Brr.. Koud! Check onze hacks om je kind lekker warm én gezond te houden

28 april 2021 door Joris Bakker

Energie vergelijken na gezinsuitbreiding: hier moet je op letten

De komst van een nieuw kindje: een bijzondere periode voor ieder gezin. Tegelijkertijd verandert er ook veel in huis. Een pasgeboren baby kan namelijk veel energie vergen. Niet alleen van jou, maar ook van je huis.

Het is dan ook een uitgelezen moment om je energiecontract weer eens te bekijken. Goede kans dat je na deze verandering in huis voordeliger af bent met een nieuw contract. Maar waarin verschillen de aanbieders nu eigenlijk precies? En waar moet je als kersverse ouder het meest op letten bij het kiezen van een energieleverancier?

Goedkope energie

Voor de meeste mensen is de prijs een van de belangrijkste factoren van het energiecontract. En terecht ook, want de prijzen kunnen aardig verschillen tussen de aanbieders. Gelukkig is energieleveranciers vergelijken tegenwoordig makkelijker dan ooit. Zo vind je met een enkele zoekopdracht het contract dat het beste bij jouw nieuwe gezin past. Zonder dat je daarvoor te veel geld betaalt.

Independer is een superhandige en duidelijke vergelijkingssite, houdt ook gelijk rekening met de welkomstbonus

Want in feite is dat het voornaamste verschil tussen de energieaanbieders: de prijs die je betaalt. De ene aanbieder rekent misschien minder per kWu, maar meer voor vaste maandelijkse kosten. En een andere aanbieder precies andersom. Welke dan het voordeligst is, hangt dus af van je unieke situatie qua verbruik. Vergelijk de energieaanbieders dus aan de hand van je eigen energieverbruik.

Groene stroom of grijze stroom

Ook populair en belangrijk onder jonge gezinnen: duurzame energie. Om te zorgen dat je kinderen straks nog steeds op een schone, gezonde planeet kunnen leven, vind je het misschien belangrijk om milieubewust een contract te kiezen. Bijvoorbeeld met alleen groene stroom, dus stroom dat alleen opgewekt is vanuit duurzame energiebronnen. Ook hierbij verschillen de aanbieders flink van elkaar.

Gelukkig kies je als consument helemaal zelf hoe je energie wordt opgewekt. Aanbieders zijn namelijk verplicht te vermelden hoe zij de energie voor elk contract opwekken. Heb je zonnepanelen op je dak voor groene energie? Bespreek dit dan met de leverancier. Dan wordt de opgewekte zonne-energie in je contract verrekend en betaal je dus minder

Vast of variabel tarief

Je kunt er, afhankelijk van de aanbieder, ook voor kiezen om een vast of een variabel tarief te betalen voor je energie. In het eerste geval weet je altijd zeker hoeveel je betaalt per kWu aan elektriciteit of per liter water. Bij een variabel tarief hangt de prijs af van de (constant) veranderende energiemarkt. Dalen de prijzen, dan kom je dus voordeliger uit.

Maar misschien wil je als beginnende ouder liever geen risico nemen dat de prijzen flink beginnen te stijgen en je duurder uitkomt. Je hebt natuurlijk al genoeg extra uitgaven die erbij zijn gekomen. Dan is de zekerheid van een vast tarief de fijnere optie.

Duur van het contract

Energiecontracten kunnen voor onbepaalde tijd worden afgesloten. Maar je kunt ook een termijn afspreken, zoals één of twee jaar. Je betaalt dan alleen wel een opzegvergoeding als je het contract voortijdig wilt afbreken. Contracten voor onbepaalde tijd zijn vrij opzegbaar, maar je betaalt hierbij altijd een variabel tarief.

Bij deze keuze is het ook goed om stil te staan bij je gezinssamenstelling. Zitten jij en je partner op een roze wolk met jullie nieuwe kindje en denken jullie al aan een volgende? Dan ziet je kostenplaatje er in de nabije toekomst misschien alweer heel anders uit. Een contract voor onbepaalde tijd is dan aan te raden. Deze is namelijk altijd op te zeggen op het moment dat je situatie opnieuw verandert.

Dit artikel is geschreven door Independer, een onafhankelijk dienstverlener die vergelijkingen van financiële producten aanbiedt.