Op deze leuke gezinscamping kan je kind eindeloos spelen en jij écht ontspannen - lees hier meer

Mannen en gevoelens: 4 tips om meer openheid te tonen (en waarom dit zo belangrijk is)

Waarom is het fijn is als een man zijn gevoelens kan uiten en wat levert dit je relatie op? Waar begin je en hoe maak je het concreter? In deze blog vertelt Jeroen de Jong waarom en hoe hij mannen ondersteunt om op een eerlijke en kwetsbare manier hun gevoelens te uiten. 

Mannen die zich terugtrekken

In elke relatie komen lastige situaties voor. Een gesprek over een gevoelig onderwerp. Een meningsverschil. Een ruzie. Ook bij jou. En waar de meeste vrouwen dit soort situaties liever uitzoeken door er over te praten, trekken de meeste mannen zich liever terug.

"Ik kom wel terug als ik eruit ben."
"Ik heb geen zin om hier eindeloos over te praten."
"Het waait wel over."

Vervolgens gaat het conflict opeens over het feit dat jij niet wilt praten of dat je partner juist te veel wil praten. Doodvermoeiend en het lost zo weinig op. Natuurlijk waaien conflicten over, maar als de angel er niet uit wordt gehaald, komt het natuurlijk gewoon weer een keer terug. Maar dat is niet wat je wilt, want dan moet je er weer over praten.

Het verschil tussen mannen en vrouwen

Ook al vind je de manier waarop je partner met dit soort situaties omgaat niet fijn en kan zij jouw terugtrekken ook niet echt waarderen, jullie doen allebei niets fout. De meeste vrouwen hebben nu eenmaal een voorkeur om dingen samen uit te zoeken, in verbinding. Door erover te praten en gevoelens te benoemen worden dingen helder voor haar. De meeste mannen zoeken dingen liever in hun eentje uit en komen ergens op terug als ze zelf een kant-en-klare oplossing hebben bedacht. Daar is niets mis mee, behalve als jij haar gaat verwijten dat ze te veel wil praten of zij jou verwijt dat je niet aanwezig bent.

Een andere aanpak

Als jij iets wilt veranderen in zo'n situatie, is het fijn als jij ook iets anders gaat doen. Niet afwachten, maar juist de eerste stap zetten, proactief handelen en de regie nemen over de situatie. Op deze manier pak jij de bal op en neem je je relatie en je gezin serieus. Alleen dat al zal in de ogen van je partner een groot verschil maken. Maar wat ga je dan doen?

Eigenlijk is het heel eenvoudig: je mag meer stilstaan bij wat je voelt en dat ook laten weten. De meeste partners vinden het fijn als hun partner betrouwbaar is, wat er ook aan de hand is. "Ik wil weten wat er in je omgaat." Of "Ik wil weten wat je voelt." Dat zijn dingen die je vast wel eens naar je hoofd hebt geslingerd gekregen.

Mannen en hun gevoel

Maar wat veel vrouwen niet begrijpen, is dat je soms helemaal niet weet hoe je je voelt. Laat staan hoe je dat moet uiten. De meeste mannen groeien op met een vader die niet goed in contact is met zijn gevoel. Als je als jongen opgroeit, krijg je vaak de boodschap dat je niet mag huilen en dat zacht of kwetsbaar zijn voor meisjes of mietjes is. En zo is er ook in deze tijd nog steeds een man-code die mannen bij hun gevoel weghoudt. Als je daar niet uitstapt, wordt je relatie er niet beter op én geef je je kinderen precies dezelfde boodschap die jij hebt gehad: mannen zijn niet kwetsbaar.

(Weer) in contact komen met je gevoel

Gelukkig kan het ook anders en dat weet jij ook. Er zijn ongetwijfeld momenten geweest dat je wel in contact was met je gevoel. Je was verdrietig, boos of juist blij. En dat voelde helemaal niet zwak, dat voelde juist echt en puur. Want op die momenten ben je helemaal aanwezig en 'alive'. Daar wil je vast meer van.

Stap 1: Leer je gevoelens kennen
Als je niet weet wat je voelt, kun je er ook niets over zeggen. De eerste stap is dan ook echt: leer je gevoelens kennen. Je kunt beginnen met de 4 B's, de basisemoties: blij, boos, bedroefd en bang. En dat kun je de hele dag door oefenen: thuis, onderweg, op je werk. Vervolgens kun je dat gaan zeggen tegen je partner: 'Ik ben nu boos' of juist 'Ik ben zo blij'. Je leert je gevoel en jezelf veel beter kennen.

Stap 2: Laat oplossingen los
Je bent gewend om vervelende en pijnlijke situaties te vermijden of op te lossen. Maar vaak is dat helemaal niet nodig. Ook al is een gevoel niet fijn, het hoeft niet meteen weg. Als je boos bent omdat je partner niet heeft gekookt, terwijl ze zei dat ze dat wel zou doen, dan is 'ik kook zelf wel' misschien een snelle oplossing. Maar de sfeer wordt daar echt niet beter van. Je kunt ook uitspreken naar je partner dat je baalt dat het eten nog niet klaar is. De kans is groot dat zij dan kan zeggen waarom dat zo is. Die oplossing komt later wel. Wat nog fijner is: als je partner vertelt over iets wat zij lastig vindt, dan hoef jij dat dus ook niet op te lossen. Je hoeft 'alleen maar' te luisteren. Niet oplossen, niet fixen. Net zoals wanneer je kind huilt. Op schoot nemen en uithuilen werkt vaak veel fijner dan afleiden of meteen van alles gaan regelen.

Stap 3: Zoek andere mannen op
De wereld is groter dan je partner en je gezin. Het kan heel verhelderend en steunend zijn om met andere mannen te praten over wat je voelt en wat je echt bezighoudt. Dus niet de geijkte gesprekken en 'alles gaat prima'. Maar vertel eens iets over wat je lastig vindt in de situatie met je kinderen. Of vraag eens aan een goede vriend hoe hij de relatie met zijn vader ervaart. Veel mannen denken altijd dat ze de enige zijn die ergens mee rondlopen. Maar iedereen heeft zo zijn eigen dingen, issues en blinde vlekken. Dat hoef je niet alleen uit te zoeken. Samen optrekken maakt het makkelijker en vaak ook leuker

Stap 4: Leef het voor aan je kinderen
Jouw vader was misschien niet in contact met zijn gevoel en misschien ook niet emotioneel beschikbaar voor jou. Hoe meer jij je gevoelens leert kennen en erover kunt praten, hoe beter voorbeeld je aan je kinderen geeft. Ze leren dat je gevoelens niet hoeft weg te stoppen of te onderdrukken. En daarmee geef je ze een groot cadeau voor de rest van hun leven.

En blijf vooral jezelf. Je hoeft niet net zoveel te praten als je partner. Je mag nog steeds een voorkeur hebben voor tijd alleen en praktische problemen oplossen. Soms is dat ook gewoon nodig en fijn. En de kans is heel groot dat als jij meer je gevoelens laat zien, je partner jouw praktische kant meer gaat waarderen. Lees dit stuk eens samen en kijk dan wat je herkent van jezelf en je partner. Dat levert vast een mooi gesprek op waarin je meteen kunt oefenen met je gevoelens uiten.

Meer weten? Beluister hier de podcast: