Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
20 december 2002 door Diederik Bosman
Mijn dochter is 2 jaar en 8 maanden. Ze weegt 12½ kilo en is 83 cm. Mijn man en ik zijn allebei klein (1.74 en 1.62) maar ik vind mijn dochter nu wel echt achterblijven. Zij is goed gezond en heeft altijd onderaan de groeicurve gebungeld maar nu zakt zij daaronder.
Ik neem aan dat ze 'erfelijk belast' is, maar ik wil graag weten of in een dergelijk geval toch groeihormonen kunnen worden voorgeschreven. En zo ja, vanaf welke leeftijd?
Een lengte van 83 cm bij uw dochter van 2 jaar en 8 maanden is inderdaad kort. Bij deze lengte past echter wel een gewicht van 12½ kg.
Dat ze nu onder de groeicurve zakt, is echter niet alleen door familiaire 'belasting' te verklaren en is in ieder geval een reden om een kinderarts op te zoeken voor verder onderzoek.
Groeihormonen helpen niet in iedere situatie, omdat er vele oorzaken kunnen zijn voor een groei-achterstand. Sommige daarvan zijn te behandelen met groeihormonen maar andere niet. Daarom moet er in ieder geval eerst onderzocht worden waardoor de groei-achterstand van uw dochter veroorzaakt wordt.
Bij de groei spelen overigens verschillende soorten hormonen een rol:
Maar ook als uw dochtertje geen tekort aan hormonen heeft, kunnen er veel omstandigheden zijn die een groei-achterstand kunnen veroorzaken. Naast allerlei onschuldige dingen kan het bijvoorbeeld gaan om darmziekten, nierziekten en stofwisselingsziekten. Daarom is het belangrijk om naar een arts te gaan en dit verder te laten uitzoeken.
is werkzaam als kinderarts en opleider in het Emma Kinderziekenhuis (AMC Amsterdam).