Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
16 oktober 2009 door Frea Kruisinga
Mijn zoontje van bijna 3 is eigenlijk al ziek vanaf dat hij geboren is. Vaak zeiden mensen tegen mij dat dat komt doordat het een december-kindje is. Hij krijgt de ene antibiotica-kuur na de andere, hij heeft een slikprobleem, en hij krijgt hulp van een logopedist om te leren eten.
Net voor zijn 2e verjaardag is hij twee keer geholpen: neusamandelen verwijderd en oren doorgeprikt. Dat ging even goed, maar daarna ging het weer mis (met antibiotica-kuren, opereren, buisjes plaatsen, etc.). Hij blijft ziek.
Alleen dit jaar heeft hij al 8 AB-kuren gehad (van januari tot juni). Een oplettende huisarts vroeg of ik dit normaal vond. Ze adviseerde een uitgebreid bloedonderzoek via de kinderarts.
De kinderarts vindt het ook een goed idee, maar zette wel boven de brief van de huisarts "Moeder is ongerust daarom prikken we bloed". Dit vind ik zo jammer.
Al snel werden we gebeld (in juli, op vakantie) dat het ferritine-gehalte veel en veel te laag is van onze zoon. Dat verklaart waarom hij zo vaak moe is en veel slaapt. Hij krijgt nu ijzerdrank. En toen ik op de afspraak kwam voor de rest van de uitslagen, kreeg ik te horen dat ook zijn afweer niet goed was in het bloed. Dus wilden ze een test doen. Hij kreeg een spuit toegediend met pneumovaccin en 3 weken daarna moest hij weer bloed prikken en dan zouden we het na 5 weken zeker weten.
Dus je doet dat, maar dan ga je nadenken en zoeken op internet naar informatie en dat vind je niet tot nauwelijks. Wat houdt het precies in? Als het wel zo is, zou dat wel verklaren waarom hij zo vaak ziek is? Alleen hoe heet de ziekte? Komt het vaak voor? En wat doet u normaal gesproken na zo'n bloeduitslag?
Ik heb pas over 9 weken een afspraak bij de kinderarts. Dat is nog een heel eind weg. Uiteraard schrijf ik deze vragen ook op voor hem, maar ik ben ook benieuwd naar uw mening.
Waarom de kinderarts een aantekening maakte over uzelf weet ik niet, maar als er zoveel antibioticakuren nodig zijn als bij uw zoontje, dan is dat altijd een reden om nader onderzoek te doen hoor! Hieronder zal ik daar iets meer over vertellen.
Het afweersysteem bestaat uit verschillende onderdelen. Een daarvan is een systeem dat antistoffen produceert die het lichaam beschermen tegen indringers zoals virussen en bacteriën. De antistoffen blijven aanwezig, zodat ze bij een volgende aanval opnieuw ingezet kunnen worden. (Andere onderdelen van het afweersysteem zijn bijvoorbeeld de huid, die ook van alles tegenhoudt, en de witte bloedcellen, die ziekteverwekkers en dode cellen opruimen.)
Als de afweer niet goed werkt, word je veel ziek. Dus als een kind zoveel antibioticakuren nodig heeft als uw zoontje, dan is dat een goede reden om nader onderzoek te doen.
Dat onderzoek bestaat altijd uit meerdere stappen. Worden er ergens afwijkingen gevonden, dan leidt dat vaak tot nog wat verder onderzoek om boven water te krijgen waar het probleem zit. Bij uw kind is in de eerste fase van het onderzoek een afwijking gevonden. Ook het bepalen van de antistoffen voor en na de vaccinatie met het pneumokokkenvaccin, is een stap in dit onderzoek, om te kijken hoe goed de afweer in staat is om antistoffen te produceren op dit vaccin.
Om welke aandoening het uiteindelijk gaat, hangt af van de uitslagen. Daar kan ik vanaf deze afstand dus niets over zeggen. Er zijn in ieder geval allerlei mogelijkheden. Een behandeling daarvan gaat het bestek van deze vraagbaak helaas te buiten.
Overigens kan het ook zo zijn dat er uiteindelijk géén probleem is met de afweer. U vertelde niet waarvoor al die antibioticakuren nodig waren, maar bij regelmatig terugkerende luchtweg- en KNO-infecties (KNO staat voor: keel, neus en oren) is er meestal geen sprake van een afweerstoornis.
is werkzaam als algemeen kinderarts in het Emma Kinderziekenhuis (AMC Amsterdam). Zij is tevens oprichter en coördinator van de Emma Infotheek, het informatiecentrum van het Emma Kinderziekenhuis.