30 juni 2004 door Lissy de Ridder

Ik heb gordelroos. Is dat gevaarlijk voor mijn zoontje? (2 jr)

Vanmiddag kreeg ik, een vader van 29 jaar, te horen dat ik gordelroos heb. Nu lijkt het erop dat ik minstens een week besmettelijk ben geweest. Mijn zoontje is 2 jaar en heeft nog nooit waterpokken gehad.

Wat kunnen de gevolgen zijn voor hem? En hoe kan ik besmetting voorkomen? Zijn alleen de blaasjes (met vocht) besmettelijk of gaat het virus door de lucht? Is de ziekte ook besmettelijk voor volwassenen die in contact komen met de blaasjes? Want naar alle waarschijnlijkheid zijn door onwetendheid zowel mijn zoontje als mijn vrouw besmet door mij, daar ik geen idee had van de ziekte gordelroos.

Antwoord

Waterpokken en gordelroos zijn allebei het gevolg van een infectie met het varicella zoster virus. Iemand krijgt waterpokken als hij voor het eerst is blootgesteld aan het virus. Dit gaat gepaard met blaasjes en korstjes (over het hele lichaam), koorts en algehele malaise. Iemand met waterpokken is erg besmettelijk voor zijn omgeving, omdat er in het lichaam veel virusdeeltjes aangemaakt en uitgescheiden worden.

Iedereen die een keer waterpokken heeft doorgemaakt, zal niet nogmaals waterpokken krijgen, omdat daar weerstand tegen is opgebouwd. Bijna alle volwassenen hebben op de kinderleeftijd waterpokken doorgemaakt omdat dit virus veel voorkomt en zo besmettelijk is.

Na het doormaken van de waterpokken trekken een paar virusdeeltjes zich terug in zenuwknopen van het ruggenmerg. Deze virusdeeltjes houden zich "slapend", maar kunnen plots te voorschijn komen en actief worden. Dit gebeurt meestal als de weerstand wat lager is, bijvoorbeeld door moeheid, ziekte of ouderdom. Er ontstaan dan pijnlijke, jeukende blaasjes in het verzorgingsgebied van die zenuwknoop (een dermatoom oftewel een specifiek huidgebied). Dit noemt men gordelroos.

Gordelroos is minder besmettelijk dan waterpokken, omdat de virusdeeltjes zich alleen in het blaasvocht bevinden, en niet in de rest van het lichaam. Zo lang men niet aan dat blaasvocht komt, vindt er geen besmetting plaats.

Als uw zoontje via u geen waterpokken krijgt, dan wordt hij wel via andere kinderen besmet. Uw vrouw heeft als kind hoogstwaarschijnlijk al waterpokken doorgemaakt en kan dus niet meer besmet raken.

Kortom: vroeg of laat zal uw zoontje toch wel besmet worden, door u of iemand anders, maar dat kan in principe geen kwaad. Het is een normale kinderziekte waar iedereen doorheen moet.

Lees ook: