23 mei 2008 door Frea Kruisinga

BMR-vaccinatie uitstellen vanwege broer met bof? (14 mnd)

Ons oudste zoontje (5 jaar) heeft zeer waarschijnlijk de bof, ondanks zijn BMR-vaccinatie. Over twee weken moet ons jongste zoontje (14 maanden) de BMR-prik krijgen.

Mijn vraag: kan dat wel, die inenting van onze jongste zoon? Of moeten we zijn BMR-prik uitstellen? Ik kan me voorstellen dat er sprake is van 'te veel Bof-virus', door de combinatie van virale overdracht en inenting.

Antwoord

Vorige week hadden we ook al een vraag over de bof (het heerst!) maar deze is weer anders. Daarom nogmaals aandacht voor dit onderwerp. Het antwoord is overigens dat u uw jongste zoon gewoon kunt laten vaccineren.

Net als vorige week hebben we hier een kind dat "waarschijnlijk" de bof heeft, terwijl het toch was ingeënt. Hoe kan dat?

  • ten eerste beschermt de vaccinatie niet voor 100%, maar slechts voor 95%. Je kan dus bij die 5% zitten die toch de bof krijgt, ondanks de BMR-prik (die beschermt tegen de bof, mazelen en rode hond);
  • ten tweede weet je niet zeker of er daadwerkelijk sprake is van de bof. De gezwollen en pijnlijke speekselklieren die zo kenmerkend zijn voor de bof, kunnen ook door andere virussen veroorzaakt zijn (waar je niet ingeënt bent).

Dan de eigenlijke vraag, of uw jongste zoon wel ingeënt moet worden, nu uw oudste (misschien) de bof heeft. Het vaccin tegen de bof bevat een verzwakte vorm van het bofvirus, waartegen wel afweer wordt opgebouwd, maar die niet zelf de ziekte veroorzaakt. Zowel door contact met het bofvirus áls door contact met het vaccin wordt er afweer opgebouwd. Daarbij hoef je niet bang te zijn voor een teveel aan bofvirus.

Kortom: er is geen reden om de BMR-vaccinatie van uw jongste zoontje uit te stellen.

Lees ook: