik me nog nooit gevoeld. Toen hij voorstelde om een keer samen af te spreken, kreeg ik een raar gevoel in mijn buik. Ik wist niets te zeggen en kon alleen maar knikken. ‘Wel terug appen, hè?’ riep hij lachend, toen hij de winkel uit liep. Dat heb ik net gedaan. <3!!!”

Uit: Nog steeds druk en dromerig, werkboek voor tienermeiden met ADHD
Nog steeds druk en dromerig - 9789085600923 - Uitgeverij SWP (swpbook.com)

Mocht je dochter zo ver zijn, dan kan je haar aanraden onderstaande relatietips te lezen.

Praktische relatietips voor meiden met ADHD

Met deze praktische relatietips kunnen meiden met ADHD hun relaties versterken, zichzelf beter begrijpen en gezonde verbindingen opbouwen die gebaseerd zijn op vertrouwen, open communicatie en respect.

  1. Neem de tijd om elkaar te leren kennen en bouw geleidelijk aan je relatie.
    • Bewaar een gezonde balans tussen tijd voor jezelf, hobby's en vrienden.
  2. Vertrouw op elkaar.
    • Maak samen afspraken over zaken die belangrijk zijn voor jullie.
    • Geef elkaar vertrouwen en ga ervan uit dat de ander zich aan de afspraken houdt.
    • Zorg ervoor dat de ander jou ook kan vertrouwen door je aan de afspraken te houden.
  3. Blijf altijd jezelf in je relatie.
    • Wees trots op wie je bent, want de ander is tenslotte verliefd geworden op jou zoals je bent.
    • Zorg ervoor dat je je echt op je gemak voelt bij de ander.
  4. Communiceer openlijk met elkaar.
    • Wees eerlijk als je het ergens niet mee eens bent of een probleem hebt.
    • Luister naar elkaar en respecteer elkaars mening.
    • Voorkom kwetsende opmerkingen. Als het gebeurt, praat er dan over en los het op.
    • Wees open over je ADHD. Vertel wat je sterke punten zijn, waar je moeite mee hebt en wat je nodig hebt. Het is niet nodig om dit meteen op de eerste dag te bespreken, je kunt er ook mee wachten tot je elkaar wat beter kent.
  5. Stel je eigen grenzen en respecteer die van de ander.
    • Denk goed na over wat je wel en niet prettig vindt en bespreek dit met elkaar.
    • Doe alleen dingen waar je zelf achter staat en waar je je comfortabel bij voelt, ook op seksueel gebied.
    • Zorg altijd voor veilige seks! Voor meer informatie kun je terecht op https://sense.info/nl/seks/de-eerste-keer.
  6. Praat erover als je twijfels hebt over (iets in) je relatie.
    • Bespreek het bijvoorbeeld met je ouders/verzorgers of een goede vriend(in). Een ander perspectief kan verhelderend zijn!

Je dochter met ADHD online beschermen

Met deze tips willen we meiden met ADHD helpen om zichzelf te beschermen en op een verantwoorde manier gebruik te maken van het internet. We willen ervoor zorgen dat haar online ervaringen veilig en plezierig zijn. Geef haar bijvoorbeeld deze veiligheidstips mee:

  1. Bescherm jezelf en wees voorzichtig met het delen van persoonlijke informatie op internet! Stel jezelf enkele belangrijke vragen:
  • Ken ik de ander echt?
  • Kan ik er zeker van zijn dat de ander is wie hij of zij beweert te zijn? En hoe kan ik dat zeker weten?
  • Waarom zou iemand persoonlijke informatie van mij willen weten?
  1. Twijfel je toch nog? Vraag dan gerust de mening van je ouders/verzorgers of goede vrienden.
  2. Denk extra goed na wanneer je gebruikmaakt van de webcam! Bescherm jezelf en wees voorzichtig met wat je laat zien.
  3. Onthoud: deel NOOIT seksueel getinte berichten, foto's of filmpjes van jezelf via je telefoon, computer of tablet (sexting).

Laat ons niet vergeten hoe belangrijk het is om de vriendschappen en intieme relaties van meiden met ADHD te ondersteunen. Met begrip, open communicatie en betrokkenheid kunnen we hen helpen sterke banden op te bouwen. Moedig je dochter aan om haar unieke persoonlijkheid te omarmen en geef haar de nodige ondersteuning. Samen kunnen we ervoor zorgen dat ze vol vertrouwen en gelukkig navigeren door de wereld van relaties.