Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
3 november 2006 door Merit Tabbers
Mijn dochtertje (4 jaar) moet een kiesje laten trekken. Dit heeft de kinder-tandarts geconstateerd. Nog voordat ze ooit bij een tandarts was geweest, was ze hier al bang voor; ik heb geen idee waarom.
Nu heeft de kinder-tandarts aangegeven het kiesje op de normale manier te willen trekken, dat wil zeggen: in de houdgreep, met plaatselijke verdoving. Alleen al de mededeling dat het kiesje ziek was, leverde een panische reactie op. Ik weet redelijk zeker dat het hele trekken een hysterische toestand wordt, en dat is dan haar eerste echte tandarts-ervaring.
Mijn omgeving roept nu dat ik het ook onder narcose kan laten doen. Maar de kinder-tandarts doet dat liever niet voor 'maar' één kiesje, vanwege de risico's van een narcose.
Wat is nu wijsheid? In hoeverre wegen die risico's op tegen de traumatische ervaring die het nu zal opleveren? (Aan de andere kant: hoeveel indruk maakt een ziekenhuisopname?)
Inderdaad is het beter om het trekken van één kies niet onder narcose te laten gebeuren. Zoals uw tandarts al zei, zijn er aan elke narcose risico's verbonden, ook al is het een 'lichte' narcose.
Daarnaast kan het voor kinderen natuurlijk óók traumatisch zijn (zoals u zelf al aangaf) om onder narcose gebracht te worden in een ziekenhuis. Dan komt er zelfs nog veel meer bij kijken dan wanneer de kies 'gewoon' getrokken wordt.
In principe voel je er niets van, met een plaatselijke verdoving. Alleen is het natuurlijk wel een nare gebeurtenis, omdat uw dochter goed vastgehouden moet worden. Dat kun je niet voorkomen.
Twee tips tot slot:
is kinderarts in het Emma Kinderziekenhuis (AMC Amsterdam).