Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
18 april 2002 door Diederik Bosman
Mijn dochter van 3½ heeft een Salmonella infectie opgelopen. Ze heeft 14 dagen antibiotica gehad omdat ze erg ziek was. Daarna is haar ontlasting nagekeken en bleek de bacterie weg te zijn.
We zijn nu 5 weken verder en ze heeft nog steeds waterdunne ontlasting (4 à 5 keer per dag). Ook klaagt ze veel over buikpijn.
De arts adviseert: geen melk, geen appelsap en geen vla. Dit doen we nu al 14 dagen, maar zonder resultaat.
Onze vraag: moet de ontlasting vanzelf weer vast worden, of moeten we dit verder laten onderzoeken?
Datgene wat u beschrijft, kan heel goed passen bij een doorgemaakte (maar inmiddels bedwongen) Salmonella-infectie. Het kan namelijk weken tot maanden duren totdat volledig herstel is opgetreden.
Aan de andere kant kan het ook zo zijn dat de Salmonella-infectie nog steeds aanwezig is. Het is dus aan te bevelen om de ontlasting nogmaals goed na te laten kijken, vooral omdat de ontlasting nog waterdun is, gecombineerd met buikpijn.
Er kan echter nog iets anders aan de hand zijn. De diarree en de buikpijn kunnen namelijk ook veroorzaakt zijn door de antibiotica, die de darmflora tijdelijk ernstig kunnen verstoren.
Tot slot: het dieet. De reden dat dat geen effect heeft (en dus ook niet noodzakelijk is), is omdat de Salmonella-infectie voornamelijk de dikke darm treft, terwijl de genoemde dieet-maatregelen meer van toepassing zijn bij problemen met de dunne darm.
is werkzaam als kinderarts en opleider in het Emma Kinderziekenhuis (AMC Amsterdam).