Op deze leuke gezinscamping kan je kind eindeloos spelen en jij écht ontspannen - lees hier meer

21 september 2021 door Bregje Jonkhart

Relatieproblemen: ik voel geen liefde meer

Een stel zit tegenover me. Ze vertellen hun verhaal, vullen elkaar aan, je ziet dat ze elkaar al een hele poos kennen. Maar toch geven ze aan: ‘We voelen het niet meer. We zijn een goed team, en we vinden elkaar meestal ook wel lief, maar we voelen het gewoon niet meer echt. We zijn meer een soort gezinsfabriek’.

Het gebeurt zó vaak. Wat eens héél bijzonder voelde zakt langzaam weg. De liefde lijkt langzaam uit te doven. Er zijn steeds meer irritaties… Hoe kom dat toch? Waarom lijkt de liefde na verloop van tijd langzaam door je vingers te glippen?

Dit is waarom de liefde in veel relaties verdwijnt

  • Gewenning. In het begin van een relatie ben je nieuwsgierig, je wilt de ander leren kennen en stelt je open voor de ander. En je bent oprecht geïnteresseerd in wat de ander vertelt. En die voelt dat, en voelt zich gezien en gehoord. Maar na enkele jaren, zéker als je samenwoont en als er kinderen zijn, raak je aan elkaar gewend. Je brein ziet de ander als ‘iets dat het al kent’ en de nieuwsgierigheid verdwijnt een beetje naar de achtergrond. Je kent elkaar door en door. Althans, je dénkt elkaar te kennen. En het gevolg is dat je regelmatig invult voor de ander wie hij of zij is, je dus minder nieuwsgierig bent en daardoor ook minder vaak verrast wordt.
  • Je investeert minder in de liefdesrelatie. Het runnen van ‘de gezinsfabriek’ is een tijdrovende taak en je doet, bij gebrek aan tijd en focus, minder je best voor je partner. Jullie zijn door de nieuwe rollen méér papa en mama en minder een liefdeskoppel.
  • Je hebt muurtjes gebouwd. Want je voelt het gemis aan oprechte nieuwsgierigheid en aandacht. En omdat we zo gevoelig zijn voor verbinding (als we ons alleen voelen, niet gezien en gehoord in onze relatie), bouwen we muurtjes om ons heen om onszelf te beschermen.

En het is zo zonde! Want inderdaad, zo dooft de liefde langzaam uit. Het goede nieuws is dat je er écht iets aan kunt doen.

Vul elkaars liefdesemmer

Stel je voor: een relatie heeft een liefdesemmer. Deze moet voldoende gevuld zijn met aandacht, nieuwsgierigheid en waardering. Hoe meer positieve aandacht er in die tank zit, hoe meer liefde en verbinding je voelt. En hoe makkelijker je ook eventuele moeilijke momenten kan opvangen. Als je niet genoeg doet om de liefdesemmer te vullen, loopt hij leeg en als gevolg trek je je allebei emotioneel terug uit de relatie.

Tijd dus om te investeren! Als het voelt alsof jullie liefde een beetje dood bloedt, als jullie veel irritaties en ruzies hebben of als het juist superfijn is en je wilt dat graag zo houden… investeer! En onderzoek hoe je de liefdesemmer van de ander kunt vullen. Hoe doe je dat? Ik help je op weg met handige relatietips.

Relatietips

1. Zorg ervoor dat je je partner voldoende waarderingen geeft. Door je te focussen op wat je waardeert in je partner, in plaats van op waar je je allemaal aan irriteert, verander je een heleboel. Wat verandert er allemaal?

  • Ten eerste: je éigen relatieverhaal. Je gaat positiever kijken naar je partner en jullie relatie.
  • Ten tweede zijn je waarderingen een soort positieve handleiding voor je partner, waarmee je uitlegt wat wél werkt voor jou en je inzage geeft in wie jij bent.
  • En tenslotte geef je je partner een goed gevoel over zichzelf, waardoor die zich meer gezien en geliefd voelt. In plaats van meteen extra muurtjes bij te bouwen zullen de muurtjes van je partner langzaam afbreken, wat zorgt voor meer verbinding en liefde.

Een win win win situatie dus. Lees ook deze blog over de werking van het brein in relaties én de positieve invloed van waarderingen.

2. Ken je eigen liefdestaal én die van je partner! En neem jezelf voor je partner elke dag minimaal één keer in zijn of haar taal aan te spreken. Meer weten over de liefdestalen en hoe je daarmee de liefdesemmer kunt vullen? Bekijk ook deze BregjesBrievenBus ‘we leven langs elkaar heen op Youtube.

3. Beetje cliché, maar maak echte, exclusieve samen-tijd voor elkaar en doe leuke dingen. Om je een beetje op weg te helpen kun je dit intimiteitsschema downloaden.

4. Leg je focus op liefdevol en zorgzaam gedrag. En daar kan je samen een leuk spelletje van maken! Gebruik deze oefening ter inspiratie.

5. Voed je relatie regelmatig door een leuke relatiedag te doenLeer elkaar opnieuw kennen, doorbreek vastgeroeste gewoontes en sta stil bij wat jullie als stel zo mooi en bijzonder maakt. 

6.En om het ‘taking eachother for granted'  te voorkomen… Spreek af om eens in het jaar, of eens in de 5 jaar, je relatie of huwelijk te heroverwegen en eventueel nieuwe ‘geloften’ uit te spreken. Maak er een mooi ritueel van, waarbij je iedere keer viert dat je opnieuw voor elkaar kiest.

We zijn grootgebracht in een cultuur waarbij mensen trouwen tot de dood hen scheidt. Dat betekent dat mensen vaak in een relatie zitten met het idee dat het ‘vanzelf’ voor altijd is. Dat zorgt voor een bepaalde luiheid, want ‘de buit is binnen’. Maar wat nou als we om de zoveel tijd eens even echt goed stil zouden staan bij onze relatie. Gaat die nog de richting op die je voor ogen had? Ben je happy? Is je partner happy? En niet om er dan als een haas vandoor te gaan als de antwoorden hierop ‘nee’ zijn, maar om het gesprek daarover te voeren, tijdig in te grijpen wanneer nodig, bewust te blijven van je liefdesemmer én elke keer opnieuw echt voor elkaar te kiezen.

Lees ook: